sunnuntai 11. helmikuuta 2024

Mauri Kunnas: The very best & the wörst of Nyrok City

 


Mauri Kunnas (1950-)  on ilahduttanut meitä lukijoita kirjoillaan jo useita kymmeniä vuosia. Sen lisäksi olemme saaneet nauttia hänen huumoristaan varsinkin sarjakuvissa, joista The very best & the worst of Nyrok City etupäässä koostuu. Kirjahan on jo ilmestynyt ekaa kertaa ajat sitten vuonna 2000, mutta "tätä painosta on pikkasen paranneltu... virsikirjan kanssa..." lukee takakannessa. Huumoria siis riittää kirjan joka sivulle.

 

 

Yllä oleva muusikko, laulaja, lauluntekijä, kirjailija jne. on varmasti tuttu kaikille. Kerron, jos et tiedä. Mauri Kunnas on itsekin muusikko ja soittaa bändissä, joten ei ihme, että hän on kiinnostunut muistakin muusikoista ja heidän elämästään. Kirjan sivuilla hän kertoo lyhyesti, mikä kyseisen sarjakuvan tausta-aihe oli. Ensimmäinen strippi julkaistiin siis vuonna 1975 Intro-lehdessä. 

Vuosien saatossa Nyrokissa seikkailivat mm. Humu + The Remmukeins, Veltto Mäkinen, Hissi Junanko, Pöörne Puri, Ike Lipsu Tänninen, Army, Hösse Travoltti, Piitles, Juva Poskinen eli Juissa Pläskinen, Kakka Juvaja, Tauno Zuho Ravioli, Oliivi, Pieni Pertta, Linholmin Taave, Tantsu Känsä, Micky Ylitalo, Eput, Perusjätkä jne. Myös elokuvat ja tv-sarjat saivat omat strippinsä ja niissä seikkailivat tietysti tunnetut suomalaiset julkkishenkilöt.

 

 

Yllä oleva strippi on vuodelta 1985. Kyseessä oli Hanoi Rocksin kotimaan haastattelu sen jälkeen, kun bändi oli päässyt huipulle ulkomailla.

Mauri Kunnaksen sarjakuvat ilahduttavat edelleen ja niiden parissa oli hauska muistella menneitä. Nyrok City sarjakuva siis ilmestyi vuosina 1975-86 Introssa, Helpissä ja Suosikissa. Kunnas sai Nyrok Citystä Puupää-hatun jo vuonna 1981. Ensimmäinen Nyrok kokoelma ilmestyi sittemmin vuonna 1984. Toivottavasti muusikot ja muut julkkikset ovat ottaneet ylpeydellä ja huumorilla vastaan näin hienon sarjakuvanäyttämön. Mainetta ja kunniaa vai miten se menikään.

 

Mauri Kunnas, The very best & the wörst of Nyrok City *****

Kuvitus Mauri Kunnas *****

Otava 2023

s. 160

Ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 2000

Sarjakuva-albumi

 

            Hyvää  74v. Syntymäpäivää 

           Mauri Kunnas!

4 kommenttia:

 1. Siis Mauri Kunnas on jo 74-vuotias? Lämpimät onnittelut!
  Kunnaksen tuotanto on kerrassaan mainiota. Minä olen sen ikäinen että muistan Nyrok Cityn Suosikki-lehdestä. :) Sarjakuvasivuja otettiin muistaakseni myös talteen, mutta nyttemmin ne ovat varmaan jo kadonneet.
  Jännittävää vaalisunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kuluu nopeasti. Tuntuu, että itsekin olin vasta nuori ja luin suosikista näitä Kunnaksen strippejä, joista pidin valtavasti. Suosikki tuli minulle monet vuodet juuri Nyrok Cityn vuoksi. Taisin olla 11v. kun tilasin sen itselleni. Kunnaksen tuotanto on hurjan laaja ja kerta kaikkisen upea.
   Mukavaa viikonalkua :)

   Poista
 2. Kiitos kiinnostavasta avauksestasi, joka kertoi ja opetti minulle jotain uutta mainiosta Mauri Kunnaksesta, sillä näistä stripeistä en ollut tiennytkään!

  Monipuolinen kirjailija, jonka synttärionniteluihin mieluusti yhdyn!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi tämän mahtavan sarjakuvan lukemista. Itse harkitsen jopa sen hankkimista itselleni. Piitlesin vieressä olisi tilaa kirjahyllyssä tai sitten teen sinne tilaa. Olen siis niin rakastunut Nyrok City-sarjakuvaan. Olen fani <3

   Poista