perjantai 23. helmikuuta 2024

Sigrid Nunez: Paras ystävä

 


Sen isot pähkinänruskeat silmät ovat hätkähdyttävän inhimilliset - ne tuovat mieleen sinun silmäsi.

Yhdysvaltalaisen Sigrid Nunezin Paras ystävä voitti vuonna 2018 National Book Award for Fiction-palkinnon. Kuten kirjan kansikuvasta voi nähdä, Paras ystävä kertoo koirasta. Kirja on niin ihana. Kirjan päähenkilön ystävä oli tehnyt itsemurhan, eikä hänen vaimonsa halunnut pitää miehensä koiraa, suurta tanskandoggia, joka ulisi ikäväänsä. Koira tuli siis päähenkilön hoidettavaksi, vaikka hän oli allekirjoittanut vuokrasopimuksen, jossa ei sallittu lemmikkieläimiä. Tosin hänellä oli jo ollut kaksi kissaa ennestään, sillä hän tunnustautui kissaihmiseksi. 

Katselen nukkuvaa Apolloa. Sen kylkien rauhallista kohoilua. Sillä on vatsa täynnä, sillä on lämmintä ja kuivaa, ja se on tänään ollut kuuden kilometrin lenkillä.

Päähenkilö ikävöi ja suri ystäväänsä, joka oli kuollut. Samoin ikävöi ja suri koira, jonka nimi oli Apollo. Kirjassa ihmisillä ei ollut nimeä. Yksi nimi vilahti jossakin, mutta mieleeni tuli, että se oli vahinko tai tarkoituksellinen vahinko tai tyylikeino. Päähenkilö nimittäin kirjoitti kirjoja ja kävi yliopistolla opettamassa ilmeisesti luovaa kirjoittamista. Kuollut ystävä oli myös ollut opettajana yliopistolla ja oli sen lisäksi kirjailija. Parhaassa ystävässä on paljon kirjallisuutta, ja siinä pohditaan mm. kirjoittamiseen liittyviä ongelmia. 

Vielä yksi kesä. Sen sinä ainakin sait.

Apollo oli jo ainakin viisivuotias. Tanskandogit eivät elä montaa vuotta. Tuona lyhyenä aikana syttyi päähenkilön ja Apollon välille lämmin suhde, jota oli ihana seurata. Kirja sisältää myös paljon muuta.

Sigrid Nunezin Paras ystävä on uskomattoman ihana teos ystävyydestä.


Sigrid Nunez, Paras ystävä *****

Suom. Kristiina Drews

Aula & Co

s. 214

The Friend 2018

National Book Award for Fiction 2018


Ps. Kuvassa on meidän Mimmi puolentoista vuoden ikäisenä. Mimmi on vikkelä murrosikäinen koiraneito. Tykkää leikkimisestä, lenkkeilystä ja huomiosta. Nukkuu vieressäni samassa sängyssä. Kun kirjoitan tietokoneella, hän nukkuu tuolin alla.

 

6 kommenttia:

 1. Tanskandogit ovat vaikuttavia eläimiä, olen joskus nähnyt lähietäisyydeltä eläinlääkärin odotustilassa. Terveisiä suloiselle Mimmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanskandogit ovat kyllä hurjan isoja, mutta myös hurjan herkkiä koiria. Mimmi heiluttaa iloisesti häntää sinulle <3

   Poista
 2. Tämä kirja alkoi heti kiinnostaa, koska siinä on kirjoista ja kirjoittamisesta.
  Mimi on oikea söpöliini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi. Kirjassa on eri aihepiirejä, joista nostin ylös tuon ystävyyden. Kirjallisuutta ja kirjoittamista käsitellään todellakin monipuolisesti.

   Poista
 3. Vaikuttaa ihanalta kirjalta ja voihan isot, pähkinänruskeat silmät sarjasta Apollo ja Mimmi! Koirat nyt vaan ovat ihmisen paras - ja luotettavin - Ystävä isolla Y:llä.

  Totta, mitä toteat isoista koirista ja sama koskee oman kokemukseni mukaan myös Irliksiä, joka oli Mattena ainutkertainen kokemus.

  Mimmille rapsutuksia ja teille molemmille leppoisaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset meiltä molemmilta :) Koiralenkki odottaa ulkona vesilätäköissä, joita Mimmi inhoaa ja tykkää, kun minä kannan sylissä. Isot vesilätäköt ovat Mimmin silmissä jopa suuria järviä.
   Suosittelen lämpimästi tätä kirjaa sinulle. Mukavaa sunnuntaita ja lukuiloa :)

   Poista