torstai 13. joulukuuta 2018

Anna Amnell: Kyynärän mittainen tyttö (Lucian päivä)Isä ja äiti veivät Lucian tutkittavaksi, kun valtakunnan ainoa lääkäri Johann Copp oli käymässä Suomessa kuningas Kustaa Vaasan seurueen mukana. Tohtori Copp sanoi, että Luciaa ei voida parantaa. Hän selitti, että erikoislaatuisia lapsia syntyy varoittamaan ihmisiä tulevista onnettomuuksista – sodista, katovuosista ja rutosta. Joku poikalapsi oli syntynyt kuulemma Saksanmaalla paljastettu miekka kädessään. Lucia oli tohtori Coppin mielestä soma ja viisas lapsi. Eihän hänessä ollut muuta vikaa kuin pieni koko. Ja oliko tuokaan vika? Sitten lääkäri antoi Lucialle makeisen ja puhui isälle jotakin latinaksi niin hiljaa, etteivät Lucia ja äiti kuulleet.

Anna Amnellin historiallisen nuortenkirjan, Kyynärän mittainen tyttö, päähenkilö on pienikokoinen, mutta rohkea 13-vuotias Lucia. Eletään 1500-lukua ja taikauskoisuus ja luonnon mysteerit pitävät ihmisiä vallassaan. Luciaa on pidetty koko ikänsä piilossa kotonaan Hämeen linnan lähellä, koska hän oli painonsa arvoinen kultaa, sillä pienikokoisia ihmisiä haluttiin kuninkaallisten hoveihin hauskuttajiksi tai sitten kiertäviin sirkuksiin vetonauloiksi. Kustaa Vaasa oli lähettänyt Lucian isälle kirjeen, että hän halusi heti Lucian hovinsa jäseneksi, mutta ilkeät rosvotkin olivat saaneet vihin Luciasta ja aikoivat rikastua hänen kustannuksellaan.

Rosvot siis sieppasivat Lucian hänen ollessa ratsastamassa ja veivät hänet puiselle laivalle, joka matkasi kauas pois. Kirjan alussa on karttakuva Pohjois-Euroopasta vuonna 1559, joten Lucian kokemaa villiä merimatkaa voi seurata kartalta. Onneksi Lucia pääsee karkuun rosvoilta, mutta hän oli kaukana kotoa maassa, jonka kieli oli hänelle outoa. Häntä auttoi leipurin oppipoika, joka myös oli karkumatkalla.

Lucian seikkailumatkaan kuuluivat mm. merimiehet, kuninkaalliset, kulkurit ja seikkailijat. Lucia joutui soittamaan ja laulamaan elannokseen soittoruokalassa, sillä ruoka ja asuminen ei ollut ilmaista. Hän esiintyi piilossa, koska pelättiin hänen joutuvan uudelleen ryöstäjien kohteeksi. Pian huhu levisi, että soittoruokalan laulaja oli lyhytkasvuinen, ja jälleen Luciaa kiikutettiin seuraavaan seikkailuun.

Lucian elämä  olisi ollut erilainen, jos hän olisi ollut normaalimittainen. Hänelle olisi kenties jo sulhanen katsottuna valmiiksi, sillä tytöt naitettiin nuorina. Sen jälkeen he olivat sulhasen perheen jäseniä. Miehet holhosivat naisia ja lapsia ja se tarkoitti sitä, että naiset ja lapset eivät voineet päättää omista asioistaan, vaan holhooja päätti heidän asioista. Tämä näkyi kirjassa mm. kun Lucia sai kultarahoja, hän ei itse saanut nähdä tai pitää niitä, kenties ne jäivät rahojen ottajan haltuun kokonaan.

Kyynärän mittainen tyttö on kirja rohkeasta ja neuvokkaasta tytöstä keskiajalla. Kirja on kertomus nuoruudesta, erilaisuudesta ja ystävyydestä.

Anna Amnell, Kyynärän mittainen tyttö
Kuvitus Matti Amnell
Lasten Keskus 2004
s. 153 + sanasto + lähteet
historiallinen nuortenkirja 1500-luku

Hyvää Lucian päivää. Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta.

6 kommenttia:

 1. Tämä on kirja, jonka itsekin haluaisin lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kiinnostuit kirjasta. Suosittelen kirjaa sinulle.

   Lukuiloa :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kirja on mielenkiintoinen. Fanitan kaikkia lasten- ja nuortenkirjoja, joissa puhutaan erilaisuudesta vahvuutena.

   Lukuiloa :)

   Poista
 3. Tämäpä oli mukava lukea ! Olen pitkän aikaa ajatellut aina kirjan nimeen törmätessäni että olisipa hauska tietää tuosta enemmän. Hyvältä vaikuttaa. Taidanpa lukea joululomalla Annan Amnellin Lucian ja Lukan joka minulla on kotona. 💕 Rentoa viikonvaihdetta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita 💕
   Minä kävin syyslomalla Hämeenlinnasa ja kävimme opastetulla tutustumiskierroksella Hämeen linnassa. Minua kiinnosti jälkeenpäin Hämeen linnaan liittyvät kirjat, ja silloin löysin tämän keskiaikaan sijoittuvan nuortenkirjan. Pienikokoisia ihmisiä on ollut aina, joten mielestäni on hyvä, että pienikokoinen on päässyt kirjan päähenkilöksi.

   Oikein mukavaa viikonloppua ja lukuiloa 💕

   Poista