sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Raili Mikkanen: Histamiini rakentaa lautan
Riki ja Pinna olivat päättäneet rakentaa lautan. He aikoivat purjehtia ensin jokea pitkin merelle ja sitten merta pitkin maailman ääriin. Vaikka Afrikkaan tai Japaniin asti.
Mutta tulisiko siitä nyt mitään?
Kuka voisi auttaa heitä?

Minä rakastin telkkarin lastenohjelmia, joissa kopsutteli marionettihevonen nimeltään Histamiini. Histamiini on lastenkirjailija Raili Mikkasen luoma hahmo, ja sen äänenä toimi ihana näyttelijä Matti Ranin. Histamiini seikkaili mm. joulukalentereissa vuosina 1980 ja 1985. Raili Mikkanen on kirjoittanut kokonaisen kirjasarjan Histamiinin seikkailuista, johon kuuluu peräti 12 lastenkirjaa. Histamiini rakentaa lautan on julkaistu vuonna 2003 ja nimestä päätellen siinä on seikkailulle lähdön huumaa ja muuta lapsia kiinnostavaa satuilua. Kirja sopii hyvin alle kouluikäisille ja jo lukemaan oppineille, sillä teksti on isokokoista, jota lapsen on helpompi lukea.

- Muista, että tämä on Suuri Salaisuus, Riki sanoi ja katsoi Pinnaa tiukasti.
Vannotaan yhdessä!
He painoivat peukalot yhteen ja sanoivat yhtä aikaa:
- Jos petän valan ja juoruan, huuleni saa liimata umpeen! Varokoon petturi!

Sisarukset Riki ja Pinna haluaisivat rakentaa lautan, mutta he eivät itse osaa ja tarvitsevat siis apua. Onneksi luotettava pieni marionettihevonen Histamiini lupautuu auttamaan heitä. Ja kirjasta voi lukea valmistuiko lautta ja seurasiko siitä Suuri Seikkailu.

Raili Mikkanen on ahkera kirjailija, sillä Histamiini-kirjasarjan lisäksi hän on kirjoittanut viitisenkymmentä teosta lapsille, nuorille ja aikuisille. Mikkanen sai Junior-Finlandian vuonna 2002 kirjasta Ei ole minulle suvannot! , joka kertoo Aino Kallaksen nuoruudesta.

Lapsen maailmaan kuuluu kokea jännitystä ja vaarallisia tilanteita. Sopivasti satumaailmaan kuuluvalla tarinalla myös seikkailu lautalla voi onnistua tai sitten epäonnistua. Kirja herätti minulle valtavasti erilaisia tunnetiloja menneisyydestä. Matti Raninin ääni Histamiinina muistui mieleen elävästi. Jännitystä on siis tiedossa tämän kirjan matkassa.

Klip, klop,

klop, klop,

hevonen on pop!Klip, klop,

klop, klop,

ystävyys on pop!

Raili Mikkanen, Histamiini rakentaa lautan
Kuvittanut Jukka Lemmetty
Tammi 2003
s. 92

Mikkanen Raili ja Valojärvi Laura: Iivari-tonttu karkuteillä

5 kommenttia:

 1. Tervetuloa Taina Kirjasähkökäyrän lukijaksi <3

  VastaaPoista
 2. Minäkin tykkäsin Histamiinista pienenä! Enpä kuitenkaan koskaan ole tutustunut Histamiini-kirjoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Kia <3
   Kirjasarjaan kuuluu 12 kirjaa, joten niissä on vara valita Histamiinin seikkailuista. Histamiini on symppis hahmo ja niin lempeä ja auttavainen sekä viisas.

   Poista
 3. OI, Histamiini oli niin ihana - en ole edes tajunnut hänestä kirjoitetun myös kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Histamiini oli kyllä ihana minustakin. Marionettipuuhevonen oli mainio ja Matti Raninin ääni ikimuistoinen <3

   Poista