lauantai 8. joulukuuta 2018

Tapani Bagge ja Salla Savolainen: Hämeenlinnan Janne (Jean Sibelius)


Muistan hyvin syntymäni. Oli joulukuun kahdeksas 1865 ja pakkanen soi ilmassa. Lunta ei vieläkään tullut. Tuli poika.
Sain nimekseni Johan Kristian Julius Sibelius, mutta Janneksi minua sanottiin.

Tapani Baggen lapsille suunnattu Hämeenlinnan Janne - Kuinka Jannesta tuli Jean Sibelius-kuvakirja on lapsille suunnattu tietoteos kansallissäveltäjästämme. Kirjan on kuvittanut hauskasti ja mieleenpainuvasti Salla Savolainen. Uskoisin, että tällainen tietoteos saa lapset lukemaan mieluusti tietoja aikamme suurmiehestä, joka oli aikoinaan ympäri maailman tunnettu säveltäjä.

Jean Sibelius (1865-1957) syntyi ja vietti lapsuutensa Hämeenlinnassa.  Kirjan ensimmäisellä aukealla on kuva Hämeenlinnan kaupungista ja kuvasta voi nähdä Sibeliuksen synnynkodin, kodin ja kouluaikaisen kodin. Kartassa näkyy mm. Hämeen linna, jossa kannattaa vierailla, sillä kyseisellä linnalla on juuret 1200-luvulle saakka. Opastettu kierros on mainio keino tutustua linnan historiaan. Kirjassa kerrotaan myöskin tästä historiallisesta linnasta. Jean Sibeliuksen isä oli lääkäri, joka hoiti vankeja, joita pidettiin Hämeen linnassa.

Jean Sibeliuksella oli absoluuttinen sävelkorva, joten hänellä oli uskomaton perimä, joka mahdollisti hänelle opiskella musiikkia, jota Janne oppi soittamaan jo kotonaan. Isän kuolema, kun Janne oli vasta kolmevuotias, vaikeutti opiskelua, mutta onneksi isän Pehr-veli auttoi Jannea rahallisesti. Olisihan se ollut surullista, jos uskomattoman taitavasta nuoresta miehestä ei olisi tullut maailmankuulua säveltäjäneroa. Hieno lasten tietoteos, joka kertoo myös paljon Hämeenlinnan, eli Jean Sibeliuksen synnyinkaupungin, historiasta.

Tapani Bagge, Hämeenlinnan Janne – Kuinka Jannesta tuli Jean Sibelius ****
Kuvitus Salla Savolainen
Tammi 2015
s. 41
lasten tietoteos

6 kommenttia:

 1. Tuo on aivan ihana teos 💙 Luin pari vuotta sitten ja tein postauksenkin.
  Ajattelin sitä kaipauksella kun näin kalenterista että tänään on Sibeliuksen päivä.
  Kiitos postauksesta 🇫🇮

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Rita 💙
   Tämä on oikein hyvä tietoteos lapsille ja voisihan tätä käyttää myös suomen kielen tunneilla opetuskirjana. Kirjassa on runsaasti kuvia, joten se helpottaa oppimista.

   Poista
 2. Kävin vielä vierailemassa omassa vanhassa postauksessani sinun postauksesi innoittamana.
  Kyllä on fantastinen kirja 💙

  https://ritamentor.blogspot.com/2015/09/hameenlinnan-janne-tapani-bagge-salla.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä Rita 💙
   Tällaisella opetusmateriaalilla on hieno kertoa Jean Sibeliuksesta.

   Poista
 3. Mää tykkään paljon tämmösistä lastenkirjoista, joissa kerrotaan jonku säveltäjän tai muun taiteilijan elämästä. Oon lukenu englanniksi esim. Mozartista ja Bachista vastaavan joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäät näistä kuvakirjoista. Niin minäkin. Yritän löytää opetusmateriaaliksi vastaavia kirjoja. Tykkään, että näissä kirjoissa on myös se pedagoginen näkökulma.

   Poista