maanantai 10. joulukuuta 2018

Petra Hammesfahr: Pahantekijä (tv-sarja Syntinen)


Kuusi isoa ja mehukasta omenaa, joissa oli kellertävät kuoret. Golden Delicious. Hän rakasti niitä. Hän rakasti myös elämää, jota ei enää ollut. Tarkasti ottaen sitä ei ollut koskaan ollutkaan.

Saksalaisen rikoskirjailijan Petra Hammesfahrin Pahantekijän alussa kerrotaan kirjan huippukohta, joten se tiedetään sitten koko kirjan ajan. Vierastan hieman näitä rikos tapahtuu jo ihan alussa - kirjoja, mutta Pahantekijä on todella hyvä, sillä tarina kuvaa rikosta edeltäviä tapahtumia. Mikä oli rikoksen motiivi? Se poliisien ja tässä tapauksessa myös psykologin pitää yrittää saada selville.

Pahantekijästä on tehty kiinnostava tv-sarja Syntinen. Tv-sarjassa on aika paljon samaa kuin kirjassa, mutta eroavuuksiakin löytyy. Varsinkin rikoskomisarion, joka tutkii rikosta, elämässä on ihan eri tavalla jännitystä kuin kirjan rikoskomisariolla. Myös päähenkilön Coran mies käyttäytyy ja on esillä ihan eri tavalla kirjassa ja tv-sarjassa.

Cora tappaa yleisellä paikalla ihmisen, ja rikoskomisario tutkii tekoon johtaneita syitä. Cora on tunnustanut rikoksen, mutta motiivi on hukassa. Viisi vuotta aiemmin Coran elämässä tapahtui ikäviä asioita, eikä hän pysty muistamaan niitä kuin pätkittäin ja erittäin sekavasti, joten rikoskomisariolla on vaikea tehtävä edessä. Ehkäpä syy ja motiivi löytyvät sekavista muistoista.

Petra Hammesfahrin psykologinen trilleri Pahantekijä koukuttaa heti ensi sivuilta mukaansa. Kirjan rikos tapahtuu Otto-Maigler-järven rannalla Kölnissä. Coran vanhemmat asuvat lähikaupungissa, mutta Cora ei ole vanhempiensa kanssa missään tekemisissä. Lapsuudesta löytyy ikäviä asioita, mutta myös niitä mukavia asioita, kuten rakas sisko, mutta siihenkin suhteeseen liittyy pimeitä puolia. Kirjan tarinassa vaihtelevat sekä nykyisyys että menneisyys hyytävällä tavalla. Coran elämä oli todella kurjaa 19-vuotiaaksi asti. Ja senkin jälkeen elämä oli tasapainoilemista ohuella narulla. Laadukas trilleri kaikenkaikkiaan.

Ensin Grovian ajatteli, että Elsbeth ei enää edes muistanut vanhinta tytärtään. Mutta sitten Elsbeth oli kertonut saatanan sikiöstä, joka oli huijannut heitä kaikkia. Joka vieraili synnin temppelissä eikä tutkiskellut itseään. Joka vei kärsivän olennon tuhoon, koska oli lihan himon turmelema. Elsbeth ei tiennyt, milloin saatanan sikiö oli kääntänyt selkänsä kodille.

Petra Hammesfahr, Pahantekijä *****
Suom. Marja Kyrö
Otava 2005
s. 443
Die Sünderin 1999
Psykologinen trilleri

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tämä trilleri sopii hyvin lukulistalle. Väkivallalla ei mässäillä, vaan käsittelyssä ovat psykologiset teemat: kurja lapsuus, henkinen väkivalta, traumaperäinen kriisi jne.

   Poista
 2. Hurjaa: Tämä voisi olla mun juttuni. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Leena!
   Tämä on niin sinun juttusi kuin olla voi.

   Poista