tiistai 4. joulukuuta 2018

Hirvi lukee dekkaria (Kirjabloggareiden joulukalenteri 4. luukku)


Olen Raija Nokkalan naivististen maalausten fani ja olen odottanut tätä hänen maalaustensa ja Ulla Kamppisen runojen yhdistelmäteosta siitä asti, kun tiesin kirjan ilmestyväksi. Kirja on juuri sellainen kuin toivoinkin. Jokaisella aukeamalla on yksi maalaus ja runo, joka kuvaa maalausta. Todella oivaa yhteistyötä.

Kirjan nimikkotaulu ja runo ovat muikeita ja saavat tällaisen dekkarien ystävän todella hyvälle tuulelle. Joissakin maalauksissa siis luetaan kirjoja. Voisinpa jopa luulla, että taulujen tekijä tykkää myös dekkareiden lukemisesta. Ja meitä dekkareiden ystäviä taitaa olla miljoonia maapallolla. Jännitävistä tilanteista voi lukea kirjoissa ihan kaikessa rauhassa, mutta minullekin käy monesti hyvän dekkarin seurassa samalla tavalla kuin runon hirvelle:


Hirvi lukee dekkaria metsässä

Valo heiveröinen
metsän takana
hirvi kalpeana
niin kuin lakana
lukee dekkaria
ahmimalla
hanki lammikoksi
sulaa vatsan alla

agatha christie
ja conan doyle
siinä lukemista
ahmijoille
aamu valkenee
ja käki kukkuu
hirvi mättäällänsä
vielä nukkuu


Dekkareita tulee siis usein luettua ahmimalla ja nukkumaan pääsee vasta aamuyöstä tai kun kirjan saa loppuun. Tämä on hassu runo missä on lunta ja käki kukkuu. No ainakin Suomen kesässä kaikki on mahdollista, talvella en ole koskaan kuullut käen kukkuvan. Naivismille on yleistä, että se tekee katsojan iloiseksi ja onnelliseksi. Raija Nokkalalla on taito saada hymy katsojien huulille. Taulut ovat reheviä ja värikkäitä. Taustalla on usein tumma sininen väri, joka on hänelle tyypillinen väri. Muutkin värit ovat iloisen kirkkaita. Tauluista voi löytää kaikki mahdolliset eläimet, joita metsistämme tai maatiloilta löytyy. Koirat ja kissat ovat monen taulun aiheina. Hirvi lukee dekkaria on oikea hyvän mielen kirja satumaisine kuvineen ja hurmaavine runoineen.

Lämpöä, lempeä, hyvää mieltä ja lukuiloa!

Huomenna Kirjabloggareiden joulukalenterin avaa KirsinBook Glub.
Eiliseen luukkuun pääset kurkistamaan Elämä on ihanaa blogissa.

 

16 kommenttia:

 1. Jännät yhdistelyt ja huumoripitoinen runoilu.
  Bonus: Alkoi tehdä mieli lukea dekkari, katsonpa töistä tultua mitä lukupinosta löytyy 📚
  Kahden vaiheilla: Lukisinko dekkarin vai jotain jouluista? 🍎 No tuo kirja olisikin just passeli 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu välillä tulee oikein dekkarifiilis ja on pakko päästä lukemaan jännittäviä kirjoja 😀
   Tämän kirjan seurassa voi kulkea kaikki vuodenajat, sillä tauluja ja runoja on runsaanlaisesti. Huumori se on elämän suola 😀

   Poista
 2. Vaikuttaa kivalle kirjalle, itsekin tykkään naivistisesta taiteesta että runoista, dekkareita unohtamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naivismi on minunkin lempitaidetta, vaikka tykkään taiteesta ylipäänsä aika lailla. Ihailen myös todella vanhoja suomalaisten taiteilijoiden maalauksia.
   Taidetta on tehty kautta aikain, vaikka taiteilijat ovat eläneet köyhyydessä.
   Minäkin tykkään naivismista, dekkareista ja runoista ja tässä kirjassa ne yhdistyvät mainiosti 😀

   Poista
 3. Vau: tämä käivisi myöskin varmasti passipaikoillaan kököttäville hirvimiehille:)
  Raija Nokkala on mainio, hänen teoksiinsa olen tutustunut monissa Naivistit Iittalassa -näyttelyissä, jotka ovat olleet hyvän tuulen paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, että samoja näyttelyitä on kierretty Iittalassa ja Raija Nokkala on siellä jokakesäinen taiteilija. Olen aikonut käydä hänen taiteilijakahvilassa Uudessakaupungissa jo monena kesänä... ehkäpä ensikesänä.

   Poista
 4. Raija Nokkala on oiva taiteilija! Jaakaappini ovessa on yksi hänen piirtämänsä kortti, hirvi ihanan omenapuun alla...

  Hyvää huomista itsenäisyyspäivää, Mai! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raija Nokkala on huomannut, että asumme taulujen ympäröiminä koko ajan. Hän vain maalaa ympäristömme tauluiksi. Meillä on saaressa vanhoja omenapuita ja peurat, kauriit, hirvet ja pienemmät eläimet plus linnut herkuttelevat omenoille viikkokausia joka syksy.

   Hyvää itsenäisyyspäivää!

   Poista
 5. Voi, mikä kirja! Tuo pitää vähintään lainata, ellei omaksi hankkia. Rakastan naivistista taidetta ja siihen yhdistettynä runot, niin mitä muuta ihminen voi toivoa. Kiitos, kun esittelit tämän kirjan. On mennyt tällainen ipeus minulta kokonaan ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mannilainen :)
   Tykkäisin kyllä katsella kirjan kuvia aina silloin tällöin. Nyt lainasin kirjan kirjastosta. Kirjasto mikä ihana keksintö. Lainataan kirjoja oikein urakalla, ettei kirjastoja lakkauteta siksi, että kirjoja ei enää lainata!

   Poista
 6. Kuulostaa aivan ihanalta kirjalta ja runokin vetää suupielet hymyyn :) Niin tuttua tuo, ettei malta ruveta nukkumaan. Pätee dekkareiden ohella muihinkin hyviin kirjoihin. Ihanaa joulunalusaikaa Mai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta :)
   Jostakin syystä dekkarit saavat ahmintavauhdin päälle, en tiedä miksi. Nukkumaanmeno vain siirtyy ja siirtyy ja kellon viisarit näyttävät, että pian soi kello ja pitää lähteä töihin, eikä millään malta lopettaa lukemista.

   Ihanaa joulunalusaikaa Riitta ja hyvää itsenäisyyspäivää <3

   Poista
 7. Vaikuttaapas hauskalta idealta kirjalle! :) Pitäisi varmaan itsekin lukea se jossain vaiheessa, etenkin kun runot jäävät monesti minulla valitettavan vähälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin taulujen ja runojen yhdistäminen on hauska idea :) Olen lukenut monta kirjaa, jossa on käytetty vastaavaa ideaa. Runoja on kiva lukea :)

   Mukavaa viikonloppua :)

   Poista