perjantai 21. joulukuuta 2018

Sirkka Knuutila ja Taru Castrén: Rosmariini ja joulun taikaRosmariini istui tuvan penkillä ja katseli ulos hämärään aamuun jääkukkien koristamasta ikkunasta, johon pieni nykerönenä oli sulattanut monta tirkistysaukkoa. Koko muu tonttuperhe oli tipotiessään. Isä oli ahkeroimassa Joulupukin pajassa ja äiti noutamassa aamumaitoa. Isot tonttutytöt Minttu, Neilikka, Muskotti, Salvia, Timjami, Kaneli, Kamomilla ja Vanilja olivat matkalla kouluun, ja pieni tonttupoika Lipstikka nukkui.

Joulunaikaan kuuluvat joulusta kertovat kirjat. Herttaisen Rosmariinin ja joulun taian on kirjoittanut Sirkka Knuutila ja kirjaan sopivat satumaiset kuvat on kuvittanut Taru Castrén. Kuvissa on paljon lunta, pakkasta ja puut ovat paksun lumen peitossa. Lumiset pakkasjoulut alkavat olla nykyisin harvinaisia Suomessa, onneksi koko Suomi sai lumipeitteen jouluksi. Lumesta ja kylmyydestä on kuitenkin ihana katsella kuvituksia, enkä yhtään ihmettele, että turistit saapuvat joulunaikaan sankoin joukoin lappiin katselemaan valkeaa joulua.

Rosmariinin tonttuperhe on oikea suurperhe, sillä tonttulapsia on kymmenen. Rosmariini on perheen toiseksi nuorin tonttu ja on päivät kotosalla äidin ja Lipstikan kanssa. Kirjan kappaleet on jaettu 24 päivään, joten kirja sopii luettavaksi kappale kerrallaan joulua odotellessa. Ensimmäisessä kappaleessa Rosmariini kertoo äidilleen, miten  muut ilkkuivat hänen nimestään Ruunarinteen mäessä.

Toisena päivänä Rosmariinin mieleen tulee noitanainen, joka asuu Pahakurussa tunturimökissään.  Kolmantena päivänä puhutaan nimittelystä ja miten ikävää se on. Pienten tonttujen on pysyteltävä sisällä, koska noita-akka on nähty lähistöllä. Mutta niinhän siinä sitten käy, että noita-akka ilmestyy heidän kotiinsa, kun vanhemmat eivät ole paikalla ja nappaa pikkutontut mukaansa.

Tonttulasten hauska seikkailu johtaa pakomatkaan ja turvapaikkaan, no en kerro missä, vaan voit lukea sen kirjasta. Sadun seikkailuissa noita-akan lisäksi löytyy joulupukki, Pyrykuningatar ja kadonnut joulun taika. Satumaisia lukuhetkiä Rosmariinin seurassa.

Sirkka Knuutila, Rosmariini ja joulun taika
Kuvitus Taru Castrén
Kolibri 2007
s. 37

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti