lauantai 12. joulukuuta 2020

Antti Ala-Jokimäki: Armas Karviainen

 

Sohvan nurkasta, tyynyjen uumenista kuului vaimeaa tuhinaa. Jokin pörröinen kasa kohoili ja laski hiljakseen tyynyjen ympäröimänä. Tuhiseva pörröinen kerä näytti erehdyttävästi suurelta kanelipullalta. Kanelipulla alkoi liikehtiä. Se avautui hiljalleen ja suoristui yhdeksi karvaiseksi pötköksi, jolla oli häntä, neljä tassua ja roikkuvat luppakorvat.

 

Antti Ala-Jokimäen lastenkirjan ensimmäisellä sivulla aloitetaan kirjan päähenkilön Armas Karviaisen esittely. Kirjan sivuotsikko on omituisen pitkä: Dimangein ja smaragdein koristellun mittaamattoman arvokkaan kuninkaallisen kaulapannan arvoitus. Oikeasti kirja on huumorintajuinen ja hauska etsivätarina suoraan eläinten maailmasta ja sivuotsikko on lainattu suoraan kirjan sivulta.

 

Armas Karviainen eli kaksoiselämää, sillä hän oli tavallinen cockerspanieli perheensä parissa, mutta perheen ollessa töissä ja koulussa, hän ratkoi rikoksia Helsingin eläinten maailmassa ja piti omaa etsivätoimistoaan. Työkavereinaan hänellä olivat entinen poliisikoira Simo Hillokuono ja pieni Leivoska niminen lintu.

 

”Elämme synkkiä aikoja etsivä Karviainen. Itse Ison-Britannian kuningatar Elisabet II ojensi minulle dimangein ja smaragdein koristellun mittaamattoman arvokkaan kuninkaallisen kaulapannan. Nyt kaulapanta on kadonnut – kenties ikuisiksi ajoiksi!” lady Margaret parahti.

 

Welshin corgit, Lady Margaret Ophelia Nakkinaama ja miehensä Sir Rikhard II Nakkinaama, asuivat Britannian suurlähetystössä, joten etsivätoimistolle tuli etsintätehtävä suoraan huipulta. Rikos vaati nopeaa toimintaa, sillä poliisit eivät olleet löytäneet kaulapantaa. Etsivätoimiston eläimet olivat fiksua porukkaa ja ratkaisivat tämän kinkkisen rikoksen. Niinpä niin, voisi sanoa, että rikos ei kannata. Kirja herättää varmasti paljon puheenaiheita lasten kanssa kirjan parissa.

 

Antti Ala-Jokimäki, Armas Karviainen: Dimangein ja smaragdein koristellun mittaamattoman arvokkaan kuninkaallisen kaulapannan arvoitus.

 

Avain 2020

s. 193

Lastenkirja

Varhaisnuoret

Eläinten etsivätoimisto

2 kommenttia:

 1. Onpa kiinnostavalta vaikuttava kirja. Tätä voisin harkita vaikkapa joululahjaksi tyttären pojalleni. Mukavaa viikonvaihdetta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläimet ovat todella symppiksiä kirjan hahmoja. Jännittävä kaksoiselämä eläinetsivinä.

   Mukavaa viikonloppua :)

   Poista