sunnuntai 27. joulukuuta 2020

Ruth Ware: Rouva Westaway on kuollut

 

Harakat ovat palanneet. Tuntuu omituiselta, että vihasin niitä niin kovasti, kun ensimmäistä kertaa saavuin taloon.

 

Brittidekkaristi Ruth Ware irrotteli kirjassaan Rouva Westaway on kuollut syrjäisessä kartanossa, jossa harakat toivat oman tunnelmalisänsä. Tuohon suorastaan kauhukartanoon sai nuori Harriet, kutsumanimeltään Hal, kutsun perinnönjakoon. Hal oli kyllä varma, että kutsu oli tullut väärälle henkilölle, tosin hän oli orpo, eikä sukulaisista ollut tietoa.

 

Halilla ei ollut vähäisintäkään tietoa Westawayn suvusta, mitä nyt äkkiä netistä sai tarkistettua. Suvusta löytyi siis rahaa, ja kartanonrouva oli ollut tiukkana kirstunvartijana. Kirjasta löytyy kyseisen rouvan muutkin inhottavat salaisuudet, mutta voit tarkistaa ne itse lukemalla. Jos rouvalla oli salaisuuksia, joita peitellä, niin elossa olevilla perillisilläkin riitti salattavaa. Hal ei siis tiennyt mihin rahapulassaan kiirehti, mutta ensin hautajaisiin.

 

Kun Hal katseli haudan paljasta, märkää aukkoa, hänen sydäntään riipaisi se sama menetyksen tuska, aivan kuin vanhaa, puoliksi umpeutunutta haavaa olisi revitty auki. Kannattiko tämä todella tehdä? Kannattiko käydä tämä kaikki taas läpi, kaikki nämä surun ja kaipauksen synkät rituaalit, jos vaivanpalkaksi saisi ehkä vain jonkin ruman lampun ja postikorttikokoelman?

 

Ruth Ware on kirjoittanut todellisen trilleririhelmen. Tykkäsin tavattomasti kirjan salaisuus-teemasta, jossa köyhä ”sukulaistyttö” meni kuokkimaan suvun perinnönjakotilaisuuteen, tosin kutsuttuna henkilönä, mutta josta sukulaiset eivät tienneet mitään. Vanharouva oli halunnut tuoda vanhat salaisuudet julki viimeistään kuoltuaan, mutta samalla hän aktivoi erään henkilön, joka oli valmis tappamaan, jotta salaisuudet eivät tulisi julki. Teki niin tai näin, niin aina väärinpäin.

 

Ruth Waren Rouva Westaway on kuollut on kutkuttavan jännittävä kartanotrilleri.

 

Ruth Ware, Rouva Westaway on kuollut

suom. Antti Saarilahti

Otava 2019

s. 399

The Death of Mrs Westaway 2018

Trilleri

 

Ruth Ware: Nainen hytissä 10

Ruth Ware: Synkän metsän siimeksessä


14 kommenttia:

 1. Lukulista vain pitenee! Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruth Waren jännärit ovat sellaisia kivoja välipalakirjoja, jotka eivät pelota, vaikka kirjan kannessa kirjaa mainostetaan kammottavaksi jännäriksi.
   Itse tulin päinvastoin hyvälle tuulelle kirjan seurassa, sillä päähenkilö on todella kiva, mitä nyt itsekin oli oikeastaan pakomatkalla, kun kiirehti hautajaisiin.

   Lukuiloa :)

   Poista
 2. Kartanotrilleri - siinäpä kiehtova laji 🙂 Muutenkin esittelet niin taitavasti että alkaa tukka alkaa nousta kivasti pystyyn. Joulunseutu kutsuu lukemaan kauhujuttuja kun on pimeää... 👻 Hyvää loppuvuotta 🍀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita kommentista :)
   Tämä ei minusta ollut kauhutarina, vaikka sitä sellaiseksi mainostetaan kirjan kannessa. Kartanolla oli omat salaisuutensa ja kartanon väellä.
   Tykkään tosi paljon kartanokirjoista. En ole lukenut niitä pitkään aikaan, joten tämä kirja oli todellinen löytö jostakin alelaarista.

   Hyvää loppuvuotta :)

   Poista
 3. Kiitos hyvästä esittelystä! Tämä kuulostaa todella kiehtovalta kaikkine salaisuuksineen ja tuntemattoman suvun perinnönjakoon menemisineen. Tämän voisi siis todella lukaista. Toistaiseksi en ole lukenut Warea, mutta omassa hyllyssäni on kyllä Nainen hytissä 10.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kirja oli niin kiva lukea, että siitä tuli automaattisesti aika positiivinen postaus. Tätä suosittelen kaikille niillekin lukijoille, jotka välttelevät verisiä ja väkivaltaisia jännityskirjoja. Henkilömääräkin pysytteli suppeana, joten aivosolut surrasivat iloisesti, että kuka oikeasti olisi rikollinen.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Suosittelen Hannele. Koukuttaa kivasti. Päähenkilö ei ole ihan tavanomainen. Ja kartano luo oman kivan pelottavan tunnelmansa.

   Poista
 5. Ruth Ware on hiipinyt vähitellen niiden kirjailijoiden joukkoon, joiden teokset haluan lukea ennemmin tai myöhemmin. Kartanomiljöö toimii tässä hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Nuo pari trilleriä luin vuonna 2018 perätysten. Nämä pysyvät hyvin nykyajassa kiinni. Tässä oli mm. rahanlainausta epämääräiseltä rahanlainaajalta. Jotkut rahanlainaajat ovat jääneet kiinni Suomessakin tehtyään ensin tihutöitään. Vippifirmat nostavat ihan laillisesti korkojaan ihan hurjiin lukemiin, olen kuullut jopa 300% nousuista. Niidenkin takaa on löytynyt tutkimuksissa rikollispiirejä.

   Kartanomiljöö toimii minustakin tosi hyvin.

   Poista
 6. Tämä oli kyllä ovela pläjäys! En muista kenenkään muun kirjoittaneen vastaavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Lisäksi päähenkilö oli tosi hyvä.

   Poista
 7. Kuuntelin tämän vuosi sitten heti kun olin alkanut kuunnella äänikirjoja, olikohan toinen tai kolmas kirja. Sen nimi kiehtoi ja kurkkasin juonta, vaikka enhän minä lukenut minkäänlaisia dekkareita tai thrillereitä. Juonen luettuani ajattelin että no mitä hittoa, minäpä kokeilen miten trilleri taipuu äänikirjana ja olin ihan hetkessä koukussa! Olen kuunnellut Rouva Westawayn jälkeen vaikka miten monta psykologista trilleriä ja cozy crimea ja Ruth Wareltakin Nainen hytissä 10. Nyt kun luin juttusi, tulikin fiilis kuunnella lisää hänen kirjojaan! Tykkään tuolleen pienesti jännittää päähenkilön mukana 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti kiteytit, että haluat pienesti jännittää päähenkilön mukana. Kirjailijakin on varmasti pyrkinyt samaan. Loi päähenkilön, joka ei pahemmin hätkähdä oudoista jutuista.

   Kun kuulin ekä kerran kirjan nimen, ajattelin skipata kirjan kokonaan, mutta se jäi jotenkin alitajuntaan vaivaamaan ja olipa hyvä, että luin, koska koukutuin heti. Tämä on mielestäni paras Waren kirjoista minkä olen lukenut.

   Poista