keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Camilla Sandberg ja Tiina Kauppinen: Taikametsän joulu

 

Eläimet olivat kokoontuneet suuren vahvan kuusen ympärille. Koko tonttujoukko punaisine hiippalakkeineen oli kutsunut Taikametsän eläimet juhlimaan kanssaan jouluaattoa.

 

Pikkulasten joulunodotukseen sopivat hyvin jouluiset satukirjat, kuten Camilla Sandbergin satukirja Taikametsän joulu, jonka päähenkilöt ovat eläimiä. Lapset rakastavat eläimiä. Tiina Kauppinen on kuvittanut kirjan herkullisen pastellisella kuvituksella, josta hehkuu joulun lämpöä. Tietysti joulunaika jännittää lapsia, mutta se jännittää myös metsän eläimiä.

 

Juhlan alkaessa kaikki istuivat omilla paikoillaan. Oravat, jänikset, hirviherra Elmeri, pöllövaari ja metsäkauriit valmistautuivat esitykseen. Majavat, poro, sudet, ketut, myyrät, hiiret, ilvekset, näätä ja lumikko sekä hirviperheet neiti ahmaa ja komeaa korppiherraa unohtamatta, olivat valmiina Taikametsän joulujuhlaan.

 

Kirjan sivuilla tulee tunnetuksi metsän asukit. Niitä voi katsella samalla kirjan sivuilta, kun kirjaa luetaan, sillä joka aukeamalla on kaunis kuva metsästä ja eläimistä. Samalla voi miettiä, että mitähän puita kasvaa metsässä ja mikä vuodenaika on meneillään. Kuvista voi nähdä myös pikkulintuja, jotka talvehtivat Suomessa kuten punatulkkuja, töyhtötiaisia, hömötiaisia ja talitiaisia. 

 

Kirjassa eläimet tulevat hyvin toimeen keskenään, sillä he ovat tehneet lupauksen, että jokainen pystyy korjaamaan omaa käytöstään. Kirjasta löytyy myös Petteri, joka tarkkailee piilossa eläinten joulujuhlaa.

 

Tilaisuus päättyi yhteislauluun, jossa kaikki lupasivat olla toisilleen ystävällisiä, ja läksiäislahjana he halasivat toinen toisiaan. Jos ei pystynyt halaamaan, oli sovittu että iloinen Hyvän Joulun toivotus riittäisi.

 

Camilla Sandberg on vieraiden kielten lehtori, kustantaja ja satupedagogi. Hän on julkaissut 13 teosta. Kirjassa hän kertoi, että lukeminen ja lukukokemukset ovat kielen kehityksen kannalta tärkeitä jo hyvin varhain. Koska lapsi käyttää oppimiseen kaikkia aisteja, Taikametsän Joulussa on paljon kuvia ja niiden kautta lapsen on mahdollista oppia uusia asioita ja eläytyä tarinaan.

 

Camilla Sandberg, Taikametsän joulu

kuvitus, Tiina Kauppinen

Sandcastle Productions 2020

s. 32

Satukirja

 


 

9 kommenttia:

 1. Olisin lapsena varmasti tykännyt tästä. Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa on todella upea kuvitus ja siinä on rikas sanavarasto. Lasten kielen kehityksen kannalta kirja on oikea aarreaitta.
   Kuvituksella on aina ollut minullekin tärkeä merkitys. Siksi luen edelleen mielelläni lastenkirjoja, varsinkin jos on lapsia kuuntelemassa.

   Poista
 2. Kirjassa on todella upea kuvitus ja siinä on rikas sanavarasto. Lasten kielen kehityksen kannalta kirja on oikea aarreaitta.
  Kuvituksella on aina ollut minullekin tärkeä merkitys. Siksi luen edelleen mielelläni lastenkirjoja, varsinkin jos on lapsia kuuntelemassa.

  VastaaPoista
 3. Kertakaikkisen ihana teos kun jo nimi, ja kansikuva ja sinun kirjoituksesi saavat alulle niin hykerryttävän fiiliksen että Taikametsän taika ilmeisesti tehoaa jo ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita :)
   Joulun aikaan ilmassa on selvästi taikaa ja sitä löytyy tästäkin kirjasta.

   Poista
 4. Onpa ihanan näköistä kuvitusta <3 Jotenkin nyt joulun alla halua lukea kevyempää... Meillä ei ole perheessä tähän ikäluokkaan sopivia lapsia, mutta ehkä tekisi hyvä itsellekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta kommentista :)
   Minulla on tapana joulukuussa blogata jouluaiheisista kirjoista. Niitä ilmestyy runsaasti lapsille. Toivoisin kyllä enemmän myös aikuisille. Voisi virittää tunnelmaan jouluaiheilla. Edes sitten niillä kuvauksilla lumesta, jota harvemmin näkyy täällä etelässä. Tykkään lumesta.

   Poista
  2. Olitko lukenut sen ruotsalaisen joulukirjan - 24 pientä ihmettä? Siinä on ihana ja runsasluminen joulu Tukholmassa. Äsken käytiin haudoilla, räntäsateessa :)

   Poista
  3. Siitä kirjasta luin ihan just postauksia ja alkoi kiinnostaa. Tosin ihana ja runsasluminen talvi Tukholmassa kuulostaa aika utopistiselta ;)

   Turussa on satanut vettä koko viikon. Tänään näytettiin telkkarissa suorakuvaa Moskovasta, joka on etelämmässä kuin Helsinki ja siellä oli lunta. Epistä.

   Poista