tiistai 8. joulukuuta 2020

Joululahjakirjoja 2020

 

Jouluaattoon on vielä vähän yli kaksi viikkoa aikaa. Viimeistään nyt kannattaa harkita, mitä kirjoja voisi hankkia läheisille ja ystäville joululahjaksi. Jo aikaisemminkin olen maininnut, että aina ei tarvitse ostaa uusia kirjoja, sillä myös kirppareilta löytyy hyvää lukemista ja edullisesti. Pääasia, että miettii mistä kirjan saaja pitää. Jos hän on urheiluhullu, niin tietysti urheiluun liittyvät kirjat ovat mieluisia lahjoja.

 

Yksi mainioimmista urheiluun liittyvistä kirjoista on Mika Wickströmin Teemu Pukki Baby. Kirjaa on mukava urheilusta kiinnostuneen perheen lukea yhdessä joulunpyhien aikana.

 

 

Jos perhe on musikaalinen ja pitää oudoista ja erikoisista eläimistä, niin Laura Ruohosen Otus opus tempaisee mukaansa kivojen runojen ja tietoiskujen sekä musiikin maailmaan. Kirja oli Finlandia Junior-palkintoehdokas tänä vuonna.

 

  

Varhaisnuorten kirjamaku vaihtelee paljon ja riippuu mm. siitä, minkä verran he ovat aiemmin lukeneet. Olen huomannut, että heitä kiinnostavat etupäässä tietokirjat. Joku voi olla innostunut eläimistä, joku leipomisesta, joku askartelusta tai käsitöistä, joku avaruudesta, joku nippelitiedoista. Jännitys kiinnostaa myös monia, joten ehdotan lahjaksi Mikki Lishin Taikuuden taloa, joka aloittaa uuden kirjasarjan. Netistä löytyy jännittävä kirjatraileri kirjasta.

 

 

Nuoriso alkaa olla jo aika tarkka siitä, mitä he lukevat. Jos et millään keksi heille lukemista, niin silloin voit antaa lahjakortin kirjakauppaan tai verkkokauppoihin, jotka myyvät äänikirjoja. Sarah Crossanin Kuunnousu on uskomattoman hyvä säeromaani. Kirja kertoo nuoresta Joesta, jonka veli odottaa kuolemantuomiota vankilassa. Kirja käy siis hyvin sekä pojille että tytöille.

 

 

Myös aikuisten kirjamaku vaihtelee kovasti. Jotkut lukevat pääasiassa tietokirjoja. Helena Miettisen Hoida kolesteroli ajoissa antaa ajattelemisen aihetta jokaisen ruokavalioon ja terveellisempään elämään.

 

 

Rakkautta ja perhedraamoja lukeville suosittelen Delia Owensin iki-ihanaa esikoisteosta Suon villi laulu.

 

  

Sota-aiheet ovat monen lukijan makuun. Toinen maailmansota on aihepiiri, josta on jäänyt kaikille maapallon ihmisille sukupolvelta toiselle siirtyviä traumoja. Patricia Posnerin Auschwitzin apteekkari kertoo seikkaperäisesti kyseisen henkilön toiminnasta sota-aikana ja sen jälkeen.

 


 

Vanhempi väki kiinnostuu varmasti Erkki Kokon omakohtaisista muistelmista Me, sotalapset, joka kertoo neljän veljeksen evakkovuosista Ruotsissa toisen maailmansodan aikana.

 

  

Elämäkerroista suosittelen Marie-Héléne Baylacin tietoteosta Agatha Christie -Arvoituksellinen elämä. Upea kirjailija, jonka oma elämä oli kuin suoraan jostakin romaanista.

 


 

Lukemistani tietokirjoista parhaimmaksi nousee Maria Pettersonin Historian jännät naiset, josta löytyy historiallista tietoa mm. merirosvoista, vakoojista tai meedioista, jotka olivat naisia. Loistavaa luettavaa.

 


 

Jännitystä on tullut luettua aikamoinen määrä tänä vuonna. Siitä aihepiiristä suosittelen:

 

Nicci French: Murheellinen maanantai

Nicci French: Tiistai taakse jäänyt

Camilla Grebe: Varjokuvat

Jane Harper: Luonnonvoimat

Stina Jackson: Erämaa

John D.B.: Pohjoisen tähti

 


 

Mitä sinä aiot lukea jouluna?

 

Toivotan kaikille lukijoille iloista joulumieltä ja lukuiloa!

8 kommenttia:

 1. Hyvä ja laaja-alainen joulukattaus! Poikkesin eilen Suomalaisessa kirjakaupassa heti aamusta välttääkseni ruuhkia, mutta iloista kyllä se oli asiakkaita pullollaan, eli kirjat lienevat kokeneen tänä vuonna uuden renessanssin;)

  Pohjoisen tähti on oiva ja kiinnostava teos. Omat joululukemiset ovat vielä avoinna, lienee sekalaista seurakuntaa tarjolla.
  Tuo hellyttäväkansinen "Otus opus" lähtisi oitis arviosi pohjalta lahjalistalle, jahka sopiva kohde löytyy. Tänä vuonna ei joulu stressaa eikä halimaankaan pääse, mutta siitähän löytyy myös mantra ja pelastus jos jotakuta sellainen uhkaa....

  " Klaani kasaan! Halimaan!
  Nyt peuhataan ja pelmutaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka :)
   Kirja-ala on kyllä pysynyt hyvin pinnalla tänä vuonna. Äänikirjojenkin myynti on saanut kunnon pyrähdyksen. Moni tuttavapiiristä ja läheisistä on siirtynyt kokonaan kuuntelemaan äänikirjoja.

   Otus opus on todella symppis kirja. Siinä oli osa semmoisia otuksia, että en ollut kuullutkaan niistä.

   Kyllä tuo halipula alkaa tuntumaan kehossa ja mielessä, samoin se, että ei pysty olemaan läheisten eikä tuttavien läheisyydessä. Maskitkin rajoittavat, kun ei näe kasvojen ilmeitä, hymyjä, eikä sitä, jos ihmisellä on paha olla
   . Siihen auttaa joskus läheisten halaaminen ja auttaminen.

   Poista
 2. Tässä olikin monipuoliset lahjavinkit. Itse olen lukenut Suon villin laulun, Luonnonvoimat ja Pohjoisen tähden, jotka olivat kaikki hyviä. Monta muutakin kiinnostavaa kirjaa näissä on. Itse en vielä tiedä, mitä lukisin jouluna. Olen niin fiilispohjainen lukija, että se selviää vasta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjarakkautta :)
   Sama juttu, minäkin luen fiilispohjalta, jos ei ole kirjaston kirjoja lainassa, niin kuin nyt on tilanne. Luen oman kirjahyllyn kirjoja, joista osan olen lukenut vuosia sitten, mutta jotka voi ihan hyvin lukea uudestaankin.

   Poista
 3. Yksi sama lahjakirja meilläkin eli Suon villi laulu♥ Olen jopa ostanut kirjoja...Frenchit luen vain itselleni yömyöhään ja ilman muistiinpanovihkoa. Tervettä itsekkyyttä ja kiitos vinkistä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena kommentista :)
   Suon villi laulu on upea lahjakirja. Kirjat ovat hyviä lahjaideoita. Aina niitä jokunen tulee ostettua lahjaksi.

   En tee koskaan muistiinpanoja lukemisen aikana. Se jäi opiskeluaikoihin. Jos jostain haluan kirjoittaa, niin jätän vain sivun väliin muistilapun.
   Minäkin rauhoitan lukemisen vain itselleni omaksi ajaksi paitsi silloin kun luen ääneen lapsille.

   Poista
 4. Kirjat ovat niitä ihanimpia joululahjoja. ❤️
  Sain lapsena ja nuorena sellaisia kirjoja joita vieläkin rakastan. 📚
  Tunnelmallista joulunalusaikaa sinulle 🎄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita kommentista ❤️

   Ihana kuulla, että olet saanut lapsena ja nuorena kirjoja, joita vieläkin muistelet.

   Tunnelmallista joulunalusaikaa sinulle 🎄

   Poista