perjantai 18. joulukuuta 2020

#The End of the Year Book Tag

 Vuoden viimeisten päivien lähestyessä blogistaniassa on muisteltu vuoden aikana luettuja kirjoja. Viime vuonna bongasin tämän kivan haasteen The End of The Year Read Book Tag. Sen on suomentanut Todella vaiheessa-blogin Reta englanninkielisestä haasteesta, jonka on tehnyt Ariel Bisset. Tässä haasteessa pohditaan mm. mitä kirjoja kirjabloggari aikoo lukea loppuvuoden aikana.

 

LOPPUVUODEN KIRJAKYSYMYKSIÄ

 

Aloititko vuoden aikana jonkun kirjan, jota et ole vielä lukenut loppuun?

 

Aloitin montakin kirjaa, jotka jäivät kesken, koska kirja ei vain vienyt mennessään. Tämän vuoden Finlandia-palkinnon voittanut Margarita ja Kjell Westön Tritonus jäivät kesken, mutta en aio jatkaa niiden parissa. Tällä hetkellä kesken ei ole yksikään  kirjaston kirja, joten pöllyyttelen omia kirjapinojani ja luen sieltä kirjoja, jotka kiinnostavat eniten.

 

Tänä vuonna jatkoin Kirjahyllyn aarteet-kirjahaastetta, ja olen lukenut jo yli 40 kirjaa omasta kirjahyllystä. Viime vuonna pääsin 50 kirjaan.

 

Luitko loppuvuoden aikana syksyisen kirjan, joka sai sinut valmistautumaan kohti loppuvuotta?

 

Luin syyskuussa Terhi Kokkosen HS:n kirjallisuuspalkinnon voittaneen Rajamaan. Siinä kuvattiin avioliittodraamaa Lapin lumisissa oloissa. Pimeys ja kylmyys lisäsivät kirjan klaustrofobista tunnelmaa. Samalla tulin miettineeksi, että milloinkahan täällä Turussa on viimeksi ollut pakkastalvia. Ilmastonmuutos on kyllä vienyt ne lumineen, ja vietämme täällä pitkää syksyä, valitettavasti.

 

Tänä vuonna luin ilmastonmuutokseen liittyen norjalaisen Maja Lunden kirjasarjan teokset Mehiläisten historia, Sininen ja Viimeiset. Suosittelen.

 

Odotatko vielä jotain vuoden uutuuskirjaa?

 

Odotan kirjastosta Marko Tikan Finlandia tietokirjavoiton saanutta Kielletyt leikit teosta, joka kertoo tanssin kieltämisen historiasta Suomessa. Sitten odotan vielä Finlandia Juniorpalkinnon voittanutta Radio Popovia, jonka on kirjoittanut Anja Portin. Muutama muukin varaus on vielä tulematta.

 

Tämän vuoden uutuuskirjoista odotin eniten Tommi Kinnusen teosta Ei kertonut katuvansa ja Maria Petterssonin tietoteosta Historian jännät naiset. Lisäksi kiinnostuin kovasti Delia Owensin teoksesta Suon villi laulu, joten ostin sen itselleni. Loistokirjoja.

 

Mitkä kolme kirjaa haluat lukea ennen uutta vuotta?

 

Tämä kysymys kiinnosti niin kovasti, että piipahdin tutkimaan kirjahyllyjäni, joista poimin kolme kirjaa. Jayne Anne Phillipsiltä olen lukenut teokset Suojelus sekä Kiuru ja Termiitti. Nyt ajattelin lukea teoksen Äidin aika. Alice Seboltin Oma taivas ja Torey Haydenin Aavetyttö tulevat uusintalukuun. Hyvän kirjan voi lukea useampaan kertaan.

 

Voiko jokin loppuvuoden kirjoista nousta yhdeksi vuoden 2020 lempikirjaksesi?

 

Olen tykännyt tosi paljon Kinnusen Ei kertonut katuvansa ja Delia Owensin Suon villilaulu teoksista, joten pitää olla todella hyvä tarina, joka menee niiden ohi. Mutta joulupukki voi yllättää minut huipputeoksella, sillä hän on tehnyt sen monet kerrat mm. Katja Ketun Kätilöllä ja Sofi Oksasen Puhdistuksella sekä Ulla-Lena Lundbergin Jää teoksella. Joten annan joulupukille mahdollisuuden yllättää minut!

 

Joko olet tehnyt lukusuunnitelmia vuodelle 2021?

 

Nyt on pakko tunnustaa, että kirjaston varauslistallani on runsaasti varauksia ensi kevääksi. Jännityksellä odotan koronakaranteenin muutoksia ja tietysti toivon, että Turussa ei panna kirjastoja kiinni, kuten Helsingissä on tehty. Muuten kirjastosta ei saada kirjoja luettavaksi. Minulla on kyllä omiakin kirjoja, mitä voin lukea, mutta lapsiperheitä ja yksinäisiä ihmisiä ajatellen kirjastoista saa tosi kivaa ajanvietettä. Lukeminen ja kirjojen kuunteleminen on yksi parhaimmista harrastuksista mitä tiedän.

 

Kevätkirjoista olen jo postannut, joten sieltä voi lukea, että varauslistalla on mm. Stroutin, Whiteheadin, Marttisen, Haurun, Valkaman, Snellmanin, Shafakin ja Boströmin uutuudet.

 

Toivotan sinulle lukuiloa, ja toivottavasti nappaat kiinni tästä haasteesta!


12 kommenttia:

 1. Ihailtavaa suunnitelmallisuutt sinulla!
  Minulla on myös kirjaston varauslistalla paljon kirjoja. Toivon, että paperikirja säilyy eikä siirryttäisi kirjoittamaan kovin paljon suoraan äänikirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta. Olen kova suunnittelemaan kaikenlaisia juttuja.

   Muutama vuosi sitten, kun haimme kirjastosta pitkille automatkoille äänikirjoja kuunneltavaksi, niitä oli yleensä vajaa hyllyllinen. Nyt pääkirjastossa on kokonainen seinä äänikirjoille. Olen huomannut, että nykyisin julkaistaan painettu kirja ja äänikirja yhtäaikaa, ainakin niistä kirjoista, joiden edellytetään myyvän hyvin.
   Itse olen enemmän paperikirjojen ystävä. Niitä voi lukea edestakaisin, sillä toisinaan haluan palata tarkistamaan joitakin asioita. Jos kirja jää kesken yön ylitse, luen edellistä kappaletta vähän matkaa, jotta pääsen jälleen vauhtiin.

   Poista
 2. Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun kirjastot ovat auki! Niistä voi lainata etukäteen varattuja kirjoja. Kirjoja voi myös palauttaa, ja jotkut muutkin palvelut toimivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä kuulla, että toimivat ainakin osittain. Täälläkin on kirjastoilla rajoituksia. Mitkään piirit eivät toimi esim. lukupiirit. Mutta sitten on kehitetty kaikenlaisia etäpalveluja esim. kirjailijaesittelyjä, koska live-esitykset on peruttu. Kirjastoihin pääsee vain muutama ihminen kerrallaan.
   Hyvin on käsidesit esillä ja omassa kirjastopisteessä oli vihdoin tällä viikolla virkailijoillakin maskit päässä. Heille on asennettu myös pleksit.

   Poista
 3. Nämä olivat minullekin vuoden parhaimmistoa: Kinnusen Ei kertonut katuvansa ja Delia Owensin Suon villilaulu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on samanlainen kirjamaku, se on ennenkin todettu <3

   Poista
 4. Kiva postaus Mai. En ole vielä listannut vuoden parhaita varsinaisesti, mutta Alex Schulmanin Polta nämä kirjeet oli yksi lukuvuoteni kohokohdista. Toki niitä oli muitakin, joten valinta on taas hirmu vaikeaa. Suon villiä laulua on kovasti kehuttu, minulla vielä lukematta.

  On niin pimeää ja märkää täällä pääkaupunkiseudullakin, valkoisesta joulusta ei mitään toivetta. Pitää poltella kynttilöitä senkin edestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Schulman kirjoittaa koskettavia kirjoja. Vieläpä omasta suvusta ja omasta elämästä.

   Tuo pimeys ja märkyys on kammottavaa. Telkkarissa näytettiin etätyön mahdollisuuksista Espanjasta kotimaahan ja se valon määrä mikä siellä on tälläkin hetkellä. Ei ihme, että suomalaiset matkustavat etelään syksyn ja talven aikana. Sitä valoa on pakko saada.

   Poista
 5. Kiva postaus. Kiva kun olet ennättänyt jo tehdä hieman yhteenvetoa tämän vuoden kirjoista. Ja olet jo tutustunut ensi kevään kirjoihinkin. Tuntuu, että minulla on lähes kaikki kirja-asiat jääneet muuton alle. Mutta jospa sitä taas ensi vuonna! Ihanaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Tosin tämän haasteen ajatuksena oli miettiä mitä vielä lukisi loppuvuoden aikana. Ehkä tämä jäi liian myöhäiseen ajankohtaan, kun edessä siintävät jo ensi vuoden kirjat, joita ei ole vielä edes julkaistu.
   Ensi vuonna uusin kujein ja kirjoin!

   Ihanaa joulunalusaikaa ja jaksamista sinne muuttohyörinän keskelle :)

   Poista
 6. Mai, kaikki Kiuru ja Termiitti, Suojelus etc. parhautta ikinä! By the way, olen lukenut Oma taivas niin monta kertaa, että en enää edes muista! Äidin ajan luin myös, mutta postasinko siitä? Olen lukenut ja löysin jouluakin siitä: Alkaa joulua kohti käyvä elämä, jossa Kate tuntee kaikkien siirtymälinjojen yhtyvän tähtikirkkaassa hohteessa joksikin niin loistavaksi että sitä ei voinut havainnoida.

  Kirja ei muuten sitten ole kesy. Älä lue mun arvioita ettet arvaa liikaa. Varon spoilauksia, mutta olin kai hurahtanut yhteen sitaattiin millin liikaa. Mikä harmi etten omista tätä. Kaipaisin kohta ns. tasokasta lukuromaani, joka ei ole kesy.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena ♥♥
   Rakastan kirjoja, joita voi lukea aina uudelleen ja uudelleen. Seboldin Oma taivas teoksen olen lukenut ainakin kolme kertaa. Ihana kuulla, että sinäkin olet jäänyt kirjan juonikuvioihin koukkuun.
   Äidin aika jää joulupyhille, mutta mahtava suositus sinulta ja en käy lukemassa postaustasi ennen lukemista.
   Nyt on tosi monta kirjaa postaamatta. Pitäisi pitää ryhtiliike ja hoitaa niiden postaukset.
   Lukeminen on yksinkertaisesti ihanan koukuttavaa ♥♥

   Poista