perjantai 4. joulukuuta 2020

Kirjabloggaajien Joulukalenteri, 4. luukku

 


Kirjabloggaajien joulukalenterin 4. luukku avautui tänään. Valikoin tämän päivän kirjaksi Senja Mannilan toimittaman teoksen Ihanaa joulua. Kirjan hurmaavan kuvituksen on tehnyt kuvataiteilija Minna L. Immonen, joka on tullut suomalaisille tutuksi ihastuttavista postikorteistaan ja kalentereistaan. Ihanaa joulua kirjan kansikuvassa on todella kaunis kuva joulukuusesta, joka viritteli minut muistelemaan menneitä jouluja.

Minulle joulukuusi on viimeistään se asia, joka kruunaa joulun. Koska kaksospoikani olivat todella allergisia pienenä, ostin meille kauniin muovijoulukuusen, joka on toiminut hyvin näihin päiviin asti ja myös jatkossa. Voin sanoa, että kuusi on ollut aika ekologinen hankinta, sillä metsiin säästyneistä kuusista tulisi jo aikamoinen metsä.

 

 

Senja Mannila on koonnut Ihanaa joulua kirjan sivuille suomalaisia lauluja, runoja ja tarinoita.

 

Matka joulun salaisuuteen

 

Matka joulun salaisuuteen

alkaa hiljalleen.

On kuin joku koskettaisi

syvään kaipaukseen,

 

on kuin joku sytyttäisi

yöhön kynttilän,

liekin, joka valollansa

voittaa pimeän.

 

Anna-Mari Kaskinen, 2008

 

Kynttilät ja niiden valon loiste kuuluu ehdottomasti jouluumme. Muistan, että omassa mummolassani oli aito kuusi ja aidot kynttilät. Rakastin sitä näkyä. Valitettavasti kynttilöiden tuli aiheuttaa palovaaroja. Minulla on omakohtainen kokemus lapsuudesta, sillä sytytin pienenä kirjahyllyssä olevaan kynttilään tulen, ja se poltti hehkullaan yläpuolella olevaan kirjahyllyyn mustan kolon. Onneksi isä huomasi vahingon, ennen kuin tulipalo syttyi. Minua puhuteltiin tulipalon vaarasta niin vakavasti, että tulipalot tulivat uniini pitkäksi aikaa. Onneksi on myös sähkökynttilöitä. Pihamme on jo valaistu niillä.

 

Joulukonsertto

 

Suloinen pakkanen,

tuot meille joulun.

Kun et tule tuulena,

kun et tule märkyytenä,

kun et ole meren aalto

pakkashilepakahtuva

 

- kun olet tähti

niityn yllä, koivu

huurteessa ja kidelumi

kasvoilla, onnellinen

pako lämpöön, lapsuuteen!

 

Lassi Nummi 1987

 

Olisin onnellinen, jos jouluna olisi lunta. Lumi on viime jouluina ollut harvinaista täällä Turussa. Muistan lapsuuteni lumiset talvet, kun pystyimme hyppimään syvälle lumeen. Myös lapseni rakastivat Pohjois-Suomen lumisia talvia. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa lumen esiintymiseen, sillä talvemme ovat nykyisin leutoja jopa Pohjois-Suomessa ja Lapissa, josta alla oleva kuva viime joululta.

 


 

Yksi joulumuistoni lapsuudestani on jäänyt ikimuistoisena mieleeni. Perheeni meni sen yhden ja ainoan kerran joulukirkkoon joulupäivänä. Muistan kirkon tungoksen. Veljeni olivat saaneet ottaa joululahjansa mukaansa, sillä menimme kirkosta suoraan mummolaan joulupuurolle. Tietysti veljeni hermostuivat kirkon ahtaudessa ja kuumuudessa ja aloittivat taistelun kirkon käytävällä. He saivat nimittäin lahjaksi muoviset miekat. Luulenpa, että lähdimme kirkosta aika reipasta vauhtia pois. Tapahtumasta tuli perheen yhteinen hauska muisto, jota naurettiin joka vuosi.

 

Myös lemmikit kuuluvat joulun viettoon. Meillä oli Dino, kultainen noutaja, kun lapset olivat alakoulussa. Joka vuosi lapset olivat tehneet joulukoristeita päivähoidossa, koulussa ja kotona, joten niitä oli olohuoneen pöytä täynnä. Jostakin syystä Dino söi ensimmäisenä joulunaan yksitellen kaikki koristeet, niin että huomasin vasta, kun pöytä alkoi olla tyhjä, että koira oli syönyt ne. Sinne menivät kaikki lasten tekemät muistot.

Nykyisin rapsuttelemme Ozzya 7v.

 


 

Senja Mannila (toim.), Ihanaa joulua

kuvitus Minna L. Immonen

Valokuvat Helsingin kaupunginmuseo/ Pietinen Aarne Oy/ Grünberg Constantin

Kirjapaja 2020

s. 64

 

3.12.20: 3.luukku avattiin Elämä on ihanaa-blogissa

5.12.20: 5. luukku avataan Hemulin kirjahylly-blogissa

 

      Hellyttävää joulun aikaa ja lukuiloa!

 21 kommenttia:

 1. Olipa mukavia kirjan virittämiä joulumuistoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit. Joulun iloa on tehokas virittelemään vanhoja muistoja.

   Poista
  2. Piti kirjoittaa, että Ihanaa joulua on tehokas virittelemään vanhoja muistoja. Painovirhepaholainen vai outo päänsisäinen ohjelmavirhe, siinäpä miettimistä.

   Poista
 2. Minnan kortit ovat aivan ihania <3 Meilläkin on tekokuusi, ollut sama jo parikymmentä vuotta - on siis saanut muovisuutensa jo anteeksi. Kävin juuri aamulenkillä meidän ok-alueella ja katselin jouluvaloja. Lunta on luvassa tänään, mutta se sulaa huomisen sateissa pois. Valkoinen joulu on minunkin toiveissa. Mukavaa joulun odotusta ja rapsutuksia Ozzylle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin Minnan kortit ovat ihania ja aika monet Minna-kortit olen ostanut ja lähettänyt ystäville ja sukulaisille vuosien varrella.
   Minä olin ylipäätään iloinen muovikuusesta, sillä sen ostettuani poikien jouluiset astmakohtaukset vähenivät kovasti.
   Meillä oli aamulla lumiset maisemat Turussa ja edelleen sitä sataa. Nautitaan lumen valosta.
   Ozzy kiittää rapsutuksista :)

   Poista
 3. Ois voinu olla aika hauskaa nähdä tuo miekkataistelu kirkon käytävällä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä muistan sen taistelun aivan selvästi, vaikka me olimme 5, 4 ja 3.

   Poista
 4. Onpas ihanan tunnelmalliselta vaikuttava kirja. <3 Toivottavasti lumi ei pääse sulamaan täällä Oulussa myöskään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa on myös ihania vanhoja valokuvia joulun ajasta kaukaa menneisyydestä.

   Poista
 5. Ihania joulumuistoja sinulla! Meidän joulukuusi näyttää aivan samanlaiselta. Nyt mies on päättänyt, että kuusi vaihtuu uuteen. Minä en voi ymmärtää asiaa, koska vanha kuusi hoitaisi hommansa vielä vuosikausia. Ei aina pidä ostaa uutta, jos vanha on vielä kelvollinen. Sitä mieltä minä olen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)
   Vanhat kuuset kunniaan. Kuusesta en luovu, enkä vanhoista kuusenkoristeista. Olen kerännyt puisia käsinmaalattuja kelloja ja palloja.
   Teillä on sitten neuvottelut käynnissä.

   Poista
 6. Suloinen kalenteriluukku, kiitos. Ihanaa joulunodotusta, Mai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)

   Ihanaa joulunodotusta sinulle Jonna.

   Poista
 7. Rakastan kuusia, ja kynttilöitä ja joulua 🌲 ❤️ 🌲 Verraton joulumuisto teidän suvussa. Pojathan melkein esittivät uskonsodan kirkkoyleisölle 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit, uskonsota keskellä joulukirkkoa. En tiedä olivatko nähneet jossakin tiernapoikaesityksen, kun piti saada miekkailla. 😀

   Poista
 8. Immosen kuvitus on kaunista! Oli kiva lukea joulumuistoistasi, onneksi kynttilän kanssa ei käynyt pahemmin!

  Mukavaa joulun odotusta ja rapsutukset ihanalle Ozzylle ❤ Onko hän saanut nimensä Ozzy Osbournen mukaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villis :)
   Kyllä noita vähältä piti tilanteita on sattunut elämän varrelta. Tulipalo on kyllä todella kauhea asia. Minulle on jäänyt alitajuntaan pelko tuosta lapsuuden tapahtumasta.
   Vielä pienempänä äiti oli jättänyt meidät lapset lukkojen taakse nukkumaan ja meitä alkoi palella, joten aloimme lämmittämään takkaa ja tietysti pellit oli kiinni. Onneksi äidin nuorempi sisko asui meidän yläkerrassa ja tuli katsomaan, että miksi joka paikka oli täynnä savua. Ja pelasti meidät. Olisimme kuolleet häkään. Luultavasti myös täti olisi kuollut.

   Mukavaa joulunodotusta ja Ozzy kiittää rapsutuksista. Oikein arvasit. Siinäkin on hauska yhteensattuma, sillä kasvattajan mies oli nimeltään Ossi, kun pyysin puhuttelemaan Ozzyksi. Meillä on ollut mm. Remu ja Andy.

   Poista
 9. Immosen kuvitus on kultaa! Ostin jälleen Immosen seinäkalterin, johon kumpikin laitamme menomme ja mitä on sovittu mistäkin.

  Pidän aivan hirveän paljon Ilona Pietiläisen joulukirjoista, mutta yksi on ylitse muiden ja se on Avaimen Sitä joulua en unohda♥

  Kiitos tästä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena kommentistasi ♥

   Immosella on kaunis ja herkkä oma tyylinsä tehdä kuvituksia ja ne tunnistaa helposti. Meillä ei ole seinäkalentereille käyttöä, mutta ostaisin Minnan kalenterin, jos olisi käyttöä.

   Hyvää Itsenäisyyspäivää ♥

   Poista
 10. Kauniita joulumuistoja. <3 Kuusi tuo minullekin joulun, ja siksi säästelen sen laittamista muutamaan päivään ennen aattoa. Ja lunta kaipaan kyllä minäkin!
  Kaunista joulunodotusta Mai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kia ♥
   Kirjahyllyn palaminen ja kirkossa taistelu olivat sellaisia muistoja, että ne jäivät kyllä mieleen. Tosin vanhemmat muistelivat niitä joka joulu. Kun nuorin veljeni oli n. 4v. hän särki isän saaman lahjan tuusan nuuskaksi ja aikoi tehdä itse paremman. Keskimmäinen veljeni oli tehnyt puutöissä hienon mökin isälle. Näitä muistoja on kertynyt.

   Kaunista joulunodotusta Kia ja hyvää Itsenäisyyspäivää!

   Poista