tiistai 15. maaliskuuta 2022

Emma Stonex: Majakanvartijat

 

Siinä ei ollut mitään ihmeellistä, ei yhtikäs mitään. Kolme miestä vain ja paljon vettä. Vaatii tietynlaista luonnetta kestää elämää jumissa. Yksinäisyyttä. Eristäytyneisyyttä. Yksitoikkoisuutta. Peninkulmakaupalla pelkkää merta, merta, merta. Ei ystäviä. Ei naisia. Ainoastaan kaksi muuta miestä päivä toisensa perään, eikä heistä pääse eroon; se on niin karua että voi tehdä hulluksi.

Englantilaisen Emma Stonexin Majakanvartijat kertoi klaustrofobisen tarinan kolmesta miehestä, jotka olivat majakanvartijoina keskellä merta Cornwallissa vuonna 1972. Jostakin syystä he katosivat majakalta, eikä heitä koskaan löydetty. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin eräs kuuluisa kirjailija halusi kirjoittaa tapauksesta kirjan. Hän haastatteli perheenjäseniä ja asiasta jotain tietäviä henkilöitä. Tarinan taustalla on oikea tapahtuma.

Parempi, kun ei majakkamestari näe minua kalassa ilman turvaköyttä, mutta se on kyllä ihan turha tavara, ja silloin pitää istua solmu takaliston alla ja se sattuu kuin persepano.

Majakanvartijoilla oli runsaasti vapaa-aikaa. Kalastus oli yksi ajanviettotapa, jolloin pystyi olemaan ulkona. Parikymppinen majakanvartijaoppilas Vince ei ollut sisäistänyt turvaköyden merkitystä. Hänen taustansa oli pahin mahdollinen ja tapahtuman jälkeen hän oli ykkösepäilty miesten katoamiseen.

Tähtikuviot muuttuivat. Taivas putosi. Sitä miestä luulin ystäväkseni.

Arthur oli majakkamestari, joka oli vastuussa kaikesta, mitä majakassa tapahtui. Majakoiden vastuufirmalla oli majakanvartijoille omat talonsa meren rannalla, johon näkyi majakan valot pimeällä. Arthurin vaimo asui isoimmassa talossa, Billin perhe seuraavassa. Jos Vince olisi jatkanut majakanvartijan työtä, hän olisi saanut kolmannen talon. Neljäs talo kuului majakanvartijalle, joka oli vapaalla työstään. 

Tällä kertaa minä en palaa kotiin. En tiedä, minne menen ja miten kaikki tapahtuu, mutta parempi, etten tiedäkään. Se vain tapahtuu.

Emma Stonexin Majakanvartijat kietoi mukaansa oudon kylmääviin tapahtumiin hyytävän meren kuohuessa ympärillä. Tiedät mitä tulisi kenties tapahtumaan, mutta kuka heistä oli syyllinen?

 

Emma Stonex, Majakanvartijat

suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi

Otava 2022

s. 375

The Lamplighters 2021

Jännityskirja

2 kommenttia:

 1. Emma Stonex on ihan uusi nimi minulle. Aika kiintoisaa ja tosiaan klaustrofobista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailija on uusi myöskin minulle. Stonex on suosittu Englannissa.
   Olen vieraillut ainakin kolmessa suomalaisessa majakassa. Ne oli tehty isoille kallioille, toisin kuin kirjan tarinan majakka. Myös merenkäynti vaikutti olevan paljon rajumpi kuin Suomessa. Kyllä täälläkin myrskyää, mutta harvemmin.
   Aika ahtaalta vaikutti kirjan majakka ja vartijoiden työvuorot kestivät monta kuukautta. Joillekin voi tulla ahtaanpaikankammo tai muuten sekavat fiilikset. Tarinassa sai jännittää loppuun asti, että mitä oikein tapahtui.

   Poista