keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

Sofie Sarenbrant: Kuoleman kintereillä

 

 

Raivoisa tuuli piiskaa kasvoja, ja sadepisarat porautuvat takin läpi. Kun vettä noruu pitkin kaulaa rintaa kohti, minua hytisyttää. Tämän täytyy olla kaikkien aikojen kylmin Tukholman maraton: vain neljä plusastetta, vaikka kesäkuussa pitäisi olla mukavan lämmintä.

Ruotsalaisen Sofie Sarenbrantin Kuoleman kintereillä on Emma Sköld-dekkarisarjan toinen osa. Dekkarissa juostaan Tukholman maraton, jonka aikana löydetään kaksi murhattua maratoonaria. Rikostutkijana toimiva poliisi Emma Sköld oli reitin varrella kannustamassa sisartaan Josefinia, joka oli yksi kuudestatoistatuhannesta juoksijasta.

Josefin painaa eteenpäin suoraan helvetistä puhaltavassa vastatuulessa. Hän on uppoutunut itsetutkiskeluun ja pohtii, miksi ihmeessä on ryhtynyt tähän. Ainoa selitys, joka tulee mieleen, on että hänellä täytyy kerta kaikkiaan olla vikaa päässä.

Kirjan kuvioissa matkataan Josefin juoksumatkalla ja toisaalla Emman mukana hänen tutkiessa murhia. Pian selvisi, että murhatut henkilöt kuuluivat erääseen juoksuryhmään. Juoksuryhmää tutkiessa selvisi, että jo vuotta aiemmin oli eräs ryhmän jäsenistä kuollut. Kuolema oli todettu tapaturmaiseksi onnettomuudeksi tai itsemurhaksi. Emman Josefin-sisko oli käynyt samoihin aikoihin ryhmän mukana harjoittelemassa juoksemista. Josefin oli nimittäin päättänyt ryhtyä personal traineriksi.

Askel askeleelta he lähestyvät stadionia, vaikka meno onkin hidasta. Josefinin jalat liikkuvat kankeasti, aivan kuin hän olisi laskenut alleen. Emma huomaa, että jokainen tossun tömähdys asvalttiin tuottaa tuskaa. Hänellä itsellään on täysi työ yrittää samanaikaisesti ratkaista murhajuttua, tasapainotella polkupyörää yhdellä kädellä ja havainnoida ympäristöä.

Niinhän siinä kävi, että Emma halusi olla suojaamassa siskoaan, siskon juostessa maratonia, sillä ei tiedetty, keitä murhaajan maalitauluina oli. Tarina oli hurjan hyvin suunniteltu maratonin varrelle. Saatiinko murhaaja kiinni, kuka hän oikein olikaan ja muut kiinnostavat jutut voit lukea kirjasta.

Sofie Sarenbrantin dekkari Kuoleman kintereillä vei läpi kylmänkostean Tukholman maratonin merkeissä kuoleman kolkutellessa kantapäitä. 

 

Sofie Sarenbrant, Kuoleman kintereillä ****

suom. Leena Virtanen

Wsoy 2022

s. 348

Andra andningen 2013

Dekkari

Emma Sköld 2

 

Sofie Sarenbrant: Lepää rauhassa

Sofie Sarenbrant: Kuoleman kintereillä

Sofie Sarenbrant: Avoimet ovet

Sofie Sarenbrant: Osasto 73

Sofie Sarenbrant: Kerjäläinen

Sofie Sarenbrant: Syntipukki

Sofie Sarenbrant: Häpeänurkka

Sofie Sarenbrant: Valheenpunoja

 

 

 

6 kommenttia:

 1. Minä olen lukenut vasta tuon kolmososan. Kirja oli kyllä sujuvaa luettavaa, mutta jotenkin ei tee mieli lähteä kahlaamaan kaikkia. Ei ole jäänyt hirveästi mieleen mitään tuosta kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä yksi parhaimmista sarjan kirjoista. Upea draaman kaari maratonjuoksun aikana. Todella hyvin oivallettu. Miljöö oli kammottava kylmän kostea, sateinen kaupunki, jossa ihmiset juoksivat innoissaan. Siihen sekaan murhaaja pahat mielessään. Tämä kyllä jää mieleen.
   Muistan aika hyvin myös tuon mainitsemasi kolmannen kirjan Avoimet ovet, jonka olen lukenut ensimmäisenä, koska se julkaistiin alunperin Suomessa ensimmäisenä.

   Poista
 2. En ole vielä lukenut Sarenbrantia, mutta pitäisi tutustua häneenkin. Tuo maraton luo tarinalle kiinnostavat puitteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin maraton loi hurjan hyvät puitteet tarinalle. Sarenbrant on hyvä luomaan erilaisia tunnelmia. Tällä kertaa paleltiin Tukholmassa, vaikka oli jo kesäkuun alku.
   Sinun on mahtava aloittaa tämä kirjasarja ensimmäisestä kirjasta, joka on nimeltään Lepää rauhassa ja sijoittuu kylpyläolosuhteisiin.

   Poista
 3. Minulla tämä ja ensimmäinen osa Emma Sköld-sarjasta odottavat lukupinossa. Kaikki muut suomennetut osat olen lukenut ja "koukutuin" jo heti ensimmäisen Avoimet ovet luettuani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Aila-Riitta ja tervetuloa blogin lukijaksi :)
   Tämä sarja on todella hyvä ja uskon, että pidät myös näistä kahdesta ensimmäisestä kirjasta. Olen Emma-fani :)

   Poista