maanantai 7. maaliskuuta 2022

Jan-Phillipp Sendker: Sydäntemme kaihoisa syke

 

 

Kuunteletko sinä, Bo Bo?

Nyökkäsin.

Rakkaus on kaikkein suurin voima, hän jatkoi hiljaa.

Saksalaisen Jan-Philipp Sendkerin trilogian kolmas kirja on nimeltään Sydäntemme kaihoisa syke. Kirjasarja sijoittuu Burmaan. Tällä kertaa kirjan päähenkilönä toimi 12-vuotias Bo Bo, joka asui vanhan enonsa kanssa kahdestaan. Hänellä oli myös vanhemmat elossa, mutta vain isä kävi häntä katsomassa kerran vuodessa. Bo Bo aavisti, että jotain ikävää oli sattunut hänen lapsuudessaan, koska vanhemmat eivät halunneet olla hänen kanssaan. Mutta mitä oli tapahtunut, se selviää kirjan traagisesta tarinasta.

Kuulin outoja ääniä. Huutoa. Näin kirkkaiden liekkien loimottavan yötaivaalla. Paksua savua, harmaata ja mustaa. Joku tarttui minua käsivarresta ja lähti juoksemaan.

Bo Bo halusi tietää vanhempiensa tarinan, ja lopulta eno suostui kertomaan sen. Tarina alkoi, kun vanhemmat olivat tavanneet toisensa. Julia Win oli amerikkalainen asianajaja ja Thar Thar oli burmalainen munkki. Asetelma oli erikoinen, mutta rakkaus ei katso aikaa, ei ikää, ei sukupuolta, ei ihonväriä. Rakastuneet haluavat olla yhdessä. Julia ja Thar halusivat olla yhdessä. Julia on tullut tutuksi myös aiemmista trilogian kirjoista.

"Emme saa heitä äänestämällä pois vallasta. Vuosikymmeniä he ovat riistäneet maatamme. Kiduttaneet meitä. Hyökänneet kyliimme. Vieneet meitä kodeistamme ja surmanneet."

Burmaa oli hallinnut jo viidenkymmenen vuoden ajan armeija. Vihdoinkin ihmiset olivat alkaneet uskaltaa vastustaa. He vastustivat laajoilla mielenosoituksilla. Myös munkit osallistuivat marsseihin. Heitä ammuttiin ja vietiin vankiloihin. Burman eli nykyisen Myanmarin tilanne oli erittäin uhkaava ja painostava.

Jan-Philipp Sendker on taikonut rakkaustarinan Sydäntemme kaihoisa syke Burman ikävien olosuhteiden  keskelle.

 

Jan-Philipp Sendker, Sydäntemme kaihoisa syke

suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi

Gummerus 2022

s. 379

Das Gedächtnis des Herzens 2019

Kirja on suomennettu englanninkielisestä, uudistetusta laitoksesta The Heart Remembers.

 

Jan-Philipp Sendker: Sydämenlyönneissä ikuisuus

Jan-Philipp Sendker: Sydämen ääntä ei voi unohtaa

8 kommenttia:

 1. Kiitos kirjan esittelystä. Tämä kyllä kiinnostaa. Luin Sydämenlyönneissä ikuisuus -kirjan ja pidin siitä paljon. Jo tuo Burma tapahtumaympäristönä kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli <3
   Tämä trilogiasarja kiinnosti heti, sillä olosuhteet Myanmarissa eli entisessä Burmassa ovat pitkään olleet todella ikävät. Yhteiskuntatapahtumat luovat jännitteisen taustan, jotarakkauskertomus pehmentää. Bo Bo on kiva päähenkilö.

   Poista
 2. Myanmariin sijoittuvaa kirjallisuutta ei olekaan tullut luettua. Pannaanpa korvan taakse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja sopii hyvin luettavaksi erikseen trilogiasta. Suosittelen.

   Poista
 3. Tämä on kiinnostava trilogia. Olen lukenut vasta ensimmäisen osan, mutta toinen osa on hyllyssäni, joten sen voisi tässä joskus lukaista ja jatkaa sitten tähän uuteen kirjaan. Burma / Myanmar on kiehtova maa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, maa kiehtoo varsinkin kulttuurinsa vuoksi, mutta etniset puhdistukset ja sotilaskoneisto vallankahvassa ovat pilanneet paljon maan vetovoimaa. Uskoakseni tavallinen kansa haluaisi elää rauhassa ilman kiistoja.

   Poista
 4. Tää kyllä pitää lukea! <3 Nää Sendkerin kirjat niin ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän Sendkerin kirjoista. Tänä vuonna ilmestyy tosiaan vielä toinenkin kirja.
   Ihmettelen, että eikö Suomesta löydy kääntäjiä, jotka osaavat saksan kieltä, kun nämä kirjat on ensin käännetty englanniksi ja sitten englannista suomeksi?
   En pidä myöskään noista kirjan nimistä, kun ne ovat liikaa samanlaisia. Karsii varmasti lukijoita, kun he epäilevät näitä kirjoja chick litiksi.

   Poista