maanantai 21. maaliskuuta 2022

Vuokko Hurme ja Julia Savtchenko: Karmeat taruolennot

 


Vihamielinen tuulenhenki

Harpyijoista kerrottiin jo antiikin Kreikassa, tuhansia vuosia sitten. Niillä on naisen kasvot ja linnun vartalo. Ne ovat nopeita, ilkeitä ja teräväkyntisiä, ja ne liikkuvat laumoissa. 

Vuokko Hurmeen kirjoittama ja Julia Savtchenkon kuvittama lasten tietokirja Karmeat taruolennot kertoi mainiolla tavalla tunnetuista ja pelottavista hirvityksistä, jotka ovat tulleet lapsillekin tutuiksi satukirjojen sivuilta, lasten elokuvista, leluhahmoista ja lasten tietokonepeleistä ja -sovelluksista.

Kolmipäinen vahtikoira

Kerberos on suuri ja voimakas hirviö, jolla on lohikäärmeen pyrstö, käärmeitä harjanaan ja terävät myrkkyhampaat. Se on antiikin Kreikan taruolento, joka vahtii kahleisiin sidottuna sisäänkäyntiä Manalaan eli kuolleiden valtakuntaan.

Tämän tietokirjan vahvuus on siinä, että se kertoo muutamalla lauseella tarkemmin näistä kertomistaan hirviöistä. Lasten maailmassa, saduissa, elokuvissa, lehdissä ja tietokonepeleissä on näitä hirviöhahmoja, mutta ne eivät yleensä kerro, mistä nämä hahmot ovat kotoisin tai mistä ne ovat saaneet alkunsa.

Mietin kirjakaupassa kirjalahjaa ekaluokkalaiselle pojalle, joka täyttää kahdeksan vuotta ja Karmeat taruolennot vaikutti todella kiinnostavalta tietokirjalta. Kirjassa on lyhyet kappaleet, kiinnostava aihepiiri ja jännittävällä tavalla hauska kuvitus.

Vaarallinen yksisilmä

Kreikkalainen taruolento, kyklooppi, on eräänlainen jättiläinen. Kykloopit ovat raakalaismaisia olentoja, jotka pystyvät muiden jättien tavoin liikuttelemaan valtavia kivenmurikoita. Niillä on terävät hampaat ja pitkät kynnet, ja ne rakastavat ihmislihaa.

Kirjassa kerrotaan yhdeksästätoista erilaisesta hirviömäisestä olennosta, joista yksi on mörkö. Kirjassa kerrotaan, että entisaikoina vanhemmat puhuivat lapsille möröistä, jotta saisivat lapset tottelemaan heitä. Olen itse pelännyt mörköjä lapsena. Luulenpa, että vanhemmat pelottelivat meitä lapsia möröillä. Päätin itse, että omia lapsia en pelottele möröillä, tontuilla enkä joulupukilla, mutta silti he pelkäsivät niitä. Tyttöni näki pienenä suden joka paikassa, jota pelkäsi, eikä hän uskaltanut katsoa Pelle Hermannia Pikku kakkosesta. Pelko voi kehittyä, vaikka taustalla ei olisikaan pelottelua.

Vuokko Hurmeen ja Julia Savtchenkon Karmeat taruolennot sopii rohkeille lapsilukijoille, jotka ovat kiinnostuneita lukemaan tarkemmin erilaisista hirviömäisistä olennoista.


Vuokko Hurme, Karmeat taruolennot

kuvitus, Julia Savtchenko

Wsoy 2022

s. 61

Lasten tietokirja

Tietopalat-kirjasarja

 

2 kommenttia:

  1. Tämä sopii varmasti myös uteliaille aikuisille. Minua ainakin alkoi heti kiinnostaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii todella hyvin uteliaille aikuisillekin :) Itse ajattelin etsiä jotain tietoteosta, missä kerrottaisiin enemmänkin noista Antiikin Kreikan aikaisista hirviöistä. Ihmisten mielikuvitus on ollut huikea, kun on luonut tuommoisia kauhuolentoja pelottelutarkoituksissa ja luomaan kauhua.

      Poista