perjantai 12. marraskuuta 2021

Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko

 

Sinun on syytä ymmärtää, että olemme hyvin erityinen myymälä. On paljon lapsia, joista olisi ihana saada sinut, saada Rosa tai kuka tahansa teistä. Mutta heillä ei ole siihen mahdollisuutta. Olette heille saavuttamattomia. Sen takia he tulevat ikkunan eteen, haaveilemaan teistä. Mutta sitten he muuttuvat surullisiksi.

Japanilaissyntyisen nobelistin Kazuo Ishiguron Klara ja aurinko vei tulevaisuuden maailmaan, jossa oli mahdollista ostaa keinoystävä eli KY erityisestä myymälästä. Keinoystävät olivat ihmismäisiä ja liikkuivat, ajattelivat ja puhuivat ihmismäisesti. Kirjan päähenkilöhahmona toimi Klara, jolla oli erityisosaamista varsinkin tunteiden ja intuition osalta. Klara ostettiin 14-vuotiaan Josien keinoystäväksi. Josie oli parantumattoasti sairas, mutta Klara aikoi siitä huolimatta keksiä keinon parantaa hänet.

Suunnitelma? Kuuntele, KY. Jos pahennat asioita, minä helvetti hajotan sinut osiin.

Klaran uudessa kodissa asui Josien lisäksi hänen Äitinsä ja taloudenhoitaja Melania. Taloudenhoitajasta löytyi rosoisuutta ja luonnetta, kuten ylläolevasta lainauksesta voi huomata. Tosin voi kuvitella, että Klara maksoi mielettömän paljon, ja hänestä oli tullut korvaamaton ystävä Josielle, joten Klaran hajoittamisesta olisi taloudenhoitajalle tullut runsaasti ikävyyksiä, joista olisi ollut vaikea selviytyä.

"Hei. Mitä tämä valo oikein on?" hän kysyi.

Aurinko porotti häneen herkeämättä, ja hän vaihtoi asentoa niin, että pääsi istumaan tyynyjä ja sängynpäätyä vasten.

Josie heikkeni heikkenemistään. Syy hänen sairauteensa oli muuntamisessa. Nuoret saivat paremmat mahdollisuudet tulevaisuudelle, kun heidät muunnettiin. Josie oli sairastunut muuntamisesta. Kirjasta voit lukea keksikö Klara parantamiskeinon.

Tiedätkö Klara. Olit yksi erikoislaatuisimmista keinoystävistä, joista olen huolehtinut. Sinulla oli harvinaisen paljon näkemystä. Ja havaintokykyä. Huomasin sen oikopäätä.

Kazuo Ishiguron Klara ja aurinko sisälsi tarinan tulevaisuudesta, jossa rikkailla oli mahdollisuus ostaa lapselleen keinoystävä. Kirjasta nousi esille muitakin luokkaerojen vaikutuksia mm. koulutukseen pääsyssä. Kirjassa oli esim. kerjäläismies kuvaamassa alinta luokkaa, sillä mies asui kaduilla. Klara huomasi myös ilmansaasteet ja niiden vaikutukset sairastumiseen. Kirjassa katsellaan Klaran eli älykkään teknisen laitteen näkökulmasta ihmisiä, luontoa ja elämää  sekä ihmissuhteita ja niiden vaikeuksia. 

Kazuo Ishiguron Klara ja aurinko on huikean älykäs ja rakastettavan surullinen vaihtoehtoinen maailmankuva yksinäisyydestä ja keinoystävyydestä.

 

Kazuo Ishiguro, Klara ja aurinko *****

suom. Helene Bützow

Tammen Keltainen Kirjasto 2021

s. 371

Klara and the Sun 2021

Dystopia

 

Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina

 

11 kommenttia:

 1. Tämä oli niin hieno ja mieleenjäävä. Luin keväällä espanjaksi ja vieläkin on Klaran kohtalo mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Klara, miten sympaattinen sinä olit, mutta sinua kohdeltiin tosiaankin vain teknisenä laitteena.

   Poista
 2. Pidin kovasti tuosta Ole luonani aina, jonka näin myös onnistuneena elokuvana.
  Siirrän Klara ja aurinko -kirjan lukusuunnitelmiini ja voisin ajatella sitä myös yhdeksi joululahjaksi - nyt on lahjojen hankita-aikakin, varsinkin niiden lahjojen osalta, jotka pitää lähettää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole luonani aina oli kyllä suorastaan pelottava kuvitelma siitä, miten rikkaille ihmisille hankittiin sisäelimiä, kun omat sairastuivat.
   Klara ja aurinko on uskomaton tarina, mutta samalla jo niin näkyvissä oleva, kun robotit ja älylaitteet ovat jo käytettävissä.
   Tämä kirja sopisi loistavasti nuorelle henkilölle joululahjaksi. Annoin kirjan 12v. lukijalle. Hän piti valtavasti aihepiiristä. Niin minäkin.

   Poista
 3. Tää vaikuttaa semmoselta kirjalta, että tykkään hirmuisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että tulet pitämään tästä kirjasta todella paljon <3

   Poista
 4. Olen lukenut Ishigurolta tuon avainromaanin Ole luonani aina, ja pidin kyllä siitä. Voisin lukea tämänkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi. Ystävyys on aihepiiri, joka koskettaa. Miltä keinoystävän maailma näyttää, sen voi lukea tästä tarinasta. Klara on sydämellinen ja ihana.

   Poista
 5. Ishiguro on mielikuvitusrikas ja ilmava kirjailija, älykästä ja eleganttia, tässä visioivaa tekstiä tuottava taituri.
  Hän kutkuttelee ja ruokkii lukijansa mielikuvitusta; voi Klara...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Klara <3
   Kirjan loppu kuvaa tätä maapallon saastuttamista erinomaisesti, vaikka se sattuukin sydämeen.

   Poista
 6. Ishigurolta olen lukenut Ole luonani aina - kirjan. Tämä vaikuttaa superkiinnostavalta!

  VastaaPoista