keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Paula Hawkins: Kuin kytevä tuli

 

Hän siveli ryppyisillä sormenpäillään kauniita luunvalkeita arpia lantiossa, reidessä, olkapäässä, takaraivossa. Tässä ollaan, hän sanoi hiljaa. Tässä ollaan.

Brittiläisen Paula Hawkinsin psykologisen trillerin, Kuin kytevä tuli, yksi henkilöhahmoista, parikymppinen Laura, joutui jatkuvasti hankaluuksiin ihmisten kanssa, sillä hänellä oli ongelmia ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Syyt juontuivat kauas lapsuuteen, sillä hän oli loukkaantunut pahasti autokolarissa ja loukannut päänsä. Kolarista jäi valitettavan runsaasti muitakin haastavia ongelmia. Hän oli joutunut pidätetyksi useamman kerran, mutta nyt hänet pidätettiin nuoren miehen murhasta.

"Se kundi aloitti, onko selvä? Ennen kuin sanotte yhtään mitään. Se aloitti."

Laura joutui siis herkästi tappeluihin. Hän oli tavannut nuoren miehen ja lähtenyt tämän mukaan jokilaivalle, jossa tämä asui, mutta heille oli tullut riita ja Laura oli omin sanoin poistunut laivalta kotiinsa. Aamulla mies löytyi puukotettuna hytin lattialta. Naapurilaivassa asuva Miriam löysi hänet. Myös Miriamilla oli omat ongelmansa ja siksi hän pysytteli etupäässä omalla jokilaivalla. 

"Etkö sinä vastaa, kun poliisi soittaa?"

Carla oli menettänyt lapsensa tämän ollessa pieni. Kyseinen trauma ei jättänyt häntä rauhaan. Hänen siskonsa oli kuollut vähän aiemmin ja nyt hänen siskonpoikansa löytyi tapettuna jokilaivaltaan. Tapahtumat vyöryivät voimakkaasti päälle. Menneisyys piti lujasti otteessaan, samoin kaikenlaiset tunteet, ikävät ajatukset ja unettomuus.

Paula Hawkinsin Kuin kytevä tuli kietoi kolme naista yhteen murhatutkimuksen yhteydessä. Jokainen heistä oli kärsinyt vääryyksistä, mutta kuka heistä oli valmis oikomaan vääryydet ottamalla oikeudet omiin käsiinsä? Hawkins on taitava trilleritarinankertoja.


Paula Hawkins, Kuin kytevä tuli

suom. Markku Päkkilä

Otava 2021

s. 284

A Slow Fire Burning 2021

Psykologinen trilleri

Paula Hawkins: Nainen junassa

Paula Hawkins: Tummiin vesiin

 

10 kommenttia:

 1. Minä tykkäsin tästä varsin paljon. En ainakaan itse arvannut tekijää.
  Naista junassa en ole vielä lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hawkins pyöritteli tarinaa siihen malliin, että jokainen olisi voinut olla murhaaja.
   Katsoin vähän aikaa sitten Nainen junassa kirjasta tehdyn elokuvan. Oli samanlainen kuin kirja. Olisi vaatinut ehkä jotain extraa.

   Poista
 2. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja jännittävältä kirjalta!
  Nyt on minulla tosin ehkä sekä henkirikosten että huono-osaisuuden osalta lukukiintiö jonkin aikaa täynnä.
  Kansi sai minut miettimään kirjan nimen käännöstä. En oikein pidä tuosta "päästitkö pahan irti?" - kysymyksestä (alkuteoksessa näkyy lukevan "look what you started"), mutta ehkä se johtuu vain siitä, että nyt on jo aika mennä nukkumaan. 😁
  Hyvää yötä! 📚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara kommentista :)
   Onpa outo käännös, sillä alkuperäinen lause kertoo enemmän. Ihmettelin kyllä, että miksi kannessa edes pitää olla irtolauseita.

   Hyvää huomenta :)

   Poista
 3. Tää pitää kyllä lukea, ku oon lukenu ne Hawkinsin kaks aiempaaki kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hawkins on taitava pyörittämään muutamaa henkilöä tarinassaan. Kirjoihin liittyy aina psykologiset elementit, joista minä pidän kovasti. Tämän kirjan päähenkilö keräsi ainakin minun sympatiat.

   Poista
 4. Tykkäsin Nainen junassa - kirjasta. Tätä en ehtinyt lukea kirjston laina-aikana, mutta jos tämä on samaa laatua kuin tuo junakirjakin niin täytyyhän tämä kai uudelleen varata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa laatua. Päähenkilö oli sympaattinen huolimatta kaikesta hölmöilystään huolimatta. Suosittelen.

   Poista
 5. Nainen junassa oli minusta tosi hyvä. Muuta en ole vielä lukenut Hawkinsilta, mutta pitäisi kyllä lukea nämä muutkin. Psykologiset trillerit kiinnostavat aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin psykologiset trillerit kiinnostavat aina. Ihmismieli on arvaamaton ja jos siihen liittyy ongelmia, niin se tuo kirjoihin rosoa ja kiinnostavuutta. Lähipiirissä tapahtuvien rikosten taustalta löytyy aina jokin trauma, mikä on laukaissut ikävyydet. Hawkins kerää näitä menneisyyden traumoja auki mielenkiintoisella tavalla.

   Poista