lauantai 19. maaliskuuta 2016

Paula Hawkins: Nainen junassa

Brittiläisen Paula Hawkinsin esikoisteos Nainen junassa ampaisi heti myyntilistojen kärkeen sekä Yhdysvalloissa että Englannissa. Kirja on myyty 34 maahan ja siitä on tulossa elokuva. Rachel, Megan ja Anna ovat kirjan kertojaääniä. Jokaisella naisella on omat salaisuutensa, omat pelkonsa, omat ongelmansa ja jokainen heistä haluaa elämältään enemmän kuin mitä on saanut. Anna ja Megan ovat naimisissa ja kotona, Rachel on eronnut. Heitä jokaista yhdistää saman junaradan varrella asuminen.

Rachel kulkee joka päivä junalla saman reitin edestakaisin, hän on tehnyt sen jo vuosia ja tuntee radan jokaisen talon, pihan, ihmiset. Juna pysähtyy joka kerta samassa kohdin ja silloin Rachel näkee talon, jonka pihalla hän usein näkee rakastuneen näköisen pariskunnan. Hän on kuvitellut parille nimet ja mitä he tekevät työkseen. Jonkun ajan päästä hän näkee kyseisen naisen jonkun muun miehen kanssa ja pian hän näkee pihalla vain aviomiehen kurjan olemuksen. Junasta on mahdoton nähdä kaikkea, mutta Rachelilla on hyvä mielikuvitus. Pian hän näkee lehtien sivuilla kuvia kyseisestä naisesta, hän on kadonnut.

Megan on kokenut nuoruudesta lähtien kaikenlaista. Hänen elämänsä on sekaisin, vaikka ulospäin siinä ei ole mitään vikaa. Megan ei vain saa rakastavasta miehestä huolimatta elämäänsä kuntoon, vaan sekoilee kakenlaisiin juttuihin. Lopulta hänen miehensä saa Meganin kulkemaan terapiassa ja jotain apua hän sieltä saa.

Anna on paljon kotona vauvansa kanssa. Mies tekee pitkää päivää töissä ja kulkee kavereidensa kanssa harrastamassa. Anna pelkää kuollakseen, sillä heidän perhettä häiriköi eräs miehen entiseen elämään kuulunut ihminen. Anna ei uskalla mennä ulos, sillä henkilö on aina jossakin lähettyvillä. Lopulta hän saa tarpeeksensa ja tekee häirintäilmoituksen miehensä estelyistä huolimatta. Sitäpaitsi Anna on halunnut aina pois radan varrelta. Hän ei halua kuunnella junan pitämää meteliä. Saman kadun varrelta katosi myös nainen, joten talosta on pakko päästä pois.

Näitä kolmea naista yhdisti junaradan varrella asumisen lisäksi muitakin yhteisiä tekijöitä. Kirjassa oli mielenkiintoisia elementtejä, jokaisen naisen elämään kuului tämä sama junarata, sama juna ja liikkuminen tällä junalla. Juniin liittyvät ihmisvilinät junissa ja asemilla, joten elämä voi olla aika levotonta junan läheisyydessä. Näitä naisia yhdisti ihmisvilinästä huolimatta yksinäisyys, mutta heidän tapansa yrittää täyttää yksinäisyytensä oli erilainen. Kirjan loppua kohden jännitys tiivistyi, kuten hyvissä trillereissä on tapana. Kokonaisuutena trilleri oli hyvä ja kolmen naisen kertomana tarina soljui eteenpäin välillä hyvinkin agressiivisena, hyökkäävänä ja puolustavana sekä antautuvana kertomuksena. Tarina oli siinä mielessä hyvä, että rikoksella ja väkivallalla ei mässäilty, enemmänkin se pelko oli henkilöiden korvien välissä. Minulle oli melko piankin selvää, kuka kirjan rikollinen oli, sillä henkilömäärä pidettiin todella pienenä. Ei ollut juuri vaihtoehtoja. Lisäksi kirjassa väläyteltiin muistinpätkiä, mitä ehkä oli tapahtunut, joten eipä siinä paljoa tarvinnut miettiä. Itse arvostan brittiläistä poliisityötä ja rikosten tutkimusta kovastikkin, mutta tässä kirjassa se jäi kyllä aika heikoksi esitykseksi. Tämä olisi pitänyt olla minua kiinnostava psykologinen trilleri, mutta jotakin uupui.

Paula Hawkins, Nainen junassa ***
suom. Oona Timonen
Otava 2015
The Girl on the Train 2015

Osallistun kirjalla Marikan Seitsämännen taiteen tarinat-lukuhaasteeseen, kirjasta on tekeillä elokuva.

Kristan bloggaus
Katjan bloggaus
Kaisa Reettan bloggaus
Annikan bloggaus

4 kommenttia:

 1. Oli mukava lukea ajatuksiasi tästä kirjasta, sillä pidin itse tästä paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katriina :)
   Tässä kirjassa oli hyvät lähtökohdat loistavalle, jännittävälle, hyytävälle ja suorastaan upealle trillerille, mutta se lässähti siihen arkipäiväisyyteen ja jahkailuun, jopa siihen ylenmääräiseen juopotteluun.

   Poista
 2. Ostin tuon joulun aikoihin ja luinkin. Kirjoittamaan en ole ehtinyt, mutta pidin tästä trilleristä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä hassumpi trilleri ollut, mutta näistä aineksista olisi ollut enempäänkin, mutta elokuvan katson varmasti :)

   Poista