sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Mons Kallentoft & Markus Lutteman: Zack

Vanhin naisista tuijottaa miestä, suoltaa edelleen kovalla äänellä sanoja, joita mies ei ymmärrä, ja ravistaa yhteen liittämiään käsiä edessään kuin rukoilisi hurmoksessa. Ihan kuin siitä olisi jotain apua.

Pidän valtavasti Mons Kallentoftin Malin Fors-dekkarisarjasta. Nyt hän on kirjoittanut Markus Luttemanin kanssa vielä väkivaltaisemman dekkarin Zack, jonka pääosassa on Tukholman poliisin erikoisyksikön 27-vuotias nuori kyky Zack Herry, ja josta ilmeisesti tulemme kuulemaan useamman kirjan verran. Zackilla on tumma tausta, sillä molemmat vanhemmat ovat kuolleet, isä toimi henkivartijana ja äiti poliisina. Varmaan jossain vaiheessa selviää Zackin äidin murhaaja, sillä nyt murhaa raoteltiin. Pääosassa oli Tukholman hieromalaitosten työntekijöitä tappanut sarjamurhaaja tai -murhaajat. Pinnalle nostettiin naisviha, rasismi ja maahanmuuttajavastaisuus, sillä kaikki kuolleet olivat thai-naisia, jotka lopulta paljastuivat...

Hän ummistaa silmät ja kuuntelee liikenteen unettavaa ääntä, mutta hänen päässään sinkoilee ajatusten ja muistikuvien sirpaleita. Hän näkee edessään luotien silpomat naiset. Sukayana Prikonin auringossa välkkyvän stiletin. Hän kuulee Denizin kirkaisevan ja näkee työparinsa verisen kaulan. Tuntee miten ruumis reagoi muistoihin, miten sydämen lyönnit tihenevät.

Zack ei pysty nukkumaan. Yöt ovat hänelle painajaisia täynnä. Aluksi hän sai kaveriltaan pillereitä, että pystyi nukkumaan, mutta niiden vaikutus ei riittänyt, aivot ja keho vaativat lisää. Valvominen, aineet ja poliisityö eivät sovi yhteen. Malin Fors oli alkoholisti, valvoi yöt ja kuuli henkiolentojen puheita ja painoi poliisityötä tuntikausia pitempään kuin muut. Zack on samanlainen, mutta hänen huumeensa ei ole alkoholi. Aineiden lisäksi Zackilla on kakenlaisia muitakin paheita, mutta niistä voivat kiinnostuneet lukea tämän kirjan tarinasta.

Oven takaa kuuluu nyt römeitä ääniä. Joku työntää avaimen riippulukkoon. Tulija nostaa salvan syrjään ja valaisee sitten taskulampulla koloa, jossa tytöt ovat. Nyt on heidän vuoronsa kirkua.


Kallentoft ja Lutteman ovat kirjoittaneet todella raakuuksia täynnä olevan dekkarin. Dekkarista ei ole unohdettu ketään, sillä työpari on maahanmuuttajataustainen nainen, joka seurustelee naisen kanssa, paras kaveri on rikollinen, naisystävä on rikas ja älykäs, erään työkaverin nimi on suomalainen ja samoin erään rikollisen. Löytyy ihmiskauppaajia, moottoripyöräjengiä ja muita enemmän ja vähemmän omaan asiaansa vihkiytyneitä kansalaisia, joita yhdistää hieromalaitokset ja niihin liittyvät oheispalvelut. Rikollispiireissä niin kuin muissakin piireissä ei paljon kannata astua muiden varpaille.
Zack ja Deniz työkavereineen saivat paiskia vauhdikkaasti  töitä saadakseen selville sarjamurhaajan/murhaajat. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja kaikenlaista välienselvittelyä oli niistä pitäville runsaasti. Zack, en vielä ihastunut sinuun, mutta annan sinulle mahdollisuuksia. ***

Täällä, ränsistyneessä navetassa metsän keskellä, susille syötettiin ihmislihaa.

Mons Kallentoft ja Markus Lutteman, Zack
suom. Sari Karhulahti
WSOY 2016
s. 471
Ruotsinkielinen alkuteos Zack 2014

Kallentoft Mons: Sydäntalven uhri; Suvisurmat; Syyskalma ;Kevätkuolema 
Kallentoft Mons: Viides vuodenaika
Kallentoft Mons: Vesienkelit


Annikan postaus


2 kommenttia:

 1. Minä en ole varma, risteävätkö minun ja Zackin polut enää... Ehkäpä. Malinia kaipaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kaipaan myös Malin Forsia, mutta tämä on varmaan suunnattu miehekkäämmille markkinoille. Väkivaltaa oli ehkä liikaa...
   Tästä tuli mieleeni Harry Hole, mutta Zack ei oikein yllä samaan sarjaan. Ja tuo kirjan nimi voisi olla jokin muu. Luulin, että kirja olisi ollut nuorille suunnattu, kun kirjan nimi on päähenkilön nimi.

   Poista