keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Jan Philipp Sendker: Sydämenlyönneissä ikuisuus

Saksalaisen Jan Philipp Sendkerin esikoisteoksen Sydämenlyönneissä ikuisuus kansikuva on uskomattoman kaunis. Pidän myös nimestä kovasti, joka kertoo jo sen, että kirja kertoo rakkaustarinan. Tämä rakkaustarina sisältää kriisejä ja jo se, että rakastavaiset olivat erityisiä, kertoo kirjan monimuotoisuudesta. Kirjan tapahtumat sijoittuivat Burmaan, silloin kun maata kutsuttiin vielä Burmaksi, nykyisin maa on Myanmar. Kirjan päähenkilöt olivat Tin Win ja Mi Mi.

Minä puhun rakkaudesta, joka palauttaa sokeille näön. Rakkaudesta, joka on pelkoa väkevämpi. Puhun rakkaudesta, joka tuo tarkoituksen elämään, joka uhmaa rapistumisen luonnonlakia, joka saa meidät kukoistamaan, joka ei tunne rajoja. Puhun siitä, kuinka ihmisen henki voittaa itsekkyyden ja kuoleman.

Julian isä oli kotoisin Burmasta. Hän toimi menestyvänä juristina New Yorkissa, oli naimisissa ja kahden aikuisen lapsen isä. Julian valmistumispäivän jälkeen isä katosi, ja kesti neljä vuotta ennen kuin Julia lähti etsimään isäänsä Burmasta, sillä tietojen mukaan isä oli matkustanut sinne. Isän kotikylässä Julia tapasi U Ban, joka halusi kertoa Julialle hänen isänsä lapsuustarinan kotikylässään. Julia olisi halunnut nähdä heti isänsä, mutta U Ba halusi kertoa tarinaa eteenpäin päivittäin. Julia oppi tuntemaan isästään sen puolen, mikä häneltä oli pidetty salassa. Tarina oli viehättävä ja koruton, mutta täynnä elämäniloa ja rakkautta, mutta myös menetystä, surua sekä kaipuuta.

Mi Mi oli mennyt, mutta tämän sydämenlyönti oli jäänyt.

Sendkerin teos on kaunis, mutta samalla traaginen teos rakastavaisista. Elämä ei ollut heille oikeudenmukainen. Tarina on kirjoitettu kauas Burmaan ja tarinassa on käytetty aasialaisia elementtejä, satuja, fantasiaa, mytologiaa ja itämaista mystiikkaa. Minua viehätti kirjassa Tin Winin erityisherkkä kuuloaisti, jonka avulla hän pystyi suunnistamaan. Kirjailija on paneutunut todella tarkkaan näkövammaisen elämään ja minusta tuntui kuin olisin tarkkaillut maailmaa oman erityisherkän kuuloni avulla, joka toisinaan ärsyttää kovasti. Tin Winille kuulo oli tarpeellinen selviytymiskeino. Kirja on kaunis kokonaisuus. Suosittelen kaikille, jotka pitävät Aasiaan sijoittuvista kirjoista. ***

Hän oli tullut ajoissa. Aivan viime hetkellä.

Jan Philipp Sendker, Sydämenlyönneissä ikuisuus
suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi
Gummerus 2016
s. 326
Alkuteos Das Herzenhören 
suomennettu englanninkielisestä uudistetusta kirjasta The Art of Hearing Heartbeats

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti