torstai 8. kesäkuuta 2017

Paula Hawkins: Tummiin vesiin

Omistettu kaikille hankalille ihmisille

Paula Hawkinsin ylläoleva omistuskirjoitus kuuluu hänen uusimpaan psykologiseen trilleriin Tummiin vesiin. Kirjassa riittää vettä, sillä päähenkilön Julesin entinen kotitalo sijaitsee virtaavan joen vierellä. Joella on synkkä menneisyys, johon kuolee ja hukuttautuu naisia aina vähän päästä. Joki on kunnostautunut tunnistamaan noitia noitavainojen aikana, sillä naisia upotettiin jokeen ja jos he hukkuivat, he eivät olleet noitia. Päästiinpä ikävistä naisista ja tytöistä eroon. Aika paljon samaa hämärää ja sumuista tunnelmaa on tässä Hawkinsin uusimmassa tarinassa. Onko tarkoitus päästä eroon ikävistä naisista vai ovatko he kaikki tehneet itsemurhan, kirjan luettuasi saat vastauksen kysymykseen. 

Jules tuli entiseen kotitaloonsa ja kohtasi siellä ensimmäisen kerran sisarentyttärensä Lenan. Sisareensa hän ei ollut pitänyt yhteyttä sen jälkeen, kun muutti Lontooseen. Nyt sisar makasi kuolleena kuolinsyyntutkijan pöydällä ja poliisit tutkivat tapausta. Vähän aiemmin oli Lenan luokkakaveri hukuttautunut ja jättänyt kirjelapun. Julesin sisko ei jättänyt mitään viestiä. Jules oli varma, että Nel ei olisi hypännyt veteen ja jättänyt tytärtään. Nelillä oli kaikki hyvin.

Paula Hawkins syntyi ja kasvoi Zimbabwessa, mutta on asunut koko aikuisikänsä Lontoossa. Hänen esikoistrillerinsä Nainen junassa nousi myyntimenestykseksi lähes 20 miljoonalla kirjalla. Kirjasta tehtiin myös palkittu elokuva. Kokonaisuutena Nainen junassa oli hyvä ja kolmen naisen kertomana tarina soljui eteenpäin välillä hyvinkin agressiivisena, hyökkäävänä ja puolustavana sekä antautuvana kertomuksena. Tarina oli siinä mielessä hyvä, että rikoksella ja väkivallalla ei mässäilty, enemmänkin se pelko oli henkilöiden korvien välissä. 

Tummiin vesiin trillerissä on sitä samaa pelkoa korvien välissä ja ajatuksissa. Kirjan kertojina toimii Julesin ja Lenan lisäksi useampikin henkilö, joten kirjan huippukohtaa lähestytään usean kertojan ajatuksilla. Kirjasta löytyy monta henkilöä, jotka ovat hankalia, joten kirjailijan omistuskirjoitus on kirjaan sopiva. Jules on ollut hankala katkaistessaan välit ainoaan siskoon ja siskontyttöön. Lena on hankala murrosikäinen, joka on perinyt kenties käytöshäiriöpiirteensä isältään. Onnea vaan Julesille Lenan kasvatushommiin. Muista hankalista ihmisistä voit lukea Hawkinsin trilleristä. Itkua, surua, muistoja ja menneisyyden synkkiä tapahtumia, niistä on kunnon trillerit tehty.

Kiljaisiko äitisi kauhusta? hän kysyi. Kuulitko mitään silloin kun hän putosi?

Paula Hawkins, Tummiin vesiin ***
suom. Antti Autio
Otava 2017
s. 413
Into the Water 2017
Trilleri

Paula Hawkins: Nainen junassa


6 kommenttia:

 1. Nainen junassa oli minusta tosi hyvä kirja. Ehkä tämänkin voisi lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trillerit nollaavat hyvin pään. Toimivat hyvin viihdekirjoina ja jotenkin ne sopivat hyvin kesään. Englantilainen tunnelma taustalla, sateista ja sumuista.

   Poista
 2. Tämä on minulla juuri kesken, olen pitänyt ja nopeasti on sujunut luku :) tosin jouduin kirjoittamaan ylös kaikki hahmot koska niitä on niin paljon. Tai kai olen huonomuistinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihdyttävä trilleri ja nopealukuinen, jun ei voinut lopettaa kesken. Hyvä tyyli kirjata nimet ylös, voisin joskus kokeilla itsekin.

   Poista
 3. Pidin myös Nainen junassa-kirjasta, tämä onkin lukulistalla itsellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nainen junassa on hyvä ja tämä tulee mukavasti kakkosena perässä :)

   Poista