lauantai 3. kesäkuuta 2017

Harlin & Utti: Kikattava Kakkiainen ja bändi / Slegers: Jännät hännät


Vauva- ja taaperoikäisten kirjat ovat kovassa käsittelyssä, sillä niiden pitää kestää puremista, repimistä ja runsasta sivujen kääntelyä ja vääntelyä. Lapset ovat uteliaita ja yrittävät keksiä kirjoille muitakin käyttötarkoituksia kuin sivujen katselua. Tässä pari pienten lasten kirjaa, jotka eivät ihan heti mene rikki, sillä sivut ovat tukevaa pahvia ja pinnat ovat kiiltäviä, joten niiltä voi pyyhkiä pikkulukijoiden likajälkiä. Itse päällystin omien lasten kirjat kontaktilla, joka oli vielä helpompi pyyhkiä puhtaaksi. Suosittelen kontaktia varsinkin päiväkotien kirjojen päälle, jossa lukijoita on päivän mittaan useita. Nämä kaksi hauskaa ja värikästä lastenkirjaa naurattavat pikkulukijoita ja niissä on kummassakin erilainen tapa lähestyä kirjojen katselemista ja lukemista. Näiden kirjojen lukutapa on toiminnallinen, eli lapsi pystyy itse toimimaan kirjan lukijana, aina ei tarvita aikuista lukijaksi. Kirjoissa on myös teksti, jotta aikuisetkin pääsevät välillä ääneen.

Jännät hännät

Flaamilainen kirjailija Liesbert Slegers kirjoittaa ja kuvittaa pienten lasten kirjoja ja lehtiä. Jännät hännät lastenkirja on jaettu keskeltä kahtia, joten kirjan sivuja voi käännellä monella tapaa ja kirjan eläimistä tulee hassunnäkösiä, kun niillä on tavallisuudesta poikkeava häntä tai kalanpyrstö. Kirjassa on myös loruja.

Miau,
kissa kävelyllä
naukuu raitapaita yllä:
häntäni on silkkinen,
siitä vetää anna en!
Piiloon voit sen panna.
Uusi häntä anna!

Teksti ja kuvitus: Liesbet Slegers
Lasten Keskus  2017
s. 12
Hollanninkielinen alkuteos: Gekke Staarten 2010


Kikattava Kakkiainen ja bändi

Anttu Harlin ja Joonas Utti löytyvät  Kikattava Kakkiainen ja bändi lastenkirjan takaa. Kirja perustuu Harlinin ja Utin luomaan suosittuun animaatiosarjaan. Kirjasarjassa on aiemmin ilmestyneet Kikattava Kakkiainen ja Kikattava Kakkiainen ja Jymy-yllätys. Kirjat ovat musiikkinappikirjoja, joten ne sisältävät patterin, jonka kanssa kannattaa olla huolellinen, eikä jättää kirjaa yksistään lasten käsiin. Kirjan sivuilta lapsi etsii kohdan, jota painamalla alkaa kuulumaan musisointia ja tietysti erilaisia ääniä. Kuvat ovat yksinkertaisia, mutta hauskoja ja värikkäitä. Tekstistä löytyi sana didgeridoon, joka on aboriginaalien puhallinsoitin, ehkä puhallinsoitin olisi parempi sana lastenkirjassa. Kikattavan Kakkiaisen hahmoja ovat Kakkiainen, Herra Hirvi, City-Kani, Keijo Karhu, Neiti Siili ja Setä Simarusina. Kikattava Kakkiainen on animaatiosarja, josta on tehty 52 jaksoa ja se on myyty 13 eri maahan.

Teksti: Joonas Utti, Anttu Harlin ja Tuire Harjola
Kuvitus: Joonas Utti, Jean Michel Boesch, Lisa Poutiainen ja Paula Mela
Otava 2017
s. 12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti