tiistai 20. kesäkuuta 2017

Markku Kaskela: Mustasilmä


Minun nimeni on Osmo, hauska tutustua. Olen kissa tästä lähistöltä. Mustasilmä on minun hyvä kaverini; semmoinen veikko, että se usein kuulostelee ja makustelee, mitä sille sanon.

Markku Kaskelan satukirja Mustasilmä kertoo kahdesta kaveruksesta, kissasta nimeltä Osmo ja ketusta nimeltä Mustasilmä. Kirjan lumoavan kauniin kansikuvan on tehnyt Jussi Kaakinen, jonka mustavalkokuvia on tekstin joukossa. Jo kansikuvasta saa käsityksen siitä, että nyt kerrotaan hyvästä ystävyydestä ja erilaisuuden hyväksymisestä. Osmolla ja Mustasilmällä on selvästi hauskaa, kun he seikkailevat yhdessä ja etsivät kotia. Kirjassa pohditaan myös sitä mitä saa tehdä ja mitä ei, hyviä kysymyksiä pohdiskella lasten kanssa.

Kirja on jaettu kahdeksaantoista lyhyeen kappaleeseen, joten lukemaan opettelevat voivat jatkaa aina luettuaan kappaleen tai niin monta kuin jaksavat. Kirja on kuitenkin suunniteltu rakenteellisesti pienille lapsille sopivaksi, jota vanhemmat voivat lukea sopivasti ennen nukkumaanmenoa ja jatkaa seuraavana iltana. Kirjan tapahtumat eivät ole pelottavia, joten kirja sopii hyvin unikirjaksi. Ystävällisennäköiset eläimet ovat kilttejä myös unten mailla.

Kirjan kuvioissa on myös muita eläimiä ja ihmisiä, mutta heistä voi lukea kirjasta. Kirjasta tuli mieleeni sodanjälkeinen aika, mutta satukirjassa on tulevaisuudenkuvausta. Maailma ei ole juuri muuttunut, emmekä tiedä mitä on tapahtunut, mutta satukirja antaa mielikuvitukselle siivet.

Pöhkö västäräkki hyppelee kaivon kantta vasten lasketulla valurautapatterilla. Kun patterinrohjo lojuu sillä tavoin kenollaan taivasta vasten, se muistuttaa jotakuta avaruuden tarkkailulaitetta. Kuin olisi isot korvat; tutka, jolla harotaan taivaan tuolle puolen. Ja sitten vielä tämä aamun tähti, kirkas pilke pomppii tikkukoivillaan sillä.

Markku Kaskela, Mustasilmä ***
kuvitus Jussi Kaakinen
Kvaliti 2017
s. 96

2 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihanan sympaattiselta. Rauhoittavalta, mutta kuitenkin innostavalta. Hyviä ajatuksia herättävältä. Kaveruuskirjoja on hyvä olla olemassa, etenkin sellaisia joissa hyväksytään erilaisuus 💙

  Kirja sopii kauniisti Saint Paulian ja sen kivan ruukun viereen 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita 💕
   Minusta tuossa Santussa ja kukkapurkin kukissa on samaa sinistä kuin kirjan kansikuvassa. Kuvan terävyys voisi olla parempi, mutta ihan hauska tuollainen sumuinen satutunnelma. Kännykkäkuvat voivat yllättää.
   Minulla on kolme Santtua, jotka kukkivat uskollisesti joka vuosi. Sitten pari orkideaa kituu talven yli ja keväällä alkaa kukoistus.

   Tämä satukirja on todella sympaattinen kaverikirja. Jos siinä olisi ollut enemmän kuvia ja ne olisivat olleet värillisiä, kokonaisuus olisi ollut huomattavasti lapsiystävällisempi, sillä lapset tarvitsevat myös satukuvia lukuhetkellä.

   Poista