lauantai 23. huhtikuuta 2022

Anna-Liisa Haavikko: Kaari

 

Kaari Utrion kirjailijanura on näköala suomalaisen viihdekirjallisuuden historiaan ja asemaan. Tätä elämäkertaa kirjoittaessa eniten on hämmentänyt suhtautuminen naistenviihteeseen Utrion uran alkuaikoina. Viihderomaaneja kirjoittava naiskirjailija saattoi saada kritiikeissä määritelmiä, jotka nykyisin voitaisiin tulkita vihapuheeksi. Lyhyessä ajassa 1980-luvun lopulla ammattikirjailijoiden vastaanotto muuttui ja lajia alettiin arvioida omana genrenään. (Anna-Liisa Haavikko)

Olen Kaari Utrion kirjojen fani, joten oli ilman muuta selvää, että luen Anna-Liisa Haavikon kirjoittaman elämäkerran, joka on nimeltään Kaari. Kirjasta selviää heti alussa, että Kaari Utrio syntyi sota-aikana 1942, joten heinäkuun 28. päivä kirjailija täyttää 80 vuotta, juhlavuosi on siis menossa. Kaari Utrion vanhempien suhde oli kuin suoraan romaanista, sillä isä oli naimisissa, kun hän seurusteli äidin kanssa, ja ero tuli vasta Kaarin syntymän jälkeen. 80 vuotta sitten lapsen saaminen avioliiton ulkopuolella oli ikävä asia. Kaari sai lempinimekseen Torkku.

Aleksis Kiven päivänä lokakuussa 1968 Kaari piti kädessään esikoisteostaan. Kannessa komeili Kaari Utrio, vaikka hänen nimensä oli Kaari Virkajärvi. 

Nuori vastavalmistunut historian maisteri eli nuorikkoaikansa Vekarajärven maisemissa, sillä hänen miehensä oli töissä armeijassa. Koska lähistöltä ei löytynyt opettajan tehtäviä, jäi aikaa kirjoittamiselle. Ensimmäinen teos oli nimeltään Kartanonherra ja kaunis Kirstin. Sen jälkeen hän on kirjoittanut 37 romaania ja parikymmentä populääriä tietokirjaa. En ole lukenut yhtään Utrion tietokirjaa, mikä nyt harmittaa, sillä niissä on kerrottu naisten, lasten ja perheiden historiaa, josta olen ollut aina kiinnostunut. 

Ennen kuin verohallituksen pääjohtajan vastaus ehti saapua, kolahti postilaatikkoon yllättävä tervehdys. Vihreällä tussilla kirjoitetussa leijonanvesileimalla varustetussa kortissa muutamalla rivillä kiitettiin Pirkkalan pyhät pihlajat-romaania. Allekirjoitus: Kunnioittavasti tervehtien Urho Kekkonen.

Kaari Utrio sai myös kokea elämää muuttavan rakkauden, kun hän kohtasi Kai Linnilän. Kaari erosi ja pienet pojat jäivät isänsä hoidettaviksi, kun Kaari muutti Kain kanssa asumaan. Perheen elättäjän rooli jäi Kaarin harteille. Oli kauhea isku, kun pankki ilmoitti muuttaneensa viiden vuoden lainanmaksun kolmeksi vuodeksi. Kaari joutui valtavan työmäärän eteen saadakseen lainat maksettua kirjoittamalla. 

Kaari Utrio kutsuttiin Historiallisen Yhdistyksen tilaisuuteen kertomaan kirjan synnystä. Kiivaassa alustusta seuranneessa debatissa Kaari Utriota nimitettiin kirjallisuuden Spede-ilmiöksi.

Kirjoja syntyikin melkein kuin liukuhihnalta. Kaari Utriolla on ollut uskomaton työmoraali ja sitoutuminen siihen mitä hän tekee. Kun hän teki ensimmäistä tietokirjaansa Tammen julkaistavaksi, nimeltään Eevan tyttäret (1984), ei sen uskottu alkuun menestyvän ollenkaan. Siinä kävi päinvastoin, sillä naisten historia kiinnosti kovasti lukijoita. Tutkijoilta sitävastoin tuli ankaraa kritiikkiä.

Anna-Liisa Haavikon elämäkerta Kaari on oikea runsaudensarvi ja kuvaa hyvin ahkeraa kirjailijaa, jota olen aina ihaillut. Kirja toi hyvin esille myös sen ikävämmän puolen elämästä, sillä hänellä oli aina suru siitä, että oli joutunut jättämään poikansa isänsä hoitoon. Välit poikiin paranivat heidän aikuistuttua ja perustettuaan omat perheensä.

Myös rakkausliitto Kai Linnilän kanssa koki omat myötä- ja vastamäkensä. Vastamäkiä löytyi puolison alkoholismista, josta voit lukea tarkemmin kirjan sivuilta. Vastamäkiä löytyi myös viihdekirjallisuuden kriitikoista ja tutkijoista. Kaari Utrio ei ole jäänyt hiljaiseksi, vaan on puolustanut vahvasti kirjoittamaansa tekstiä ja kirjoja. Hänestä löytyy myös yhteiskunnallinen vaikuttaja ja tiedottaja, joista kertovat hänen runsaat luottamustoimensa.

Anna-Liisa Haavikon Kaari kertoo vilkkaan ja sanavalmiin Kaari Utrion kirjailijan urasta iloineen ja suruineen. 


Anna-Liisa Haavikko, Kaari *****

Siltala 2021

s. 509 + runsaasti kuvia + tuotanto + Käännökset, palkinnot ja luottamustoimet + Lähteet + Henkilöhakemisto

Elämäkerta


Kaari Utrio: Vendela

Kaari Utrio: Yksisarvinen

 

12 kommenttia:

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Pidän paljon Kaari Utrin kirjoista, joten varmasti tämä kirja on kiinnostava. Taidankin laittaa tämän kesän lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että pidät Kaari Utrion kirjoista. Varasin tämän jo viime vuonna kirjastosta, mutta jono oli pitkä, satoja varauksia.

      Poista
  2. Tämä on kiinnostanut minua kovasti ja nyt esittelysi jälkeen vielä enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjatta :)
      Kaari Utrio on ollut sen verran näkyvä kirjailija, että luin mielelläni hänestä tehdyn elämäkerran.

      Poista
  3. Kaari on hieno elämäkerta upeasta kirjailijasta!

    VastaaPoista
  4. En ole lukenut Utriolta montaa romaania, mutta olen aina ihaillut häntä. Kolumnikokoelma Kiilusilmä feministi eli miksi en enää matkusta junassa on varsin suositeltava. Siitä käy ilmi Utrion yhteiskunnallisia ajatuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole lukenut Kiilusilmää feministiä, mutta voisin lukea. Kiitos vinkistä.

      Poista
  5. Minulla on iso aukko sivistyksessäni: en ole lukenut yhtäkään Kaari Utrion kirjaa! Ehkä kirjailijaan tutustumisen voisi aloittaa tästä elämänkerrasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sait yllätettyä minut. Minä aloin lukemaan Utrion kirjoja jo murrosiässä. Luen edelleen historiallisia viihdekirjoja.

      Poista
  6. Kuuntelin tämän muistaakseni kesällä ja on kertakaikkian upea elämäkerta ja Utrio ihailtava naiskirjailija. Ja niin kuin häntä haukuttiin rouvaspornosta ja vaikka mistä! Hieno edelläkävijä meidän naiskirjailijoille. Ihailen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla jäi valokuvat näkemättä. Tässä kirjassa oli Kaarista kivoja kuvia eri ikäisenä perhekuvissa jne.
      Utrion kirjoja haukuttiin ikävällä tavalla ja haukkumiseen osallistuivat hyvinkin sivistyneet ihmiset. Varsinkin miehille oli tuskallista, että nainen pystyi elättämään perheensä kirjoittamalla kirjoja. Utrion kirjoja haukuttiin, vaikka ei oltu edes luettu niitä.
      Kaari Utrio on tehnyt aina historiallisiin kirjoihinsa vahvat taustatietotutkimukset.
      Hän on hieno edelläkävijä. Minäkin ihailen kovasti.

      Poista