keskiviikko 5. lokakuuta 2022

Anna Englund: Lautapalttoo

 


Elena veti lakanaa isännän alta ja suoristi jalat, laittoi kädet vatsan päälle, silitteli paitaa ja kampasi hiukset. Kaulalle valkoinen huivi, aamulla hätäpäissään ommeltu. Kämmenselässä näkyivät kynnenjäljet, tiedettiin että Manta oli käynyt nipistämässä. Elena asetti isännän rinnalle katajanoksan.

Anna Englundin huikean hieno ja omaääninen esikoisteos Lautapalttoo kertoi Elenasta ja hänen elämänvalinnoistaan. Yllä olevassa lainauksessa Elenan appiukko oli kuollut, ja koska Elena oli tottunut työkseen laittamaan ruumiita viimeiselle matkalleen, hän teki sen myös appiukolleen. Manta oli anoppi, jota vaivasi jokin iän myötä tullut sairaus. 

Elena tuli hyvin toimeen anoppinsa kanssa. Ilmarin eli miehensä kanssa alkoi yhteiselo olla aika ongelmallista kaikin puolin. Perhe teki ruumisarkkuja, joiden sisustuksen ompeli Elena. Kuolleita oli paljon, joten Elenan päivät olivat kiireiset. Hänen elämänsä oli jämähtänyt pieneen Pihlaja-nimiseen kylään Kokkolan lähettyvillä. Elena ei saanut palkkaa eikä kiitosta työstään, mutta töitä hän sai painaa koko ajan.

Kumpikin hengitti syvään kuin heidän keuhkonsa olisivat käyneet vuoropuhelua oikeasta rytmistä pääsemättä sopimukseen.

Lautapalttoo tarkoittaa ruumisarkkua. Palttoo vuorostaan tarkoittaa takkia, joita Elena oli taitava ompelemaan. Hän ompeli takin myös eräälle henkilölle, josta tuli hänelle erityisen rakas.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun perinteistä kiinni pitävälle Pohjanmaalle ja nuorekkaaseen Helsinkiin. Helsingissä pystyi elämään ihan omanlaista elämää. Eräs henkilö tuli käymään Pohjanmaalla ja hänen ja Elenan elämälle  tuli sitä myöten uusi suunta. Mutta mitä tapahtui sitä ennen? Siitä voit lukea tarkemmin kirjasta.

Kuolema ja rakkaus kävivät yllättävää vuoropuhelua Anna Englundin hienossa esikoisteoksessa nimeltään Lautapalttoo. 

 

Anna Englund, Lautapalttoo ****

Siltala 2022

s. 226

Pohjanmaa/Helsinki 

1930-luku

 


 

8 kommenttia:

 1. Mää varasin tän, ku rupes kiinnostaan niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sopii sinulle yllättävän hyvin, uskoisin <3 Aivan älyttömän hieno esikoiskirja.

   Poista
 2. "Kumpikin hengitti syvään kuin heidän keuhkonsa olisivat käyneet vuoropuhelua oikeasta rytmistä pääsemättä sopimukseen." Erinomainen virke!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli aivan uskomattoman hieno virke. Tuntui, että sydän pysähtyy, kun luin lauseen eka kerran. Hyvin kuvauksellinen hetki ja koko kirja on kuin katselisi elokuvaa.

   Poista
 3. Annat Lautapalttoolle hyvän suosituksen. Menee harkintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lautapalttoo on sen verran hyvä esikoisteos, että voin suositella lämpimästi. Vaikka aihepiiriin liittyykin ruumisarkut ja niiden tekeminen, niin kirjasta löytyy myös iloa ja valoa.

   Poista
 4. Kiinnostava kirja. Kiva kuulla, että pidit tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tosi mielenkiintoinen. Enpä ole ennen lukenut ruumisarkkujen tekemiseen liittyvästä kirjasta. Tietysti tuo ajankohtakin kiinnosti minua.

   Poista