perjantai 7. lokakuuta 2022

Pauliina Vanhatalo: Vastuulliset

 


- Tiiättekö te mitä teijän kotona on tapahtunu?

Pauliina Vanhatalon uusin teos Vastuulliset on kipeän kaunis kuvaus kolmesta traumaa kantavasta, vastuullisesta henkilöstä. Toki kirjassa on muitakin henkilöitä, mutta äänet on annettu neljäsluokkalaiselle Lennille, lähikoulun opettajalle Niinalle ja Pasille, jota oli vuosi sitten kohdannut shokki, jota hän ei pystynyt ohittamaan. 

Jere, Janika, Jesse, Lenni lausui hiljaa, jotta muistaisi nimet myös yksin jäätyään. Jere, Janika, Jesse. Jerejanikajesse.

Lenni muutti perheineen Raaheen, tuohon meren rannalla sijaitsevaan pohjoissuomalaiseen kaupunkiin. Lenni ei halunnut muuttoa. Hän halusi, että he menisivät takaisin omaan kotiin ja äiti ja isä eivät riitelisi. Lisäksi isä oli vakavasti masentunut, mutta ei halunnut hoitoa. Lenni halusi entisen isän takaisin. Hän halusi, että aikuiset olisivat hoitaneet kaikki ongelmat, mitä uuteen kotiin muuttaminen toi tullessaan. He eivät tehneet mitään. Lennin oli pakko itse kantaa vastuuta ongelmista.

Lattialla patjan ympärillä oli tavalliset värkit ja roskat, mutta jo muutaman päivän ajan Pasista oli vaikuttanut siltä, ettei Valolla ollut enää niin paljon aineita kuin tullessaan.

Pasi asui autiotalossa yksin, kunnes sinne eräänä päivänä ilmestyi nuori mies koiransa kanssa. Ongelmaksi muodostuivat nuoren miehen huumeet ja huume-elämä kaikkine ikävyyksineen. Koira jäi pian Pasin hoidettavaksi.

Nuori mies piti välillä paussia huumeiden käytössä ja innostui sinä aikana Pasin menneisyydestä. Hän oli varma, että Pasi salasi vuoden takaisia tapahtumia ja yritti kaivella niitä kaikin keinoin. 

Ei oo rahaa ruokaan. Kauhea nälkä. Voisitko siirtää tilille satasen tai ees parikymppiä?

Niinan ainoa lapsi eli maailmassa, johon kukaan vanhempi ei haluaisi päästää lastaan. Vanhemmat yrittävät suojella lapsiaan. He opettavat mikä on oikein ja mikä on väärin, mutta silti opetuksista huolimatta lapset voivat valita sen tien, joka vie helvettiin, ja josta on vaikea palata takaisin. 

Pauliina Vanhatalon Vastuulliset on hyvin aidonoloinen kertomus henkilöistä, joiden elämät sivuavat toisiaan ongelmien vastuunkantajina. He olivat ihmisiä, jotka eivät voi ummistaa silmiä tapahtuneilta, vaan jäävät niihin kiinni. Mikään pulikoiminen hankaluuksia vastaan ei jätä rauhaan, vaan koko ajan ajatukset etsivät selviytymistietä. Joskus mikään ei ole riittävästi. Joskus tapahtuu pahaa.

Pauliina Vanhatalon psykologinen teos Vastuulliset kaivautui syvälle haastaviin ongelmiin.

 

Pauliina Vanhatalo, Vastuulliset *****

Tammi 2022

s. 252

Raahe

Perhesurma

Huumeet

Mielenterveysongelmat

 

Pauliina Vanhatalo: Toinen elämä

Pauliina Vanhatalo: Keskivaikea vuosi 
Pauliina Vanhatalo: Pitkä valotusaika 
Pauliina Vanhatalo: Korvaamaton

 

2 kommenttia:

 1. Olen lukenut Vanhatalolta vain omaelämäkerrallisen kirjan Tuntemani maailma. Se ei oikein vakuuttanut, mutta voisin kyllä silti lukea tämän kirjan. Lopulta aika harvoin kirjoissa tuodaan esiin päihteidenkäyttäjiä, ainakaan niin että he olisivat inhimillisiä kaikkine puolineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhatalo kirjoittaa psykologisia kirjoja. Jollakin henkilöllä on aina mielenterveysongelmia. Pidän niistä juuri sen vuoksi, sillä on hyvä, että mielenterveysongelmista kirjoitetaan. Nehän ovat Suomen kansallistaudeiksikin sanottuja.
   Huumeiden käyttö lisääntyy koko ajan ympäri maapallon. Valitettavasti. Vanhatalo on kirjoittanut tässä kirjassa yhdeksi henkilöksi huumeidenkäyttäjän, jonka äidin tuntemukset ovat hyvin inhimillisiä ja todentuntuisia.
   Hyvä, että vinkkasit tuosta kirjasta. Minulla on tainnut se jäädä huomaamatta.

   Poista