maanantai 10. lokakuuta 2022

Liza Marklund: Suonsilmä

 

 

Pelastustiimi käsitti asian laidan samalla hetkellä, kun aurinko nousi esiin koillisessa kohoavien tuntureiden takaa. Kaikki etsintäpartion jäsenet olivat kuulleet lapsuudessaan vanhoja tarinoita ihmisistä, jotka olivat uponneet pohjattoman syviin suonsilmäkkeisiin. Näiden ihmisten sielujen kerrottiin vaeltavan öisin sumuna kallionhalkeamien ja männynlatvojen lomassa ja valittavan tuskaansa.

Liza Marklundin Napapiiri-dekkarisarjan jännittävä kakkososa, nimeltään Suonsilmä, jatkoi PohjoisRuotsiin sijoittuvien rikosten selvittelyä. Tällä kertaa tarkkailtiin nykyaikaa ja tapahtumia kolmenkymmenen vuoden takaa. Stenträskin poliisipäällikön Wiking Stormbergin vaimo Helena katosi suolle kolmekymmentä vuotta aiemmin. Wiking oli elänyt epätietoisuudessa kaivaten ja rakastaen. Hän oli kasvattanut yksin heidän yhteiset lapsensa ja nyt hän oli jo isoisä. Sitten hänen poikansa sai pelottavia kirjeitä, joissa uhattiin hänen lapsiaan ja vaimoaan.

Wiking sulki silmänsä. Autonraato tuntui nauravan hänelle niin että tallin seinät vain raikuivat.

Wikingin poika oli töissä huippusalaisessa työpaikassa. Robotbasen oli huipputekninen sotilastukikohta ja Euroopan suurin joukkotuhoaseiden testauspaikka. Wikingin tutkimusten mukaan hänen poikansa työpaikalle oli soluttautunut vakooja. Tästä vakoojateemasta voit lukea lähemmin Suonsilmän sivuilta.  Koko perhe oli selvästi vaarassa.

He näkevät sinut.

Sinun täytyy kieltäytyä tai kuolet.

Liza Marklundin dekkari Suonsilmä uppoutui suonsilmän lailla tiukasti vakoojamaailmaan ja siihen mistä vakoojamaailma on kiinnostunut. Sotateollisuus ja siihen liittyvät uudet keksinnöt kiinnostavat vakoojamaailmaa, jotta ne uudet keksinnöt saataisiin myös vakoojia lähettäneiden maiden käyttöön. Jotta mahdollisiin sotiin pystyttäisiin vastaamaan tehokkaasti ja uudenaikaisesti, vakoojiin panostettiin ja vakoojaelämää elettiin vuosikausia. Suonsilmän osa 2. syventyi lähemmin erään vakoojan elämään Pohjois-Ruotsissa ja Venäjällä.

Liza Marklundin Suonsilmä dekkarissa elettiin jännittävää vakoojaelämää.

 

Liza Marklund, Suonsilmä ****

suom. Antti Autio

Otava 2022

s. 376

Kallmyren 2022

Dekkari

Napapiiri-dekkarisarja 2

 

Liza Marklund: Napapiiri

4 kommenttia:

 1. Hmm, vakoojahommat eivät oikein ole juttuni. Juuri on kesken se ykkösosa Napapiiri, joka vaikuttaa kyllä varsin mainiolta. Kaiketi tulee luettua tämäkin kakkososa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä kakkososa oli vielä parempi kuin ykkösosa. Olen kiikun kaakun vakoojakirjojen kanssa, tykkäänkö vai en. Tämä kirja on kuitenkin dekkari ja poliisi tutki uhrin kuolemaa ja muitakin rikoksia sekä muisteli menneitä. Tykkäsin tästä kovasti.

   Poista
 2. Luin Napapiirin muutama viikko sitten, ja se oli minusta tosi koukuttava, joten tämäkin kiinnostaa. Tuosta Helenan katoamisesta kerrottiinkin jotain jo siinä ekassa osassa. On myös aina kiva lukea Lapista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjois-Ruotsi miljöönä on kyllä parasta tässä sarjassa. Helena on yksi kirjan henkilöistä.

   Poista