perjantai 21. lokakuuta 2022

Holly Ringland: Alice Hartin kadonneet kukat

 

 

Lautavuoratussa talossa, kadun päässä, yhdeksänvuotias Alice Hart istui kirjoituspöydän ääressä ikkunan edessä ja kuvitteli erilaisia tapoja tuikata isänsä tuleen.

Australialaisen Holly Ringlandin esikoisteos Alice Hartin kadonneet kukat sijoittui Australiaan, jossa oli kuuma tai vieläkin kuumempi, ja jossa jotkin kasvit tarvitsivat tulta, jotta siemenet lähtisivät kasvuun. Kirjan päähenkilö Alice Hart oli kirjan alussa yhdeksänvuotias lapsi ja kirjan lopussa hieman vanhempi kuin äitinsä kuollessaan. 

Hän ei kyennyt estämään jäseniään vapisemasta. Vain siemaisu viskiä sivutaskun taskumatista auttaisi. Mutta hän ei uskaltanut. Ei tänään. Ei nyt kun autossa oli lapsi, joka istui niin lähellä, että hän olisi voinut ojentua koskemaan tätä. Alicea. Lapsenlastaan, jota hän ei ollut koskaan nähnyt. Ennen tätä päivää.

Alicen vanhemmat kuolivat ja hänen isoäidistään tuli hänen huoltajansa. He eivät olleet nähneet toisiaan aiemmin. Alicen isä ei ollut antanut lapsensa nähdä ketään perheen ulkopuolisia. Alice oli käynyt kotikoulua, joten hän ei tuntenut edes ketään muuta lasta. Alice oli surun murtama menetettyään äitinsä. Isoäiti June oli hiljainen ja alkoholisoitunut, eikä oikein osannut olla lapsenlapsensa kanssa, mutta onneksi hänen talossaan asui muitakin aikuisia, jotka antoivat rakkautta ja huomiota orvolle pikkutytölle. Alice sai myös hyvän ystävän lähistöllä asuvasta pojasta.

Ole rohkea, uskalla.

Alice jätti aikuistuttuaan kaiken taakseen ja muutti meren rannalta Australian sisämaahan, monen tuhannen kilometrin päähän kotoaan. Kuumuus oli polttavaa, eikä Alice alkuun ymmärtänyt syömisen ja veden juomisen merkitystä.

Uusi työ puistonvartijana toi kuitenkin uusia tuulia ja ystäviä hänen elämäänsä. Hän ei halunnut muistella menneitä ikäviä asioita. Elämällä on aina tapana järjestää, sekä hyviä tapahtumia, että ikäviä tapahtumia. Niitä oli riittänyt Alicen lapsuudessa ja niitä molempia oli tarjolla myös uudessa asuinpaikassa.

Holly Ringlandin Alice Hartin kadonneet kukat kertoi Alicen kasvukertomuksen lapsuudesta aikuisuuteen Australian kuumuudessa.

 

Holly Ringland, Alice Hartin kadonneet kukat ****

suom. Hanni Salovaara 

Minerva 2022

s. 396

The Lost Flowers of Alice Hart 2018

perheväkivalta

Australia


 

6 kommenttia:

 1. Onpa suloinen kansi! Minä vähän karsastan kirjoja, joissa on päähenkilönä/kertojana/näkökulmana lapsi - en oikeastaan edes tiedä mistä tämä johtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansikuva on suloinen, mutta tarina on kaikkea muuta kuin suloinen, vaikka päähenkilö oli kirjan alussa lapsi.

   Poista
 2. Olipa kiinnostavaa kuulla uudesta australialaisesta kirjasta! Joskus jotain muutakin kuin Jane Harperia ja Liane Moriartya. Tämän voisi lukea. Alicen lapsuus kuulostaa kyllä rankalta, ja ties mitä ikävää elämä tuo vielä aikuisenakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minuakin kiinnostavat Australiaan sijoittuvat kirjat. Maa on niin kaukana ja luonto on erikoista, samoin eläimet. Lapsuus oli rankka ja samoin aikuisuus. Tästä on tulossa jokin sarjaohjelma.

   Poista
 3. Antoisa avaus, kaunis kansi ja kiinnostava Australia!
  Niinpä: "Kyllä elämä järjestää" oli Kuopuksella pikkunaperona tapana lohduttaa, kun näki minut huolissaan, - viisaaksi osoittautunut lause eli kyllä elämä tasaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus minusta tuntuu, että joillekin ihmisille oikein kasaantuu kaikkea ikävää ja toisaalta joillekin tapahtuu vain kivoja asioita.
   Tämä kirja sisälsi todella paljon kaikenlaista traagista tapahtumaa.

   Poista