keskiviikko 19. lokakuuta 2022

Heine Bakkeid: Haudattu salaisuus

 

 

"Täälläkö sinä piileskelit kaikki nämä vuodet?"

Norjalaisen Heine Bakkeidin dekkari Haudattu salaisuus jatkoi Thorkild Askesta kertovaa dekkarisarjaa. Sanon heti suoraan, että tämä on yksi parhaimmista dekkarisarjoista mitä tiedän. Vaikka kirjaa mainostetaan itsenäisenä osana, ei se sitä todellakaan ole. Haudattu salaisuus on sarjan neljäs kirja, ja jos sen lukee ilman aiempia kirjoja, menettää todella paljon tietoja sarjan aiemmista tapahtumista ja varsinkin henkilöhahmoista. Haudattu salaisuus valittiin vuoden 2021 parhaimmaksi dekkariksi Norjassa.

Joulunalusviikolla Aske palasi takaisin Islannista, missä hän vietti aikaa parin kirjan verran. Hänet oli potkittu pois poliisin töistä, sillä hän sai vankilatuomion ennen sarjan aloitusta. Kolme edellistä dekkaria Aske on heilunut enemmän tai vähemmän lääkkeiden vaikutuksen alaisena, ja kulkenut terapiassa. Onneksi hän oli päässyt mielialalääkkeistä eroon, mutta terapeutista oli tullut hyvä ystävä. 

Sarjan alussa meren rannalta Stavangerista löytyi ruumis. Myös tuo ruumis kuului aiempien kirjojen henkilöhahmoihin, joten suosittelen lukemaan aiemmatkin kirjat. Kirjan nimi Haudattu salaisuus tulee tuosta viisi vuotta aiemmin haudatusta ruumiista. Thorkild Aske on toiminut yksityisetsivänä koko sarjan ajan. Nyt hän aikoi selvittää ruumiiseen liittyvät salaisuudet. Kenties hänen vankilatuomionsakin peruttaisiin sen jälkeen! Aske toivoi, että pääsisi takaisin poliisiksi ja pääsisi jälleen tutkimaan poliisien tekemiä rikoksia. Lue kirjasta toteutuivatko Asken toiveet.

Vasta kun olen melkein vieressä, huomaan Ulfin pään pistävän esiin hiekasta juuri ja juuri aaltojen tavoittamattomissa.

"Ulf", henkäisen ja heittäydyn polvilleni hänen eteensä. "Mitä sinulle on tehty?"

Heine Bakkeidin huippuhyvä Haudattu salaisuus  selvitti menneitä ja nykyisiä hyytäviä rikoksia, mutta vielä jäi paljon tutkittavaa jäljelle.


Heine Bakkeid, Haudattu salaisuus *****

suom. Jonna Joskitt-Pöyry

Into 2022

s. 423

St. Avenger 2021

 

Bakkeid Heine: Haudattu salaisuus 

Bakkeid Heine: Meren aaveet 

Bakkeid Heine: Paratiisin kutsu 

Bakkeid Heine: Nuku lapsi armaani 

8 kommenttia:

 1. Nuku lapsi armaani jäi jostain syystä kesken jo alkumetreilleen, en enää muista miksi. Mahdollisesti vain hetki oli väärä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että et pitänyt siitä, että päähenkilö oli sekaisin kuin seinäkello ja näki kuolleen naisen jne. Siinä oli kauhua ja jännitystä sekaisin. Minuun se upposi.

   Poista
 2. Kammottavalta kuulostaa. Nyt juuri pimeän ajan koittaessa pahin tai paras aika lukea jännitystä. Hui 💀😎☠️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi. Tämä pimenevä aika vaatii tämmöistä jännittävää luettavaa, mutta tietysti neljän seinän sisällä ja valot päällä. 💀😎☠️

   Poista
 3. Minulta jäi sarjan ensimmäinen osa kesken, eikä ole tullut sen jälkeen palattua näihin. Olisi kyllä kiva lukea enemmän norjalaisiakin dekkareita, samoin tanskalaisia ja islantilaisia. Pohjoismaisista dekkareista minun on tullut useimmiten luettua ruotsalaisia, vaikka nuo muutkin kyllä kiinnostaisivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsi kyllä jyrää dekkareiden tuotannossa. Itse olen tykästynyt näihin norjalaisiin esim. Jo Nesbon Harry Hole-dekkareihin, joista ilmestyy sarjan uusin suomeksi tänä syksynä. Myös Jorn Lier Horstin Wisting-dekkarisarja on hyvä.

   Poista
 4. Mulla on tuo eka osa varauksessa. Tää kuulostaa niin hyvältä sarjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on todella huippuluokan sarja. Päähenkilö on kolmessa kirjassa sekaisin mielenterveyslääkkeistä, mutta tässä uusimmassa jo selväjärkinen.

   Poista