lauantai 10. joulukuuta 2022

Charlotte McConaghy: Täällä oli susia

 


Olin aina tiennyt, että minussa oli jotakin outoa, mutta tuona päivänä tajusin ensimmäistä kertaa, että se outo oli myös vaarallista. Ja tuona samaisena päivänä, kun kompuroin vajasta ulos viipyilevään violettiin iltahämärään, minä näin metsänreunassa ensimmäisen suteni ja se näki minut.

Australialaisen Charlotte McConaghyn teos Täällä oli susia sijoittui Skotlantiin. Päähenkilö oli australialainen Inti Flynn, joka oli saapunut kaksoissiskonsa Aggien ja biologitiiminsä kanssa vapauttamaan susia takaisin Skotlannin luontoon. Tietystikään paikalliset asukkaat eivät halunneet susia lähistölleen. Sudethan olivat vaarallisia ja tappaisivat heidät, heidän lapsensa tai heidän karjansa. Lisäksi korkeiden aitauksien pystyttämisestä tulisi runsaasti kustannuksia maatiloille, joilla oli jo ennestään paljon velkaa.

Tänään sudet palaavat tälle seudulle, jossa niitä ei ole satoihin vuosiin nähty. Muistavatko niiden ruumiit tämän maan niin kuin se muistaa ne? Maa tuntee sudet hyvin; se on odottanut niiden tulevan herättelemään sitä pitkästä unesta.

Maailma on ollut susille vaarallinen paikka. Ne on ammuttu monelta seudulta, samoin kirjan seuduilta. Ihmisten toimista seuraa yleensä muita ongelmia. Varsinkin kauriseläinten leviäminen tolkuttomasti oli seurauksena Skotlanninkin susikannan lopettamisesta. Kauriseläimethän syövät kaiken kasvillisuuden ja aiheuttavat maanviljelijöille runsaasti ongelmia.

Peräydyn aitauksesta ulos päästämättä sutta silmistäni. Se ei vieläkään liiku, ei säntää haaskalle toisin kuin laumansa viisi muuta sutta. Se katselee minua yhä.

Sitten Inti löysi kotinsa lähistöltä ruumiin. Ruumis näytti suden raatelemalta. Inti ei halunnut kenenkään näkevän ruumista, jotta sudet saisivat olla rauhassa, joten hän hautasi ruumiin ja piilotti jäljet. Lopulta myös Inti oli kuulusteltavana. Sudet olivat Intille kuitenkin ykköspaikalla, vaikka paikkakunnan poliisipäällikkökin havitteli kyseistä paikkaa Intin rinnalla.

Charlotte McConaghyn Täällä oli susia teos on kertomus luonnonsuojelijoista, jotka yrittävät toteuttaa susien palauttamisen takaisin luontoon. Yellowsstonen kansallispuistoon on onnistettu palauttamaan sudet 70 vuoden sudettoman vuoden jälkeen. Kyseiset luonnonsuojelijat  innostivat kirjailijaa kirjoittamaan tämän kuvitteellisen kirjan susien villiinnyttämishankkeesta Skotlantiin. Kirjassa on myös toisena vahvana teemana perheväkivalta.

Charlotte McConaghyn teos Täällä oli susia oli huikean hieno yhdistelmä luontoa ja traagisia ihmissuhteita. 

 

Charlotte McConaghy, Täällä oli susia *****

suom. Saara Pääkkönen

Wsoy 2022

s. 355

Once There Were Wolves 2021

Skotlanti 

Susien villiinnyttämishanke

10 kommenttia:

 1. Tuo susiteema on minusta tosi kiinnostava ja olisin suonut sille vähän enemmänkin tilaa. Tuntui, että loppupuolella se hukkui muun alle. Mutta onhan tämä vetävä romaani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä oli vetävä romaani. Ihminen on pahempi kuin susi, se kävi ainakin ilmi tästä kirjasta. Susi-teemaa oli yllättävän vähän.

   Poista
 2. Tämä kirja täytyy kyllä joskus lukea! Kuulostaa varsin hyvältä.

  VastaaPoista
 3. Aihe, joka varmasti aiheuttaa keskustelua. Täällä päin varsinkin, kun sudet tuppaavat pihapiiriinkin, jonne ne ei kuulu. Kiintoisa aihe ja miljöö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomeen ei ainakaan tarvitse tuoda susia lisää, kun niitä jolkottelee luonnossa ihan riittävästi. Ihmisillä on taipumusta yrittää saada luonto tottelemaan itseäään. Aika paljon eläimiä on tapettu sukupuuttoon tai sen partaalle, kun ei olla hyväksytty luonnon monimuotoisuutta. Ihmiset ovat myös siirtäneet eläimiä. Suomeenkin on siirretty runsaasti hirvieläimiin kuuluvia peuroja ja kauriita jne. Nyt sitten ne ovat lisääntyneet hälyttävästi, koska niille ei ole muita luontaisia vihollisia kuin ihmiset ja sudet. Kumpiakaan ei ole riittävästi rajoittamaan hirvieläinten populaatiota. Esim. maanviljelijöiden pellot ovat täynnä vasoja ja ne jäävät traktoreiden alle, kun ne pysyvät piilossa, sotkevat vereen koneet ja viljat. Myös sudet tulevat hirvieläinten perässä. Meidänkin kesämökin riistakamerassa on näkynyt susi.

   Poista
 4. Ehkä sudet jäivät tosiaan hieman taustalle, mutta tässä oli niin paljon kaikkea kiinnostavaa, että tätä oikein ahmi. Tosi hyvä teos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen hyvin samaa mieltä kanssasi Villis tästä kirjasta. Ahmittava teos ;)

   Poista