perjantai 16. joulukuuta 2022

Maaret Kallio ja Susanna Ruuhilahti: Murkens ja hirmuinen syysmyrsky

 


"Tulta päin!" on Murkensin voimalause pulmallisissa paikoissa. Hänen elämänfilosofiansa mukaan metku päivässä pitää lääkärit loitolla.

Maaret Kallion ja Susanna Ruuhilahden lasten satutietokirjassa Murkens ja hirmuinen syysmyrsky käsitellään tunne- ja vuorovaikutustaitoihin kuuluvia tunteita - pelkoa ja jännitystä. Pienten lasten kanssa tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettelu sujuu parhaiten satukirjojen parissa, kun kirjojen aiheesta keskustellaan lukemisen aikana ja sen jälkeen. 

Nykyaikana lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettelu kuuluu varhaiskasvatuksen kasvatussuunnitelmiin ja esiopetuksen opetussuunnitelmiin ja siten niitä opettelemalla lapset oppivat näitä upeita tunnetaitoja jo pienestä pitäen. Jokainen ihminen pelkää ja jännittää. Tunteista puhumalla selviää helpommin, ettei niistä seuraa pahempia traumoja ja ongelmia.

Koko kylästä meni sähköt ja kirjan päähenkilöt Murkens ja Hentola lähtivät hakemaan tulta. Metsä oli kuitenkin pimeä ja heitä pelotti. 

Miten rauhoittaa oma mieli ja kannustaa vielä kaveriakin?

Murkens ja hirmuinen syysmyrsky on ihastuttava pienten lasten satutietokirja.

 

Maaret Kallio ja Susanna Ruuhilahti, Murkens ja hirmuinen syysmyrsky *****

Kuvitus Julia Savtchenko *****

Wsoy 2022

s. 35

Satutietokirja

 

4 kommenttia:

 1. Onpas tosi hieno kansi! Kalliota tulee seurattua somessa, hän vaikuttaa tosi kivalta ihmiseltä. Ja on tietenkin alansa rautainen ammattilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi ja kirjan kaikki sivut on kuvitettu upeasti. Tykkään tosi paljon näistä lasten satutietokirjoista. Satukirjoihin on aina liittynyt opetus/tiedot, taidot. Tunne-elämän taitojen opettelu on tärkein taito ja niitä voi opetella koko iän. Niiden opettelun voi aloittaa mietimällä juuri tuota tärkeää kysymystä:
   Miten rauhoittaa oma mieli?

   Poista
 2. Sydämen sulattava ja ilmeikäs kansi! Tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettelu johtaa parempaan nuoruuteen ja aikuisuuteen, säästä monelta myöhemmin.
  Satutietokirjan avulla asioiden läpikäyminen on erinomainen keino saada viesti perille ja hedelmällistä, avointa keskustelua aikaan.
  Taidanpa omia tuo Murkensin moton: "Tulta päin" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka kommentistasi :) Minusta on kiva, että tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettelu on otettu mukaan opetussuunnitelmiin. Ja sadut ovat aina parhaimpia keinoja käydä läpi tunteita ja vuorovaikutusta. Tässä satutietokirjassa käsiteltiin pelkoa ja miten selvitä tilanteista, kun pelottaa ja jännittää.

   Poista