maanantai 12. joulukuuta 2022

Nilla Kjellsdotter: Kivipuiston tyttö

 


Jää ritisi pahaenteisesti hänen laihan kehonsa alla, kun hän hoiperteli lahden yli. Hapsottava tukka oli huurteessa, ja pakkanen oli värjännyt hänen huulensa sinisiksi, mutta hän ei tuntenut enää kylmää. Hän oli täysin turta.

Nilla Kjellsdotterin esikoisdekkari Kivipuiston tyttö aloitti uuden dekkarisarjan, joka sijoittuu Pohjanmaalle Vaasan seutuville. Kirjan nimi viittaa meren rannalla Oravaisissa olevaan kivipuistoon, jossa olen itsekin käynyt monet kerrat. Yllä oleva lainaus on kirjan aloituslehdeltä. Nuori tyttö löytyi paleltuneena, mutta vielä hengissä kyseisestä kivipuistosta. Tyttö ei puhunut mitään, eikä häntä kaivannut kukaan.

Löyhkä oli sietämätön. Hän yski muutaman kerran. Vatsassa väänsi. Polvet tärisivät, kun hän ojensi jalkansa ja tönäisi ovea. Sydän hakkasi rinnassa. Ovi avautui vastenmielisesti kirskahtaen. Näky sumensi silmät.

Muutaman viikon päästä löydettiin tunnettu hyväntekijä ja diabetestutkija tapettuna omasta kodistaan. Vaasan poliisin rikospoliisi Mija Wadö oli jäämässä ansaitulle lomalleen, mutta uusi väkivaltarikos sai hänet muuttamaan lomapäätökset, sillä uusi rikostutkimus piti käynnistää nopeasti. Yhdistikö jotkin tekijät kivipuistosta löytyneen tytön ja tunnetun diabetestutkijan? Kenties, kenties.

Jotain salaperäistä alkoi selvitä diabetestutkijan elämästä, mutta jätän sen luettavaksi tarkemmin kirjan tarinasta. Jos et halua lukea lapsiin kodistuvista väkivaltarikoksista, niin jätä tämä kirja lukematta. En yleensä tykkää lukea ihan näin avoimesti väkivallasta kertovia dekkareita, mutta tässä talven tummuutta ja hyytäviä kelejä hohkaavassa uutuusdekkarissa oli runsaasti myös hyviä piirteitä mm. kirjan loppu koukutti seuraavan kirjan alkuun kiinnostavalla tavalla.

Nilla Kjellsdotterin Kivipuiston tyttö on pahaenteisen viihdyttävä ja koukuttava uusi dekkari, joka saa ansaitusti runsaasti lukijoita.


Nilla Kjellsdotter, Kivipuiston tyttö

suom. Anna Heroja

Gummerus 2022

s. 349

Flickan i Stenparken 2022

Dekkari

Murhia Pohjanmaalla-sarja 1

 

4 kommenttia:

 1. Muuten kiinnostava, mutta jos tosiaan kertoo väkivallasta kovin avoimesti, ei taida olla minun juttuni. Oravaisissa olen kerran käynyt, kun serkkuni asui siellä, mutta tuota kivipuistoa en muista. Siitä on kyllä jo pitkä aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivipuisto sijaitsee ihan tien vierellä meren rannalla. Siinä on pysähtymispaikka, kahvila ym. vieressä. Tämä oli väkivaltainen dekkari, jota en suosittele herkille lukijoille. Muistutti jopa miesten kirjoittamia väkivaltaisia dekkareita. Ne ovat yleensä paljon väkivaltaisempia kuin naisten kirjoittamat.

   Poista
 2. Minua tämä kirja ei vakuuttanut, mutta toisaalta onhan tämä vasta esikoinen. En kuitenkaan ajatellut jatkaa sarjan parissa. Oli kyllä aiheensa puolesta harvinaisen rajua luettavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rajua oli ja paikoitellen kammottavaa. Taitavasti kirjoitettu ja Pohjanmaa miljöönä oli kiinnostava. Saas nähdä mitä Pohjanmaalla tapahtuu seuraavaksi. Uskaltaudun lukemaan vielä seuraavan kirjan.

   Poista