keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Christina Wahldén: Syklonivaroitus

 


Lämpötila on laskenut jonkin verran keskipäivän kuumimmasta kolmestakymmenestäkuudesta asteesta. Korkea ilmankosteus saa kaiken liimautumaan ja takertumaan kehoon. Tammikuuta pidetään vuoden kosteimpana kuukautena, mutta nytkin joulukuun lopulla trooppiset sateet pieksevät maata rajuina iltapäivän kuuroina.

Ruotsalaisen Christina Wahldénin dekkari Syklonivaroitus sijoittui joulukuiseen Australiaan, missä myrskyisät hurrikaanit ja syklonit kulkevat ja tuovat mukanaan tuhoa ja kuolemaa. Kirjan toinen päähenkilö Bluey yritti olla kiinnittämättä huomiotaan tulevaan sykloniin, sillä hänellä oli kurjia muistoja aiemmasta syklonista, kun hän oli lapsi. Trooppista syklonia voidaan kutsua myös trooppiseksi pyörremyrskyksi tai taifuuniksi.

Bluey ajaa Knuckey Streetin poliisiasemalle musiikin pauhatessa kaiuttimista. Perillä Blueyn toimistoon johtava käytävä on koristeltu jouluksi. Värikkäät valot vilkkuvat epileptisesti väsähtäneessä joulukuusessa. Hyi helvetti. Hän vihaa joulua.

Bluey ja hänen poliisityöparinsa Jess olivat joutuneet avustamaan huumerikosyksikköä, kunnes tuli hälytys kuolleesta miehestä. Kyseinen mies oli aiemmin ollut kuulusteltavana todistajana. Oliko kyseessä huumerikollisten välienselvittely? Bluey ja varsinkin alkuperäisväestöön kuuluva Jess eivät tyytyneet todennäköisimpiin syyllisiin, sillä pian alkoi vaikuttaa siltä, että tappaja tai tappajat löytyisivät poliisilaitokselta.

Christina Wahldénin huikean hyvä Australiaan sijoittuva Syklonivaroitus toi jälleen esille, miten huonosti alkuperäisväestöä kohdellaan varsinkin poliisin toimesta. Todellisuus on tarua pahempaa, sillä tosiasiassa poliisin liiallinen voimankäyttö alkuperäisväestöä kohtaan näkyy vankila- ja pidätyssellikuolemien suurena määränä Australiassa. Tarina on fiktiota, mutta sille löytyy vastaava teko todellisuudesta. Kirjailija on asunut Australiassa ja käynyt sen jälkeen monet kerrat maassa. Hän on ammatiltaan rikostoimittaja.

Christina Wahldénin dekkari Syklonivaroitus  jatkoi varsin mallikkaasti Darwin-sarjaa, jonka ensimmäinen dekkari oli nimeltään Älä puhu kuolleista. Kirjan tapahtumat käytiin lävitse joulukuisen syklonin levittäessä kauhua lähestyessään kaupunkia uhkaavalla teholla.

 

Christina Wahldén, Syklonivaroitus *****

suom. Jänis Louhivuori

Minerva Crime 2022

s. 383

Dekkari

Darwin-sarja 2

Joulu Australian Darwinissa

 

Christina Wahldén: Älä puhu kuolleista
 

5 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen miljöö tuo Australia. Hyvä että tuodaan esille myös aboriginaalien tilannetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Australia on niin kaukana, eikä sieltäpäin tule juuri mitään ohjelmia, jos tulee, niin ne ovat luonto-ohjelmia tai viihdettä. Yhteiskunnasta en tiedä juuri mitään. Hyvä, että Wahldén kertoo kirjoissaan aborginaalien tilanteesta. Koronan aikana Australiassa oli tiukat säännöt, ei saanut liikkua ulkona ja kaupungit olivat karanteenissa. Maahanmuuttajista sen verran, että heidät asutettiin Australian lähellä olevalle asumattomalle saarelle tiukkoihin oloihin. Järjestyssäännöt ovat todella tiukat.

   Poista
 2. Wahldénin dekkarit ovat hyviä, odotan jo innolla sarjan kolmatta osaa. Tässä tuo sykloni lisäsi hienosti tarinan jännittävyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Australian ilmasto ja kaikki ilmastoon liittyvät esim. myrskyt ovat todella kamalia. Hyvä miljöö ja ilmasto yhtenä kirjan mieleenpainuvimpana tekijänä. Tuli mieleen, että mitä tässä oikein tapahtui, oliko tämä dekkari, vai mikä? Seuraava sarjan teos on varauksessa.

   Poista
 3. Tää sarja on kiinnostava. Syklonivaroitus oottaa mua hyllyssä.

  VastaaPoista