lauantai 20. toukokuuta 2023

Brit Bennett: Äidit

 


Tyttö oli siihen aikaan seitsemäntoista. Hän asui merijalkaväessä palvelevan isänsä kanssa, ilman äitiään, joka puoli vuotta aiemmin oli tehnyt itsemurhan. Sen jälkeen tyttö oli saanut villikon maineen - hän oli nuori ja pelokas ja yritti peitellä pelkoaan sievyydellään.

Yhdysvaltalaisen Brit Bennettin esikoisteos Äidit kertoi nimestään huolimatta kolmen nuoren kasvukertomuksen.  Vain yhden nuoren, Luken, äiti oli mukana kirjan kuvioissa. Luke Sheppard oli papin poika, joka oli vammautunut pelatessaan amerikkalaista jalkapalloa. Luke oli jo 21-vuotias aloittaessaan salasuhteen 17-vuotiaan Nadian kanssa.

Luke Sheppard, rohkea ja röyhkeä kiharapää jenkkifutaajan hartioineen ja sirrisilmäisine hymyineen. Voi, meistä kuka vain olisi voinut kehottaa häntä karttamaan sitä poikaa. Ei tyttö tietenkään meitä olisi kuunnellut. Eiväthän nyt seurakunnan mammat nyt muutenkaan mitään tienneet.

Kolmas nuori oli Aubrey, joka oli muuttanut Kaliforniaan siskonsa luokse. Hän ei kestänyt olla kotonaan ja välit äitiin katkesivat. Monica-sisko oli hänen äitinsä. Aubreysta ja Nadiasta tuli hyvät ystävät. Ystävät, jotka jakoivat kaiken, mutta eivät salaisimpia salaisuuksia. 

Hän oli kätkenyt sen laatikon perälle, vanhojen muistikirjojen ja hiuslenkkien ja vuosia sitten isältään saamansa tyhjän korurasian taakse. Joka ilta ennen nukkumaanmenoa hän kaivoi pinssin laatikon perältä ja piteli sitä kämmenellään, siveli kultaisia jalkapohjia, jotka kimmelsivät yhä hämärässä.

Kirjan ihanat kommentoijat ovat seurakunnan mammat, vanhemmat naiset, jotka kommentoivat ja ottivat kantaa nuorten elämään ja tietysti muidenkin seurakuntalaisten. Nadia lähti opiskelemaan yliopistoon ja kouluttautui lopulta asianajajaksi. Luke ja Aubrey jäivät paikkakunnalle ja heidän välinsä lähenivät. Sitten Nadia palasi.

Brit Bennett on vahvojen teemojen kirjailija. Hän uskaltaa ravistella mustien sisäisiä rakenteita ja sisäistä rasismia. Kolmiodraaman lisäksi kirjan vahvoiksi teemoiksi nousi abortti ja siihen liittyvät aihealueet. Miten asukkaat reagoivat klinikkaan, jossa tehtiin abortteja varsinkin nuorille tytöille? Kaksinaismoraali kukoisti varsinkin seurakunnassa, johon nuoret kuuluivat perheineen.

Kirjan tarinasta kehittyi nuorten aikuistuessa kolmiodraama. Salaisuudet eivät pysyneet enää salaisuuksina, vaan ne vyöryivät voimakkaina esille. Olivatko nykyiset tunteet niin voimakkaita, että ne muuttaisivat kaiken? Vai oliko menneisyys painolasti?

Me näemme hänen elämänsä keriytyvän värikkäiksi langoiksi ja yritämme saada ne kaikki kiedottua käsiimme sitä mukaa, kun niitä auki keriytyy. 

Brit Bennettin esikoisteos Äidit keskittyi menetyksiin ja selviytymiskeinoihin.


Brit Bennett, Äidit

suom. Maria Lyytinen

Tammen Keltainen Kirjasto 2023

s. 295

The Mothers 2016


Brit Bennett: Mikä meidät erottaa

7 kommenttia:

 1. Ootan kyllä, että pääsen lukemaan tän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi. Upea teksti ja hieno tarina, josta nousi vahvoja teemoja.

   Poista
 2. Aloitin juuri lukea tätä. Tuntuu ihan amerikkalaiselta elokuvalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain elokuvamaisuutta tässä elokuvassa kyllä on, sillä tarina on hyvin kuvauksellinen ja tapahtumat voi hyvin kuvitella. Kirjan mammat olivat kyllä mainioita tarkkailijoita. Olenkohan minäkin sellainen, jo elämää kokenut ja ymmärtäväinen...

   Poista
  2. Hm. jälleen painovirhepaholainen iski vastaukseen. Tarkoitus oli kirjoittaa, että jotain elokuvamaisuutta tässä kirjassa kyllä on...

   Poista
 3. Äidit kertoikin tosiaan enemmän nuorista, nimi hämää hieman, vaikka äideillä onkin hauskasti erilaisia rooleja tarinassa, joukkona ja yksilöinäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta äidit olivat kyllä ihan sivuosissa, mitä nyt ne mammat olivat siinä vähän enemmän esillä, tosin ihan nimettöminä.

   Poista