tiistai 16. toukokuuta 2023

Malin Stehn: Kun vuosi vaihtuu

 


Jenniferin huoneen avoin ovi on kuin magneetti ja vetää katsettani puoleensa. En voi vastustaa sitä.

Ruotsalaisen Malin Stehnin Kun vuosi vaihtuu trillerissä juhlittiin uutta vuotta. Nina ja Fredrik antoivat kotinsa nuorisojoukon juhlintapaikaksi ja menivät itse tuttavapariskunnan luokse juhlimaan vuoden vaihtumista. Kirjan kertojina toimi kolme henkilöä - Nina, Fredrik ja Lollo. Kirjan kansikuvassa on sulamassa oleva jäälyhty. Kirjailija osasi tuoda talven pimeyden ja kylmyyden hyytävästi esille. 

Saippua on liilanväristä ja tuoksuu laventelilta, kynsiharjan kovat harjakset herättävät kohmeiset sormeni eloon. Katselen miten lika hitaasti häviää viemäristä alas. Hätkähdän, kun näen yhtäkkiä jotain vaaleanpunertavaa valkoisella posliinilla.

Joillakin oli juhlissa kivaa, joillakin ei. Suurin osa juhlijoista kotiutui, mutta yksi jäi tulematta kotiin. Mitä tapahtui yön pimeydessä?  Malin Stehn on kutonut salaisuuksista perhetrillerin, joka muistuttaa kovasti Liane Moriartyn teoksia, paitsi että tapahtumat sijoittuvat Ruotsiin eikä Australian kuumuuteen.

Jokin kiertää rintani veistä vielä kierroksen ja itku purkautuu ilmoille. Outo epämiellyttävä huuto. En tunne enää omaa ääntäni.

Sitten kadonnut löydettiin kuolleena, ja tutkimus muuttui rikostutkimukseksi. Kadonnut oli murhattu. Perheiden salaisuudet kaivettiin esille, jotta syyllinen löydettäisiin. Ja niitä salaisuuksia oli jokaisella.  Varsinkin yhdellä juhlijoista. Valheiden paino voi musertaa henkisesti, tai sitten vaikeuksiin haetaan apua väkivallan kautta.

Malin Stehnin traaginen trilleri  Kun vuosi vaihtuu syventyi ikäviin perhesalaisuuksiin.

 

Malin Stehn, Kun vuosi vaihtuu ****

suom. Jaana Nikula

Otava 2022

s. 409

Ett gott nytt år 2021 

Trilleri

2 kommenttia:

 1. Olen saanut sinulta niin kiinnostavia dekkarivinkkejä. Tämäkin vaikuttaa sellaiselta, johon voisi mainiosti tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Malin Stehn koukutti, sillä nämähän tapahtumat voisivat sattua kenelle tahansa. Kirjailijalla on taito saada jokainen näyttämään syylliseltä. Just kun olin varma syyllisestä, niin jälleen löytyi uusi syyllinen.
   Ps. Stehniltä ilmestyy piakkoin uusi rikoskirja. Se on ihan pakko lukea...

   Poista