torstai 4. toukokuuta 2023

Michael Bennett: Viattomien veri

 


Hirttosilmukassa roikkuvan miehen kädet on sidottu vartalon eteen ja myös nilkat on sidottu yhteen. Hän on maori, ja hänen kasvoihinsa ja vartaloonsa tatuoitu ta moko paljastaa, että kyseessä on jalosukuinen johtaja.

Uusiseelantilaisen Michael Bennettin esikoisdekkari Viattomien veri sijoittui Tyynenmeren rannalle Aucklandiin. Kirjan päähenkilö oli aucklandilainen maorietsivä Hana Westerman.  Hana joutui selvittämään outoja kuolintapauksia, ja pian hän huomasi, että ne liittyivät erikoisella tavalla yhteen. Maorien kokema julmuus menneisyydessä nousi esille tutkimusten edetessä.

Myöhemmin - rukoiltuaan ammoin kuolleiden ja hiljan kuolleiden puolesta, pyyhittyään aseensa terän verestä, käärittyään aseen takaisin punottuun mattoon - hän katsoo käsiään. Ne vapisevat.

Viattomien veri on todella mielenkiintoinen teos, sillä siitä nousee esille maorien menneisyys ja nykyisyys. Osa maoreista elää oman kulttuurinsa tavalla, puhuen maorien kieltä ja noudattamalla maorien ikiaikaisia tapoja. Osa maoreista on nykyaikaistunut, kuten Hana ja hänen tyttärensä. Maorit eivät hyväksyneet Hanan liittymistä poliiseihin. Hän oli tehnyt sitä työtä jo parikymmentä vuotta. Välit sukulaisiin oli katkenneet. Tytär sitä vastoin oli vahvasti identiteetiltään maori. Hän tunsi väkivaltaisen rikollisen, valitettavasti, ja joutui ikävyyksiin.

Riisuttu ja nöyryytetty päällikkö roikkuu puuhun ripustetussa hirttoköydessä. Alla seisovat hänen henkensä riistäneet miehet - ylpeinä ja selkä suorassa, univormujen messinkinapit jynssättyinä kuin arvovieraiden kunniaksi järjestetyssä paraatissa.

Michael Bennett (Ngati Pikiao Ngati Whakaue) on palkittu uusiseelantilainen käsikirjoittaja, ohjaaja ja kirjailija. Viattomien veri on hänen esikoisdekkarinsa ja siitä on tekeillä kuusiosainen tv-sarja. Toivottavasti saamme kyseisen tv-sarjan myös Suomeen.

Michael Bennettin dekkari Viattomien veri vei kauas Uuden-Seelannin Aucklandiin, jota piinasi rituaalikostojen aalto. 

 

Michael Bennett, Viattomien veri *****

suom. Kirsi Luoma

Like 2023

s. 299 + Lisähuomautus

Dekkari

Uusi-Seelanti

Maorit

5 kommenttia:

 1. Kiitos houkuttelevasta avauksestasi Mai! Uusi Seelanti ja maorit kiinnostavat, joten tämä meni varaukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja oli jännä sekoitus kulttuurieroja ja tietysti ne rituaalikostot ja maorit kiinnostivat kovasti. Historia on verinen, mutta niin on nykyisyyskin, sotia riittää ja vallanhaluiset yrittävät hankkia lisämaita. Maorit asuivat ensiksi Uudessa-Seelannissa, mutta sitten sinne muutti valkoihoiset.

   Poista
 2. Tämän dekkarin voisin lukea maorikulttuurin vuoksi. Onneksi suomennetaan muitakin kuin pohjoismaisia dekkareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hyvin nykyaikainen dekkari, mutta lisäväriä siihen toi ehdottomasti maorikulttuuri ja Uusi-Seelanti. Aion lukea jatkodekkaritkin.

   Minustakin on todella hyvä lukea dekkareita myös muualta kuin vain Pohjoismaista. Pohjoismaiset kyllä jyräävät aika tehokkaasti dekkarimaailmassa. Ehkä se on kustantamoiden ajamaa, en tiedä. Viimeksi olen lukenut saksalaisen Simone Buchholzin dekkarisarjaa. Tosi hyvä sarja Hampurista.

   Poista
  2. Luin myös vasta korealaisen Gu Byeong-Mon dekkarin Nainen ja veitsi. Suosittelen.

   Poista