maanantai 8. toukokuuta 2023

Fiona Barton: Yksi meistä katoaa

 


Siellä pörräsi jokin. Kärpänen.

Kykenemättömänä liikkumaan mies saattoi vain kuunnella sen valittavaa surinaa ja yrittää seurata sitä mielessään pienessä huoneessa. Missä se oli? Oliko se pesualtaan vai lattiakaivon luona?

Brittiläisen Fiona Bartonin  uusin teos Yksi meistä katoaa aloitti uuden dekkarisarjan, jonka päähenkilö oli sairaslomalla oleva rikoskomisario Elise King. Elise oli muuttanut asumaan Ebbingiin, jossa naapurit tunsivat toisensa ja tukivat toisiaan tai sitten eivät. Eräs asukkaista oli erittäin tunnettu avuliaisuudestaan.

Heti kirjan alussa yksi naapuruston asukkaista katosi. Poliisit kirjasivat kadonneen, mutta muuta ei sitten aiottu tehdä. Elise halusi takaisin töihin, mutta sairaus oli vienyt voimat. Ehkä hän voisi löytää kadonneen ja tehdä vähän tutkimusta innokas naapurinsa avustajanaan.

Ebbingissä on muitakin siivoojia, mutta luultavasti ihmiset valitsevat minut, koska en juoruile.

Dee oli lapsuudessa asunut Ebbingissä. Sen lisäksi hän oli asunut monessa muussakin paikassa, mutta halusi kasvattaa poikansa juuri Ebbingissä. Poika oli saanut kavereita ja mieskin oli saanut putkimiehen töitä. Tosin viime aikoina niitä oli ollut vähemmän. Siispä Dee hankki itselleen enemmän siivousta ja meni myös tarjoilemaan lähikuppilaan. Siivotessa naapuruston taloja, hän oli päässyt selville ihmisten salaisuuksista. Dee siivosi myös Elisen kodin.

Charlie ei ollut nukkunut. Hän oli maannut Paulinen vieressä kuin hautaholvin patsas ja ajelehtinut pimeässä paniikista järkeilyyn ja takaisin, kunnes lokit olivat aloittaneet katolla aamusteppauksensa. 

Kirjan kolmas kertoja oli Charlie. Charlie oli rahamies, joka hankki rahoituksia ja menetti niitä. Tällä kertaa hän eli todella syvissä vesissä. Sen lisäksi hänen tyttärensä eli vammautuneena kalliissa hoitolaitoksessa, josta oli jo tullut ukaasi, että koska maksut viivästyivät, tytär pitäisi muuttaa halvempaan kunnalliseen hoitopaikkaan. Tytär oli ansainnut parasta mahdollista hoitoa. Pakko tehdä lisää rahaa jollakin keinoin. 

Fiona Bartonin dekkari Yksi meistä katoaa oli yllättän koukuttava uuden sarjan aloituskirja. Dekkarissa oli yksi kadonnut, mutta kellarin pimennoista löytyi myös uhri. Mitä oikein tapahtui pienessä rantakylässä, jossa muualta muuttaneita ei suvaittu. Entäs mitä tapahtui heille, jotka joutuivat poliisin puhutteluun?

 

Fiona Barton, Yksi meistä katoaa ****

suom. Tiina Kähkönen ja Riitta Kurki

Bazar 2023

s. 397

Local Gone Missing 2022

Dekkari

4 kommenttia:

 1. Minulle ei jäänyt oikein mitään mieleen tästä kirjasta... Ehkä pitäisi myöhemmin yrittää lukea uudestaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkäsin varsinkin Elisestä. Kirjailijalla on yllättävä tapa syventyä henkilöiden tarinoihin takautuvasti. Pitää tsempata itseä lukiessa, että pysyy kärryillä juonista.

   Poista
 2. Tämä on minulle tuntematon kirjailija. Kirja vaikuttaa kiinnostavalta. Ehkä kesälukemistoon, kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on vahva suositus tästä kirjasta ja myös aiemmista Bartonin dekkareista. Niissä on koukuttava psykologinen ote. Päähenkilö on tässä uudessa sarjassa todella hyvä. tuskin maltan odottaa seuraavaa sarjan dekkaria.

   Poista