Sonja itkeskeli pöydän alla kun faija oli kännipäissään äkämystynyt jostain ja löi mutsia tai kun mutsi oli kimpaantunut jostain ja löi Sonjaa, mutta Sofia olisi paukauttanut sekä faijaa että mutsia ja olisi urheasti ja rohkeasti ottanut selvää kaikista salaisuuksista ja arvoituksista ja juurikin siitäkin irtireväistyn kuvan haamusta, jonka äärelle me hiljennyimme ja hämmennyimme aina Karjalanmuisteluiltana.
Anja Kaurasen (Snellman) esikoisteos Sonja O kävi täällä ilmestyi vuonna 1981. Kirjailija kertoi eräässä haastattelussa tehneensä kirjaa seitsemän vuotta. Muistan nuorena, kun luin kirjan ensimmäisen kerran, että heti ensimmäiset sivut olivat tae siitä, että tätä kirjaa tullaan rakastamaan tai vihaamaan tai sekä-että. Ja näin on käynyt. Lisäksi Sonja O kävi täällä on ollut parhaiten myyty suomalainen esikoiskirja kautta aikojen.
Löitkö sinä faija mutsia silloinkin kun se oli paksuna Viipurissa? Löitkö nojatuolilla, löitkö raukkamaisesti takaapäin niin kuin silloin kerran kun minä olin pieni ja sydämeni melkein seisahtui lopullisesti. Minä nettoan nyt! Vastatkaa! Kaikkihan me ollaan toisillemme velalliset vai mitä? Mikä surujen säästämisen sukanvarsi minä olin? Mikä kaihon säästöpossu teille? Miksi te sen kaiken minuun sijoititte, kenen kaipuun korkeat korot nämä ovat? Minun penskanmieleni pienen evakkokirstun pohjalle ropisivat ne teidän nyyhkymynttinne kaikki. Joka ainoa Karjalan Lantti.
Ei ihme, että kirja sai J.H. Erkon palkinnon, sillä se iloittelee, se räyhää, se parodioi ja se diivailee. Se on lyönyt luun kurkkuun monelta taholta, joita en lähde luettelemaan, sillä niitä luetellaan sangen hulvattomasti kirjan sivuilla. On varmasti koskenut ja koskettanut, kun nuori nainen on pistänyt pimppansa valloilleen ja vielä leveilee sillä.
Taisi mennä 80-luvun niuhottajilla tabut vääriin kurkkuihin, kun tavasivat kirjan sivuilla Sonjan puuhista! Ja voi olla, että tämän päivän niuhottajiakin alkaa yskittämään Sonja O:n seurassa, sillä nuori Sonja O on mahtavan räävitön.
Ja sitten tuli pitkä litania miehiä, nuoria kundeja ja vanhoja jääriä, liuta nimettömiä jätkiä hullun sihvilällä, irtomiehiä miljoonakaloja, keitä vain kenen lantion kiikkerään liikkeeseen silmäni jäi kiikkiin Kosmoksessa tai Vanhan Kellarissa tai Bulevardiassa ja lopulta ihan missä vaan puolivillaisissa pikkuräkälöissä. Suudelmat eivät olleet vielä kuivuneet, fritsut eivät vielä himertyneet, pillun syke vielä laantunut kun minä jo valloitin seuraavaa.
Ei kenenkään mielenterveys kestä kurjan lapsuuden muistoja, ei kestä. Ei kestänyt Sonja O vanhempiensa riitoja ja alkoholinhuuruista elämää, ei lyöntejä, ei pelkoja, ei isän pelottavia sormia ja lyöntejä, ei äidin vihaa ja ilkeyttä. Oma viha kumpusi syvältä. Oma luottamuksen puute, oma turvattomuus. Kuka rakastaa minua oikeasti? Turvaton käytös kostautui lopulta.
Minä en pääse pakoon. Minä olen kuin pihkatahnassa tempoileva hyönteinen sata miljoonaa vuotta sitten. Meripihkan sisällä kaunis kärsimys.
Sonja O kävi täällä oli klassikko jo syntyessään. Anja Kauranen kertoi 70-80-lukulaisten nuorten käytöksestä, kielestä, mielenterveysongelmista, yhteiskunnallisista ongelmista. Lisäksi kirjan sivuilta löytyi yhteiskunnan historiallisia teemoja, karjalaisten muutto Suomeen sekä 70-80-luvun poliittista ja kulttuurista liikehdintää. Sonja O kävi täällä revittää lukuhermoja moneen suuntaan, mutta se oli varmaa, että viihdyin tarinan seurassa alusta loppuun saakka.
Anja Kauranen, Sonja O kävi täällä
Wsoy 1981, 5. painos
s. 275
Oma kirjahylly
Klassikohaasteeseen lukemani kirjat:
1. Émile Zola: Nana
2. Veijo Meri: Manillaköysi
3. Maria Jotuni: Huojuva talo
4. Maiju Lassila: Tulitikkuja lainaamassa
5. Aila Meriluoto: Peter-Peter
6. Annikki Kariniemi: Erään avioliiton anatomia
7. Ken Kesey: Yksi lensi yli käenpesän
8. Timo K. Mukka: Tabu
9. Hannu Salama: Juhannustanssit
10. D. H. Lawrence: Lady
Chatterleyn rakastaja
11. Lassi Sinkkonen: Solveigin laulu
12. Anja Kauranen: Sonja O kävi täällä
Haasteen vetäjänä toimi Gregorius Jotakin syötäväksi kelvotonta-blogista. Kiitokset vetäjälle.