maanantai 1. lokakuuta 2012

Rosamund Lupton: SisarOlen aina toivonut itselleni sisarta, mutta onneksi minulla on sentään kolme veljeä. Uskon, että siskon kanssa minulla olisi yhtä läheiset välit, kuin Rosamund Luptonin Sisar-kirjan Beellä ja Tessillä. Sisar (Sister 2010, suom. 2012) kertoo isosiskosta, joka asuu Yhdysvalloissa, mutta on kotoisin Iso-Britanniasta. Eräänä päivänä hän saa puhelun äidiltään, joka ilmoittaa nuoremman siskon katoamisesta. Beatrice lentää samana päivänä Lontooseen etsimään siskoaan.

Muutaman päivän päästä sisko löytyy kuolleena. Tess on synnyttänyt kuolleen lapsen ja poliisi ja kuolinsyytutkija uskovat, että hänellä oli synnytyksen jälkeinen psykoosi ja hän teki itsemurhan, mutta Bee ei usko siskonsa tehneen itsemurhaa mm. siksi, että Tess on katolinen. Poliisi pitää Tessiä kevytkenkäisenä ja huumeidenkäyttäjänä, koska hän opiskeli taidealaa ja ruumiinavauksessa hänestä löytyi vahvoja huumeita. Bee aloittaa sinnikkään syyllisen etsimisen ja astuu useiden henkilöiden varpaille. Myös murhaaja kokee olonsa uhatuksi ja häiritsee Been tutkimuksia.

Kirjan sivuilla Bee kertoo siskolleen tarinaa murhaajan etsinnöistään, siskon hautajaisista ja siitä, mitä hän on tutkimuksissaan saanut selville. Lukija ymmärtää lopulta tarinasta, että murhaaja on virittänyt Beelle pirullisen ansan. Bee yrittää sinnitellä hengissä kertomalla tarinaa kuolleelle siskolleen. Miten Been käy? Lukekaa ihmeessä.

Kirjan tarina on surullinen, kun Bee käy läpi omia tuntemuksiaan ja muistojaan siskostaan. Valtava syyllisyys painaa Beetä, sillä hän oli luvannut olla siskonsa tukena synnytyksessä. Siskoksilla oli myös veli, joka kuoli nuorena geneettiseen sairauteen, jota myös Tessin poika lääkäreiden mukaan sairasti. Kirjan juonikuvioihin on siis sekaantunut kansainvälinen tutkimuslaitos ja dna-tutkimukset hiirillä sekä rohkeat geeninvaihtokokeilut ihmisillä.

Rosamund Lupton, Sisar ****
suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi
Gummerus 2012
s. 404
Sister 2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti