maanantai 26. syyskuuta 2022

Mikael Helasvuo: Elisabethin kakku ja muita novelleja

 

 

Vasta nyt huomasimme, miten paljon tilaa Igor oli vienyt. Aina se oli pulputtamassa ja neuvomassa, Igor siellä, Igor täällä. Kesti kauan ennen kuin elämisen rytmi palautui ennelleen ja talo rupesi hengittämään omillaan.

Mikael Helasvuon esikoisteos Elisabethin kakku ja muita novelleja sisältää 13 novellia. Jo kirjan nimi on todella herkullinen ja lukemaan houkutteleva.

Ensimmäinen novelli oli nimeltään Kaivo. Siinä iäkäs mies muisteli lapsuutensa aikaa toisen maailmansodan aikana, kun vangiksi jäänyt venäläinen sotilas tuli lapsuudenkotiin rengiksi.

Pastori Naukkarista huimasi. Hän katseli vaimoaan, jonka oli aamulla piessyt Herran antamin voimin.

Novellissa, nimeltään Joulukirkko, seurattiin kirkonmenoja joulun aikaan. Voisi luulla, että joulukirkko olisi rauhallinen, mutta pastori Naukkarinen oli kaikkea muuta kuin rauhallinen tyyppi. Hän oli suorastaan oksettava siinä mitä oikeutti itsensä tekemään. Perhehelvetti voi olla missä perheessä tahansa, myös kirkonmiesten perheissä.

Vaara ei kuitenkaan ollut ohi, sillä kohta näimme suden palanneen vieraaksemme, entistä vihaisempana.

Kirjan loppunovellina oli Elisabethin kakku, jossa oli kaksi osaa. Ensimmäinen osa sijoittui aikaan, jolloin liikuttiin hevosreellä. Matkasta kreivittären luokse tuli pelottava, kun kaksi nälkäistä sutta yritti käydä matkallaolijoiden kimppuun. Toinen osa sijoittui nykyaikaan. Novelleja yhdisti talviaika, isoäidit sekä lapsenlapset sekä kananmunat. 

Mikael Helasvuon Elisabethin kakku ja muita novelleja matkasi 1700-luvulta nykyaikaan raikkaan yllättävästi. 

 

Mikael Helasvuo, Elisabethin kakku ja muita novelleja

Aviador 2022

s. 200 

Novellikirja

6 kommenttia:

  1. Kuulostaapa mukavan erilaiselta. Jotenkin tuntuu, että novellistit käyttävät vähän hurjemmin mielikuvitustaan ja novelleissa on usein kaikenlaista erikoista. Mieleeni tulee nyt erityisesti Marko Järvikallaksen kokoelma Sano jotakin kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marko Järvikallaksen Sano jotakin kaunista oli huippumahtava novellikirja. Tykkään sellaisesta rososta, mitä Järvikallas kirjoittaa.
      Tämä on sitten erilainen novellikirja, mutta kiinnostavan erilainen.

      Poista
  2. Tästä kirjasta en ollut kuullutkaan. En ollut aikoihin lukenut novelleja, mutta juuri viime aikoina ne ovat taas kiinnostaneet. Luin muutama viikko sitten yhden Sari Vuoriston novellikokoelman, ja voisin nyt jatkaa enemmänkin novellien parissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin luen ihan liian vähän novelleja. Pitäisi muistaa varata itselle jokin novellikirja, jota lukea aina silloin tällöin. Tällä hetkellä olen varannut seuraavan klassikkokirjan, joka on hurjan pitkä ja jota sitten luen pitkään...

      Poista
  3. Osuin ihan muuta reittiä blogiisi ja ennestään tuntematon, erikoinen kirjan nimi kiinnitti huomioni. Laitoin jo kirjan varaukseen. Tästä otan nimittäin kopin Helmet-haasteen novellikokoelmaksi joten kiitos paljon vinkistä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Jane, että nappasit kopin tästä kirjasta. Uskon, että viidyt kirjan novellien parissa.

      Poista