torstai 15. helmikuuta 2024

Toshikazu Kawaguchi: Ennen kuin kahvi jäähtyy

 


Kazu nyökkäsi hienoisesti ja kohotti hitaasti oikealla kädellä hopeapannun tarjottimelta. Hän katsoi syrjäkarein Fumikoon ja aloitti sanoen: "No niin."

"Ennen kuin kahvi jäähtyy..." hän kuiskasi.

Japanilaisen Toshikazu Kawaguchin Ennen kuin kahvi jäähtyy on ihanan yliluonnollinen teos. Kirjan loppupuolella tarvitsin nenäliinoja, sillä loppupuolen tapahtumat pakahduttivat jo tunteeni, ja kyyneleet valuivat valtoimenaan. Voin hyvin kuvitella, että joillekin toisille lukijoille tapahtumat voisi kokea päinvastoin kuin minä, mutta sen lupaan, että kirjan tarinoissa koetaan tunteita todella paljon.

Tyttö oli tulevaisuudesta, muttei olisi näyttänyt yhtään oudolta ulkona kadullakaan, jos vain rasittavat säännöt eivät olisi estäneet häntä lähtemästä tuolilta. 

Ennen kuin kahvi jäähtyy teoksessa oli Tokiossa eräällä sivukadulla kahvila nimeltään Funiculi Funiculá.  Kellarikahvilassa oli vain muutama pöytä ja yhdessä tuolissa oli mahdollisuus matkata menneisyyteen, ja kirjaa lukiessa huomattiin, että siinä pystyi matkaamaan myös tulevaisuuteen. Kirjassa oli neljä tarinaa: Rakastavaiset, Aviopari, Siskokset ja Äiti ja lapsi

Lähtiessäsi tulevaisuuteen sinä tähtäsit kymmenen vuoden päähän, mutta päädyitkin jonkin virheen takia viidentoista vuoden päähän.

Toshikazu Kawaguchin esikoisromaani Ennen kuin kahvi jäähtyy on syntynyt näytelmän pohjalta, sillä kirjailija on tuottanut, ohjannut ja kirjoittanut näytelmiä. Kirja on niin koukuttava, että luin sen yhdellä kertaa kannesta kanteen. Uskon, että nauttisin suuresti myös näytelmästä, joka on kirjan pohjalla. Kirjassa on aika paljon henkilöitä ja alkuun oli vaikea hahmottaa esim. henkilöhahmojen ikää ja sukupuolta, kunnes heistä kerrottiin tarkemmin tarinoiden edetessä.

Toshikazu Kawaguchin teos Ennen kuin kahvi jäähtyy kietoi kiehtoviin aikamatkailun tunnelmiin. 


Toshikazu Kawaguchi, Ennen kuin kahvi jäähtyy *****

Suom. Markus Juslin *****

Bazar 2024

s. 236


 

4 kommenttia:

  1. Huikea ajatus, että olisin nähnyt itseni jossain vaiheessa 15 vuotta myöhemmmässä ajassa. Menneisyyteen matkaaminen tuntuu turvallisemmalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen sinulle tätä kirjaa lämpimästi. Olen aina ajatellut, että Japanissa juodaan vain teetä, mutta näköjään siellä on myös kahviloita. Tämä kahvila oli todella erikoinen.
      Minulle sopisi varmaan se tulevaisuuteen matkaaminen :)

      Poista
  2. Tuntuupa elämykselliseltä ! Pääseeköhän tarinassa matkaamaan omaan menneisyyteensä vai ollaanko siellä menneisyydessä jossain vieraassa maisemassa? Olisi ihan hurja ajatus päästä käymään vaikka omassa lapsuudenkodissaan. ☘️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen sinullekin tätä lämminhenkistä ja sydämellistä kirjaa, jonka ajatuksena on halu kokea jotakin syvempää jostakin kokemuksesta. Vain pienen hetken kokemus samassa kahvilassa, sen ajan, jonka aikana kahvi ei vielä ehdi jäähtyä, tai muuten muuttuu...

      Poista