keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Naisen tie -lukuhaasteen koontipostaus

Marika Oksa haastoi lukemaan elämäkertoja ja muistelmia haasteessaan Naisen tie. Haaste oli kuin minulle tehty, sillä rakastan elämäkertoja ja muistelmia. Tykkään myös autobiografeista, joissa sekoitetaan sulavasti faktaa ja fiktiota lukijan iloksi. Lupasin Marikalle lukea ainakin Tove Janssonista tehdyn elämäkerran, jonka sain sen ilmestymisvuonna joululahjaksi. Kirja on jostakin syystä pysytellyt pitkään lukulistalla, mutta onneksi luin sen nyt tämän haasteen aikana, sillä kirja on todella hyvä. Tove on yksi lempikirjailijoistani ja ihailen hänen upeaa uraansa.


Toinen lempikirjailijoistani eli ruotsalainen Astrid Lindgren kirjoitti päiväkirjoja toisen maailmansodan aikana. Lindgren paneutui tosissaan tallentamaan toisen maailmansodan vaiheita. Näistä päiväkirjoista on nyt postuumisti julkaistu kirja, jota suosittelen kaikille, sillä se on hyvin kattava mm. lehtikuvien ja –artikkeleiden vuoksi. Päiväkirjoissa tulee esille myös Lindgrenin oma elämä tuona aikana.

Lindgren Astrid: Sotapäiväkirjat 1939-1945 

Yksi vuoden 2017 upeimmista novellikirjoista on Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia. Novellit sisältävät kirjailijan omakohtaisia kokemuksia mm. alkoholismista. Suosittelen lukijoille tätä raadollisen koskettavaa kirjaa. Berlin onnistui loppuvuotensa olemaan raitis, jota hän oli yrittänyt vuosikaudet.


Ranskalaisen Simone de Beauvoirin lyhytromaani Lempeä kuolema kertoo kirjailijan äidin viimeisistä viikoista sairaalassa. Kirja ei ole pelkästään sairaalakertomus, vaan se sisältää myös muuta kerrontaa mm. äiti-tytär-suhteesta ja kirjailijan omasta elämästä.

de Beauvoir Simone: Lempeä kuolema

Anna-Leena Härkönen kirjoittaa napakoita kolumneja, joita luen mielelläni. Hän katselee elämää tarkkailijan roolissa, hiukan syrjässä, mutta kuitenkin terävästi kiinni omaa elämää sivuavissa tapahtumissa.


Annikki Kariniemi tuli tutuksi, kun luin Rosa Liksomin teoksen Everstinna, joka kertoi Kariniemen ja hänen miehensä kurjasta avioliitosta. Kiinnostuin Annikki Kariniemestä ja huomasin, että hän on kirjoittanut myös omakohtaisen kirjan avioliittohelvetistään. Todella raaka avioliitto, mutta kirja on hienosti kirjoitettu.

Kariniemi Annikki: Erään avioliiton anatomia

Yksi Miss Suomi kruunun haltijoista, jonka suurin osa tunnistaa julkisuudesta, on Virpi Miettinen. Hänen elämäkertakirjansa nimi on Tuhma prinsessa.

Miettinen Virpi ja Tuula Nieminen: Tuhma prinsessa 

Toimittaja Anni Saastamoinen on tuttu somemaailmasta. Hän ilmaisee itseään räväkästi ja suurelle osalle hänen seuraajistaan ja kavereistaan tuli yllätyksenä, että hän sairastui masennukseen. Tästä ajasta hän on kirjoittanut rosoisen Depressiopäiväkirjat teoksen.

Saastamoinen Anni: Depressiopäiväkirjat  

Pauliina Vanhatalo on noussut yhdeksi lempikirjailijoistani. Hänen edellinen omakohtainen kirjansa oli koskettava Keskivaikea vuosi. Tälle kirjalle hän kirjoitti jatkoa kirjassa Toinen elämä, joka kuvaa omakohtaisia keski-ikäistymiseen liittyviä ajatuksia.

Vanhatalo Pauliina: Toinen elämä

Rosa Liksom kirjoitti huikean murreteoksen Everstinna, jonka kirjablogistit valitsivat vuoden 2017 parhaaksi kotimaiseksi kirjaksi. Kirja kertoo Annikki Kariniemen ja hänen miehensä vaikeasta avioliitosta.

Liksom Rosa: Everstinna

Selja Ahava kirjoittaa loistavia teoksia, joiden rosoisuus koskettaa minua tunnetasolla. Valitsin tämän hänen omakohtaisen kirjansa vuoden 2017 parhaaksi kotimaiseksi kirjaksi. Hänen miehensä ilmoitti haluavansa vaihtaa sukupuolta ja kirja kertoo tästä muutoksesta kirjailijan tuntemuksin.


Birgitta Ulfsson on kaikkien rakastama näyttelijä ja halusin lukea hänestä tehdyn elämäkerran heti, kun näin sellaisen ilmestyvän.


Kati Tervo on kirjoittanut upean autobiografin taiteilija Ellen Thesleffistä.

Tervo Kati: Iltalaulaja 

Koko Hubara nousi lukijoiden tietoisuuteen kirjallaan Ruskeat tytöt. Hänellä on myös samanniminen blogi. Kirja on omakohtainen ja kuvaa hänen elämäänsä Suomessa suomalaisena, mutta erinäköisenä kuin muut. Kirjablogistit valitsivat kirjan vuoden 2017 parhaaksi tietoteokseksi.


Pidin kovasti tietoteoksesta ERROR – Mielen häiriöitä, joten halusin lukea Elina Järven ja Olga Poppiuksen uusimman tietoteoksen Elämäni ennen kuolemaa. Kirjassa on viisitoista elämätarinaa, jotka Olga Poppius on kuvittanut.

Järvi Elina ja Olga Poppius: Elämäni ennen kuolemaa

Lämmin kiitos Marikalle lukuhermoja kutkuttavasta haasteesta. Toivottavasti näistä kirjoista löytyy vinkkejä lukijoille, jotka etsivät elämäkertoja, muistelmia tai teoksia, joissa on sekä faktaa että fiktiota.

6 kommenttia:

 1. Voi Mai, miten ihania kirjavinkkejä. Muutaman olen näistä lukenut. Parhaillaan luen Birgitta Ulfsson -kirjaa, se on meillä lukupiirikirjana. - Mukavaa alkavaa toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli <3
   Birgitta Ulfssonista tehty elämäkerta on mahtava, ei sanotuksi saa, miten ihana. Kirjasta huokuu Birgitta ja hänen persoona upealla tavalla.
   Teillä on ihana lukupiiri!

   Mukavaa toukokuun alkua :)

   Poista
 2. Hieno lista. Mitä kautta onnistuit saamaan käsiisi tuon Kariniemen kirjan? Everstinnan jälkeen olisin itsekin halunnut sen lukea, mutta siihen oli hurjasti varauksia ja äsken vielä tarkistin, niin kirjoja on yksi ja varauksia 104. Siinä voi tovi vierähtää ennen kuin kirjan saa käsiinsä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Omppu :)
   Hupsista, onpas Erään avioliiton anatomiasta tullut suosittu ja varmasti Everstinnan myötävaikutuksella. Luin Everstinnan heti kun se oli ilmestynyt ja laitoin Kariniemen kirjan heti varaukseen kirjastosta. Sain sen melkein heti luettavaksi.
   Erään avioliiton anatomia on sen verran kiinnostava teos, että kannattaa odottaa sen tulemista. Ihme, että siitä ei ole otettu uusintapainosta!

   Poista
 3. Onpa komea lista kirjoja naisten elämistä, paljon ehdit lukea. Tuttuja nimekkeitä, mutta ainoastaan Iltalaulajan olen itse lukenut. Se oli viehättävä kirja ja kiinnostuin sen myötä Ellen Thesleffin taiteestakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula <3
   Ihmettelin itsekin, että miten niitä on noin paljon. Kirjoitin näköjään Thesleffin väärin, ja bloggeri ei päästä korjaamaan. Thesleffistä onkin ilmestynyt useampi kirja parin vuoden aikana.

   Poista