keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Kirjastokysymyksiä eli #libraryloverstag



Kirjastokysymyksiä eli #libraryloverstag

Löysin tämän kivan haasteen Kuunnellut äänikirjat-blogista. Haasteen on tehnyt myös mm. Kirjaimia-blogi ja Oksanhyllyltä-blogi. Kuvat ovat Turun pääkirjaston vanhasta ja uudesta osasta.


1. Kuinka usein käyt kirjastossa?
Käytän kirjaston verkkopalveluja melkein päivittäin, jossa varaan kirjat, selailen uutuuksia, jne. Haen ja palautan kirjat palautusautomaatilla kirjastossa. Käyn kerran tai kahdesti kirjastossa joka viikko. Se riippuu siitä, onko minulle tullut lainattavaa tai onko minulla jokin kirja, joka pitäisi palauttaa nopeasti.

2. Lainaatko enemmän kirjoja kuin ehtisit ikinä lukea vai valikoitko teoksia huolellisesti, jotta ehtisit lukea ne ennen eräpäivää?
Valikoin tarkkaan mitä luen, ehkä olen liiankin valikoiva, joten pidän aika tarkkaa lukua siitä, että ehdin lukea kirjat ennen eräpäivää. Kirjastopisteessä on yksi ihana ihminen, jonka kanssa juttelemme ja jaamme toisillemme hyviä lukuvinkkejä. Aika usein jutustelu siirtyy koiriin ;)

3. Minä ikäisenä sait ensimmäisen kirjastokorttisi?
Olen lainannut ensimmäiseltä luokalta lähtien kirjoja kirjastosta. Olin silloin 6-vuotias. Mutta en muista, sainko mitään kirjastokorttia.

4. Etsitkö kirjastosta vain etukäteen valikoimiasi kirjoja vai tartutko mihin tahansa, mikä vaikuttaa kiinnostavalta?
Etsin kirjastosta yleensä etukäteen valikoimiani kirjoja. Totta kai haluan vähän katsella, ainakin uutuuskirjojen hyllyn, ja toisinaan sieltä lähtee mukaan kiinnostavalta vaikuttava kirja.

5. Lainaatko kirjastosta kirjojen lisäksi elokuvia, musiikkia, äänikirjoja tai jotain muuta?
Nykyisin kirjastoista voi lainata luistimista ompelukoneisiin ja kaikkea siltä väliltä. Huomasin, että Turun pääkirjastosta voisi lainata myös kirkasvalolampun. Sitä voisi joskus talvella lainata. Kirjastosta saa myös lainata lippuja jääkiekkomatseihin tai näytelmiin. Sitä näytelmälippua voisin varata. Olen lainannut myös elokuvia ja äänikirjoja. 



6. Miltä osastolta lainaat yleisimmin kirjoja?
Luen viihdettä ja jännityskirjoja, elämäkertoja, historiaa ja tietokirjoja, joista suurin osa tulee kaunokirjalliselta osastolta. Luen kyllä nuortenkirjoja ja lastenkirjoja, ja varsinkin lastenosastolla on kiva vierailla, jos on lapsia mukana. Kaunokirjallisuus, jota luen yleisemmin, löytyy vanhasta pääkirjaston rakennuksesta, joka on todella sympaattinen ja vuodelta 1903. Sen rakennutti kauppaneuvos von Rettig Turun kaupungille. Se edustaa myöhäisrenesanssia ja esikuva oli Tukholman ritarihuone. Ensimmäinen kerros suunniteltiin työväestön kansankirjastoksi ja toinen kerros sivistyneistön kaupunginkirjastoksi. Nämä yhdistyivät vuonna 1912 Turun kaupunginkirjastoksi.
Uudella puolella vuodelta 2007 on lehtienlukusali, tietokoneet, lasten- ja nuortenosastot jne. Yläkerroksesta löytyy lisää luettavaa tieto-osastolta. Käyn siellä tosi harvoin.
Yleensä käytän kauppakeskuksen sivupistettä, josta haen ja palautan kirjat ja toisinaan luen lehdet. 



7. Mikä on parasta kirjaston käyttämisessä?
Kirjaston käyttämisessä on hienoa, että siellä on yleensä ne kirjat, joita haluaisin lukea. Joillakin suosituilla kirjoilla voi olla satoja kirjavarauksia, joten pitää vain malttaa odottaa, kyllä ne kirjat tulevat jossakin vaiheessa itselle lainaan. Kirjojen lainaaminen on myös ilmaista, joka on kerrassaan hieno asia.
Rakastan kirjojen lukemista, joten rakastan myös kirjastoja, ja olen iloinen, että niitä on olemassa. Nykyisin verkkokirjastojen aikakaudella olen vähentänyt kirjastossa oloaikaa. Muistan, miten nuorena tyttönä istuttiin kavereiden kanssa kirjastossa lukemassa lehtiä ja viettämässä aikaa. Niitä aikoja on vähän ikävä. Muistan myös hyvin ajat, mitkä vietin kirjastossa omien lasten kanssa. Kommelluksia riitti vilkkaiden lasten kanssa. Parasta kirjaston käyttämisessä on mielestäni se, että kirjasto on ollut olemassa pitkään ja toivon sille pitkää ikää myös jatkossa. 
Kirjasto on ikioma ystävä meille kaikille.

6 kommenttia:

  1. Ihanat vastaukset!
    Kirjasto on kyllä hyvä paikka ja mielellään matkoillakin vierailen kirjastoissa. Mm. Oodi on käyntilistalla. Tuo Turun kirjastokin kuulostaa mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu :)
      Tykkään tosi paljon Turun pääkirjastosta, mutta Turusta löytyy aika symppiksiä sivukirjastoja. Olen myös vieraillut mm. Oodissa, Metsossa, Kaarinan, Raision, Naantalin, Paraisten, Liedon, Inarin ja Ivalon kirjastoissa sekä Oulussa asuessa kaikki Oulun kirjastot tulivat tutuiksi.
      Kirjastot kiinnostavat :)

      Poista
  2. Tämä on kiva haaste, minäkin taidan tehdä jossain välissä. Käytän tosi paljon kirjastoja, itselle ostan vain muutaman kirjan vuodessa, ei ole mitään hinkua eivätkä ne oikein minnekään mahtuisikaan. Aurinkoista vappua Mai.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta :)
      Tee ihmeessä sinäkin tämä haaste, kun olet kirjastojen suurkuluttaja. Kirjojen ostaminen on kyllä vähentynyt, kun kirjastosta saa hyvin ne kirjat, mitkä haluan lukea. Meilläkin on tilapula. Olisi ihana, jos kotona olisi kirjasto, mutta näin astmaattiselle se olisi huono asia.

      Aurinkoista vappua Riitta :)

      Poista
  3. Elämänlaatu kyllä huononis todella paljon, jos ei ois kirjastoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä Laura. Elämänlaatuun on vaikuttanut kovasti kirjastojen ollessa kiinni nyt koronan aikana. Kirjastot ovat suosittuja ja sen näkee kävijämääristä. Monelle se on ainoa paikka hoitaa asioita tietokoneilla ja pitää yhteyksiä lähimmäisiin, jotka ovat kaukana. Lehtien lukeminen on suosittua. Ja siellä voi tavata ystäviä. Minulle kirjasto on kirjojen aarrepaikka.

      Poista