torstai 9. huhtikuuta 2020

D. B. John: Pohjoisen tähti



Meri oli tyyni sinä päivänä, kun Soo-min katosi.

Lontoolainen kirjailija D. B. John on kirjoittanut jännittävän vakoojatarinan Pohjoisen tähti, joka ampaisi heti lukemieni jännityskirjojen parhaimmistoon. Kirjasta on tulossa jatkokirja, joten jännitystä on tiedossa lisää. Se, mikä teki kirjasta aivan mahtavan, on kirjan tapahtumien sijoittuminen Pohjois-Koreaan.

Tietysti toivon jatkokirjaankin vierailuja kyseisessä maassa, sillä tuo perinnöllinen marxilainen monarkia on ollut huippueristetty muusta maailmasta. Tiedämme vain johtajan, maan ampumat ohjuskokeet, kuvamateriaalin, minkä he itse julkaisevat sekä kansalaisten nälkiintymisen, josta on kurja kuulla. Kirjailija on vieraillut Pohjois-Koreassa ja kirjoittanut yhdessä pohjoiskorealaisen Hyeonseo Leen kanssa hänen pakomatkastaan Etelä-Koreaan kirjan nimeltään Seitsemän nimen tyttö.

Cho Sang-ho tarkasteli näkymää eteläpuolelta istumapaikoilta, jotka oli varattu hänen perheelleen. Hänen arvoasemansa ulkoministeriössä vastasi everstiluutnantin arvoa, ja hänen paksukankainen juhlaunivormunsa, joka oli harvoin käytössä, kutitti ja sai hänet hikoilemaan epämukavasti. Vasemmalta puoleltaan hänellä oli hyvä näköala Kansan suurelle opintosalille ja parvekkeelle, missä johto otti tervehdyksen vastaan. Hän näki Sungri-kadun päähän asti siihen suuntaan, josta paraati tulisi.

Yksi kirjan päähenkilöistä oli yllä olevassa lainauksessa oleva everstiluutnantti. Huolimatta siitä, että hänellä ja hänen veljellään oli korkeat virat, he eivät voineet elää ilman pelkoa. Jossakin kirjan vaiheessa hän tutustui kirjan toiseen päähenkilöön, yhdysvaltalaiseen Jennaan, jolla oli henkilökohtaiset syyt tulla vierailemaan Pohjois-Koreassa. Pohjois-Koreassa seurattiin myös erään pohjoiskorealaisen rouva Moonin jokapäiväisiä selviytymiskeinoja ja ikäviä muistoja eri gulageista.

Vastapäätä Jennaa, kumaraisena tuolissaan, oli Kaksituhattaluvun johtotähti, Rakas johtaja, mies, jonka kuva oli veistetty marmoriin, valettu pronssiin, maalattu öljyvärein, massatuotettu julisteiksi, kuvioitu suuriksi lasimosaiikeiksi, esitelty satojen tuhansien koululaisten kohottamissa värikorteissa ja projisoitu pilviin taivaalla.

Jenna oli huippuälykäs agentti, joka oli värvätty työhönsä korealaisen ulkonäkönsä, kielitaitonsa ja älykkyytensä ansiosta. Ennen agentin uraa, hän oli yliopiston professori. Jenna traumatisoitui, kun hänen kaksossiskonsa katosi opiskellessaan Etelä-Koreassa. Tämä kaksosteema kiinnosti minua kovasti, sillä poikani ovat kaksosia ja hyvin läheisiä toisilleen.

Kirjailija avaa kirjan lopussa pohjoiskorealaisia teemoja, jotka liittyvät tarinaan. Ensimmäinen teema on sieppausohjelma, sitten seuraa mm. gangsteridiplomaatit ja huumeet, gulagit, sukupolvelta toiselle siirtyvä syyllisyys, leiri 22 ja ihmiskokeet, sekä lopuksi raketit ja ohjukset. Näistä teemoista, joista löytyy aineistoa ja kuvamateriaalia sekä loikanneiden ihmisten kertomuksia ja kirjoja, John D. B. John on kirjoittanut huikean vakoojatrillerin. Jatkokirjaan toivon tarinaa toisen kaksosen vaiheista Pohjois-Koreassa. Suosittelen kirjaa vakoojatrillereiden ystäville ja heille, joita kiinnostaa Pohjois-Korea.

D. B. John, Pohjoisen tähti *****
suom. Kristiina Vaara
Bazar 2020
s. 509 + 9s. kirjailijan huomautus + suositeltua lukemista + sanasto
Star of the North 2018
Vakoojatrilleri

6 kommenttia:

  1. Erinomaisen mielenkiintoinen ja jännittävä Pohjois-Korean visiitti. Tämän tähden myötä tuli polskahdettua pää edellä ump'sukkulaan kylmään ja osin hyiseenkin veteen, mutta kannatti.
    Monisyinen, värikäs ja hätkähdyttävästi avaava dekkari, joka kuvaa tyystin vierasta ajattelumaailmaa ja yhteiskuntajärjestelmää tämän kuitenkin yhden ja samaisen, ainoan taivaankantemme alla. Jatkoa odotellen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka mukavasta kommentista :) Tämä oli erittäin hyvä vakoojatarina. Hienoa, että joku on kiinnostunut kyseisestä maasta ja kirjoittaa näin vetävän tarinan, joiden taustalla on faktaa.

      Poista
  2. Pohjois-Korea kiinnostaa aina! Kiva kuulla, että tykkäsit tästä. Kyllä minunkin pitäisi uskaltautua lukemaan tämä jossain vaiheessa, vaikka aika paksu kirja onkin minun makuuni... En tiennytkään, että D. B. John on ollut mukana kirjoittamassa Seitsemän nimen tyttöä. Sen olen joskus lukenut ja omasta hyllystä se löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja avaa silmiä Pohjois-Korean tilanteesta, varsinkin pelosta ja siitä sukupolvelta toiselle hyppivästä syyllisyydestä. Kirjailija kertoo kirjan lopussa tutkittua faktaa Pohjois-Koreasta niistä asioista, joista hän kirjoittaa.
      Kieltämättä Pohjois-Korea kiinnostaa, mutta ei niin paljon, että matkustaisin sinne. Siinähän voisi käydä huonosti. Mutta haluan lukea maasta tehtyjä kirjoja.

      Poista
  3. Minuakin kovasti kiinnostaa tämä kirja.
    Toivottavasti tulisi pian äänikirjaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kirja kiinnostaa sinua Satu. Tämä kirja on jännityskirjojen huippuja. Suosittelen.

      Poista