keskiviikko 10. huhtikuuta 2024

Paula Noronen: Yökoulu ja paha pulpetti

 


Hyvää yötä, rakkaat hirviöni, opettaja Kaarina Kammonen toivotti.

Paula Norosen Yökoulu ja paha pulpetti jatkaa Yökoulu-lastenkirjasarjaa, jonka päähenkilönä toimii Paavo Zombinen, joka on ihan tavallinen zombi ja Martta Vampyyri, joka on ihan tavallinen vampyyri. He siis ovat Yökoulun oppilaita, ja Yökoulua käydään vain öisin. Opettajana toimii Kaarina Kammonen. Olisi ollut vuorossa äidin kielen koe, mutta se peruttiin.

Nyt pidetään pulpetinsiivoustalkoot!

Yökoulun oppilaat osaavat myös sotkea, joten siivous oli aiheellinen. Siivoamisesta on hyvä puhua lasten kanssa, ja uskonpa, että lapsista tulee innokkaita siivousapulaisia, kun siivous ei ole liian vaikeaa. 

Kaapo Ihmishamsterisen pulpetti oli täynnä hänen hamstraamiaan ruokia. Sieltä löytyi omenoita, hapankorppuja, kokonainen kebabrulla sekä pahastuneen näköinen pitsakuski.

Oli se kyllä aikakin jo siivota luokan pulpetit. Pitsakuskikin pääsi vihdoinkin vapaaksi. Vain yksi pulpetti oli siisti, mutta siitä voit lukea tarkemmin kirjan sivuilta. Ettei vain olisi kyse lintsaamisesta! Siitäkin on hyvä puhua lasten kanssa. 

On taas sellainen aika, että eräällä sympaattisella ekaluokkalaisella pojalla on syntymäpäivä huhtikuun 10. päivä. Hän piti tosi paljon joululahjaksi saamastaan Paula Norosen lastenkirjasta Yökoulu ja jättizombi, joten oli helppo jatkaa tällä sarjalla. Yökoulu ja paha pulpetti siis valikoitui syntymäpäivälahjaksi.  

Suosittelen tunnetaitojen opetteluun kirjoja. Ei riitä, että sanotaan, mitä pitäisi tehdä tai mitä ei saa tehdä, sillä seurauksista on hyvä puhua aina, kun keskitytään jonkin asian selvittelyyn. Lasten on hyvin vaikea ymmärtää syy-seuraus-yhteyttä ja mitä seurauksen jälkeen tapahtuu. He elävät tässä ja nyt-elämää, mutta omien tekojen seuraukset on hyvä opetella.

Ekaluokkalaisille sopivat hyvin kirjat, joissa on värikuvia ja iso teksti, kun opetellaan vielä lukemaan. Kati Närhi on luonut kuvituksellaan hyvin sympaattisen miljöön Paula Norosen Yökoululle ja sen henkilöhahmoille.

Paula Norosen Yökoulu ja paha pulpetti nosti esille kouluun liittyviä teemoja huumorin keinoin.


Paula Noronen, Yökoulu ja paha pulpetti

Kuvitus Kati Närhi

Tammi 2023

s. 51

Lastenkirja

Yökoulu-sarja

Paula Noronen: Yökoulu ja järkyttävä jättizombi


 

 

 

7 kommenttia:

  1. Yökoulu-sarja on aivan mainio. Hurttia huumoria, hauskasti keksittyjä nimiä ja erittäin kivaa tapa- ja asennekasvatusta rivien välissä 💗☠️👻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin sarja on mainio. Huumorin keinoin tapa- ja asennekasvatus sekä tunnekasvatus sujuu kivasti, liikaa osoittelematta. Kouluun liittyvät asiat tulee selvitettyä ja puhuttua läpi. Paaula Norosella on tapana pistää kakki överiksi, niin, että asiat tulee mietittyä omaltakin kannalta. Tässä kirjassa siivotaan ja lintsataan.

      Poista
  2. Kieli kuulostaa mainiolta ja aihepiiri on varmasti lasten mieleen.
    Kirjat ovat ihan parhaita lahjoja. Synttärionnittelut ekaluokkalaiselle täältä netistäkin. :)
    Ihanaa kevätpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lahjatoiveesta kyllä keskusteltiin etukäteen. Toiveena oli rahaa ja suklaata. Nekin toiveet toteutuivat ;)
      Ihanaa kevätpäivää!

      Poista
    2. Kiitos kommentistasi tänään! Oranssi takki kuulostaa aivan ihanalta, etenkin talvella. :)

      Poista
  3. Avaustasi lukiessa ei voinut kuin hymyillä ja nyökytellä, sillä Norosen esitystapa vaikuttaa erinomaiselta ja innostavalta sekä nuoren lukijan kanssa keskutelua herättäväksi:)

    Kirjat tai lahjakortti toivottuun kirjakauppaan ovat olleet lastenlasten toivelahja pitkään, vaikka nyt teini-ikäistymisen myötä on toki tullut mukaan se rahalahjakin.
    Onnea päivänsankarille ja aurinkoista tulevaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka ja aurinkoa sinnekin. Olen bongannut jo ensimmäiset leskenlehdet ja peipposet ovat laulaneet iloisesti.

      Kirjalahjat ovat mielestäni parhaita lahjoja ja sitten tietysti lahjakortit kirjakauppaan. Lahjatoiveista keskustelu kannattaa aina lasten ja nuorten kanssa.

      Poista