torstai 25. elokuuta 2016

Evie Wyld: Kaikki laulavat linnut

Haluan vain jatkaa matkaa: vaikka minun pitäisi polkea viikko, vaikka aurinko tappaisi minut, haluan päästä meren rantaan, avata silmät pinnan alla, missä ei ole muuta kuin syvyyttä ja viileyttä, ja antaa vuoroveden viedä minut minne tahtoo. Pois.

Lontoolaisen Evie Wyldin Kaikki laulavat linnut voitti vuonna 2014 EU:n kirjallisuuspalkinnon. Se voitti myös Miles Francklin Awardin ja Encore Awardin. Kirja on psykologinen trilleri ja täynnä kammottavia tapahtumia. Kirjassa eletään nykyisyyttä ja vastakohtana päähenkilön menneisyyttä kaukana toisella puolen maapalloa.
Nuori nainen, Jake Whyte, on asunut kolme vuotta yksin Britannian rannikolla ja hoitanut lampaitaan. Sitten kuukauden sisällä kaksi hänen lammastaan löytyy tapettuna. Muutakin outoa tapahtuu, koira käyttäytyy kummallisesti ja Jake näkee ja kuulee mielikuvituksellisia ääniä. Yksinolo lisää pelokkuutta ja ajatukset laukkaavat villisti. Voiko tapahtumat laittaa nuorison syyksi tai villieläinten. Sitten maatilalle ilmestyy outo mies.

"Hyvää yötä, kauniita unia." Sillä hetkellä olen vähällä purskahtaa itkuun, mutta onnistun pidättelemään kyyneleitä, kunnes hän on mennyt käytävään ja ovi on loksahtanut taas lukkoon.

Jaken tarina on raadollista luettavaa. Kirjassa edetään menneisyydessä siihen pisteeseen mistä kaikki alkoi. Siihen pisteeseen miksi Jake on paennut vuosikausia ja vaihtanut jopa mannerta, mutta onko menneisyys saavuttanut hänet? Onko hänen lähellään jokin henkilö tai muu, joka haluaa hänen kärsivän ja pelkäävän jotakin todella pahaa tapahtuvaksi. Sillä Jake pelkää joka solullaan. Hän on oppinut elämässään olemaan varuillaan, sillä hän on kokenut jo kaikkea pahaa.

Jaken kotioloissa ja asuinympäristössä ei ollut mitään sellaista mikä olisi ennustanut menneisyyden tapahtumat. Koulukiusaaminen ja kiinnostavan pojan torjunta eivät selitä nuoruuden tapahtumia ja sitä miksi piti tehdä sellaisia asioita, jotka olivat vääriä. Oliko se vain hetken hairahdus, vai onko pahuus sisällämme ja päästämme sen esille joskus harvoin, ehkä nuoruudessa, toiset koko elämänsä ajan. Oliko nykyinen Jake päästänyt jotakin pahaa irti.

Evie Wyldin Kaikki laulavat linnut on hurja, se on kauhea, se on pahaenteinen, se on väkivaltainen, se on karu ja se on synkkä. Se oli kirja, jonka luin kerralla kannesta kanteen, sillä en uskaltanut päästää siitä irti ennen loppua. Evie Wyld olisit armahtanut minut edes kirjan lopussa.

Pano oli ensimmäiseni, joten kuinka olisin voinut tietää, missä ruumiinosassa ei saa olla arpia ja missä saa?

Evie Wyld, Kaikki laulavat linnut *****
suom. Sari Karhulahti
Tammi 2016
s. 284
All the Birds, Singing 2013

KristanJonnan, Lauran, Mari A:n, Hennan, Annikan, Milamilimin, Suketuksen, Lauran, Maiskun,  ja Katrin bloggaukset kirjasta. Kiitos Annika, sillä postauksesi perusteella luin tämän kirjan ja kuulin ensimmäisen kerran EU:n kirjallisuuspalkinnosta. Evie Wyldin kirjoja olisi jatkossakin kiinnostavaa lukea.


4 kommenttia:

 1. Tämä kirja roikkuu edelleen ehkä luen -listallani. Vaikuttaa kyllä todella mielenkiintoiselta ja lampaista saa vielä plussaa, mutta jokin haraa vastaan. Luulen kuitenkin, että luen kyllä tämän jossain vaiheessa, kunhan tulee otollinen aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan kaunis kansikuva ja kaunis nimi voivat erehdyttää lukijaa. Tässä kirjassa on jotakin samaa kuin Sadie Jonesin Kotiinpaluussa, jonka kansikuva ja nimi erehdyttivät ainakin minua. Leena Lumin postauksen luettuani päätin lukea kirjan ja huh se on edelleen tämän vuoden paras käännöskirja minulle.

   Poista
 2. Kirjoitat tästä kirjasta niin hyvin... Tekisi mieli tutustua tähän synkkyyteen, mutta ei ehkä ihan vielä. Tuntuu, että näitä tärkeitä ja muistettavia kirjoja on niin paljon, ettei tiedä, mihin seuraavaksi tarttuisi. Toisaalta 'ongelma' on vain positiivinen.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeasti Kaisa Reetta ongelmaa ei edes ole, koska kirjanhan voi lukea sitten joskus. Minulla on ainakin noita kirjapinoja, joista luen kirjan silloin tällöin, eikä sillä ole mitään väliä milloin luen. Uskomaton lause, mutta annetaan lukufiilisten tulla ja mennä ilman pakkoa <3
   Kirja on kyllä hyvä, aivan uskomaton.

   Poista