sunnuntai 7. elokuuta 2016

Jay Asher: Kolmetoista syytä


 Suudelmasta lähtenyt huhu on vasta alkua. Käännä kasettia, niin saat kuulla lisää.

Yhdysvaltalaisen kirjailijan Jay Asherin nuortenkirja Kolmetoista syytä kertoo jo kirjan nimessä, että lukija saa tietää syyt sille miksi lukiolainen Hannah teki itsemurhan. Hannahilla ei olisi mitään varsinaista syytä tehdä itsemurha. Hän oli koulun kauneimpia tyttöjä, koulu sujui hyvin, vanhempien kanssa ei ollut suurempia ongelmia, mutta hän tuli uutena kouluun, eikä hänellä ollut ystäväpiiriä. Ne ystävät, jotka hän alkuun sai, nekin kääntyivät Hannahia vastaan. Kiusaaminen lähti heti alkuun isosta ilkeämielisestä jutusta. Hannah sai maineen, joka seurasi häntä koko lukion läpi. Juttua levittivät sekä pojat että tytöt. Ei kaikki, mutta muutama, ja he saivat pahaa jälkeä aikaiseksi. Hannah ei saanut ystäviä.

Niin monet asiat voisivat mennä niin kamalalla tavalla pieleen.

Kirjan kertoja on Clay, joka oli heti ensi silmäyksestä asti ihastunut Hannahiin. Clay sai postista kolmetoista kasettia, jotka Hannah oli äänittänyt ns. viestinä siitä, miksi teki itsemurhan. Kasettien täytyy kiertää kolmentoista ihmisen luona, ja jokainen heistä saa kuulla kaikkien henkilöiden jutut, miksi Hannah haluaa kertoa heistä ja muistella heitä, suurinta osaa negatiivisilla fiiliksillä. Kirjan lopussa Clay on kuullut kasetit ja pakkaa ne laatikkoon ja lähettää seuraavalle henkilölle. Miksi äänittää kaseteille johtuu siitä, että henkilö, jota Hannah pyysi apuun varmistamaan, että jokainen henkilö varmasti kuuntelee kasetit, eikä hävitä niitä, omisti vanhanaikaisen laitteen, jossa käytettiin kasetteja. Kuuntelijat joutuvat näkemään vaivaa hankkiakseen kasettisoittimen.

"Hannah on outo lintu. Katsokaa nyt häntä. Tuijottelee jonnekin ihmemaahan."

Kolmetoista syytä on puhutteleva kirja nuoren joutuessa kasvamaan ja kehittymään ilman ystäviä ja luotettavia kavereita. Kirjan parasta antia on nuorten maailman kuvaaminen: kotibileet, ihastumiset, nuorten ja vanhempien keskustelut, koulunkäynti, ystävyydet, harrastukset, ensiaskeleet työelämässä, mielipiteet ja ajatukset ja sitten ne ikävämmät jutut juominen ja huumeet, humalatilat, väkivalta, väkisinmakuu, itsemurha, kiusaaminen ja ystävien puuttuminen. Koulukavereiden käytös vei pohjan Hannahin elämänhalulta ja tilalle tuli halu poistua paikalta. Suosittelen kirjaa varsinkin nuorille mieluummin niin, että kirjasta voi keskustella lukemisen jälkeen.

Jay Asher, Kolmetoista syytä ****
suom. Annika Eräpuro
Otava 2014
s. 249
13 Reasons Why 2007

Kirjasta ovat postanneet mm. Kirjaneito, Maija, Anu, Narseska, Linnea ja Krista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti